HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > AKI A VIRÁGOT SZERETI...

Rózsafélék
A virágos szobanövények a lakások díszei és fontos szerepet töltenek be egy-egy növénykompozícióban. Ahogyan a szabadban is a kert szinte életre kel, ha a növények kivirágoznak, úgy a szoba is megelevenedik egy-egy gyönyörű virágos szobanövénytól.
Vannak olyan növények, melyek már az első fagymentes éjszakákat meghálálva életre kelnek és virágaikkal hirdetik, hogy bizony vége a télnek. Lássuk kik ők!
A bonszáj nevelés tudománya i.e. 400 körül alakulhatott ki. Ekkor került hatalomra Csin Si Huang Ti császár, aki nagyszabású reformokat hajtott végre, és akinek kiállított agyaghadseregét megcsodálhatta a világ.
A szalagpáfrány népszerűségét formagazdagságának, és emellett viszonylagos igénytelenségének köszönheti. A lakásban remekül tartható csak a folyamatos párásításra kell több figyelmet fordítanunk.
Trópusi eredetű növények jelentek meg a Balatonban. Az egzotikus növények nem veszélyeztetik a tó élővilágát - mondta az InfoRádióban Padisák Judit egyetemi tanár.
A kisgyermekek jól ismert szokása, hogy mindent kezükbe vesznek, miszlikre tépnek vagy megrágcsálnak. Csillapíthatatlan kíváncsiságuknak gyakran esik áldozatul egy-egy dédelgetett dísznövény, vagy féltve őrzött cserepes virág. A kiborított virágföld, széttört cserép csak a kisebb bosszúság, ennél jóval nagyobb gondot okozhat, ha a "kezdő botanikus" a szájába vesz, esetleg le is nyel egy-két levelet a zsákmányból.
Szerelemkeltő gyógynövények
Az ókori egyiptomiak Ré napistennek ajánlották föl a kamillát, bőrüket gyakran dörzsölték be vele, mert csillapította a fájdalmat, a lázat, és oldotta az izomfájdalmat és -görcsöket.
Fokhagyma, kapor, mustár
A körömvirág, az egyik leghasznosabb és sokoldalúbb gyógynövényünk. A bőrbetegségek gyógyítója, a szépségápolás nélkülözhetetlen alapanyaga, kiváló festékanyagát az ipar használja, színe a sáfrányéhoz hasonló színt kölcsönöz az ételeknek.
Ádventi dísz, vámpír, orvosság. Mindegyik kifejezés jól jellemzi a hazánkban is őshonos fehér fagyöngyöt.
Vadvirágok virítanak az Állatkert több pontján is. A szokatlanul enyhe télben néhány növényfaj láthatóan már most elérkezettnek látta az időt arra, hogy szirmot bontson – közli a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya.
Gyógy- és fűszernövények
A jól megtervezett és kivitelezett kerti útnak használati értéke mellett, szépitészeti funkciója is jelentős, ezért a kertépítészetben szerepe és jelentősége meghatározó.