HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > Mit termesszünk fűszernövény-kertünkben?

t: 2617

Mit termesszünk fűszernövény-kertünkben?












Ánizs
A petrezselyemfélék családjába tartozó (ernyősvirágzatúak) ánizs délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, már az ókoriban ismerték a gyógy- és fűszerhatását.

Nedvességet és meleget kedvelő, 0,5 m magas, egyéves, lágy szárú növény. Finoman barázdált és szőrözött, egyenesen felálló szárán három különböző alakú levél található.
A drog a termés, amely fordított körte alakú, kerek tojásdad alakú, oldalról egy kicsit összenyomott. Az ánizs magjának édeskés, édesgyökérre emlékeztető aromája van. A jó árú színe zöld, a sárga szín gyengébb minőséget jelent. Hatóanyaga: illóolaj, zsíros olaj, sók, ánizs aldehid, stb. Elsőrendű köptető, görcscsillapító. Mandulagyulladás ellen a zsálya és borsmentával kevert teafőzete jó eredménnyel alkalmazható.

1305-ben az angolok megvámolták az ánizsmag kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London Bridge javítási költségeit. Nagyon népszerű ízesítő az angoloknál, IV. György király ruháit annakidején ánizsmaggal illatosították. Az ánizs az egyik legrégibb termesztett fűszernövényünk, már az egykori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték. Az idősebb Plinius azt állította, hogyha ánizsmagot tesznek a párna alá, akkor az megvéd a rossz álmoktól. Az ánizst, mint ételízesítőt a középkortól használják. 1619-ben a virginiai parlament elfogadta azt a törvényt, hogy egy családnak, minden évben, legalább 6 tő ánizst kell termelnie.

Bazsalikom

Az ajakosok családjába tartozó, mentafélékkel rokon egynyári bazsalikom származási helye valószínűleg India és Irán.

A növény kb. 0,5 m magas, négyszögletes szárú, majdnem kopasz, a felső részén puhán szőrös. A bazsalikom igen változatos növény, levelei lehetnek aprók, de nagyok is, zöldek vagy ibolyás színűek. Nyáron kicsi fehér vagy lilás árnyalatú virágokat bont. Júliustól őszig virágzik.
A kert melegebb pontjain egy centi mélyen a földbe kell dolgozni magvait, miután az utolsó reggeli fagy veszélye is elmúlt. A lakásban, cserépben elő is nevelhető, s így tavasszal már a palántát ültethetjük ki a szabadba.

A növények dugványozhatók, hajtásaik gyökereztethetők. Ha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom elágazódásokkal gazdagon fejlődik.

A növény illata nagyon kellemes, balzsamos, íze kissé sós, fűszeres, hűsítő. A drogot a virágzáskor gyűjtött föld feletti része, a szárított növény kellemes, szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, amely a szegfűszeget pótolja. A leveleken apró, olajat tartalmazó cellácskák találhatók. Az illóolajban metilesztragol, eugenol, a B1-, a C- és az A- vitamin provitaminja, keserűanyag, csersav, szaponin található. Elsősorban gyomorerősítő, étvágygerjesztő.
A bazsalikom szótöve a "basil", melynek jelentése "fenséges", a "basileusz" jelentése pedig "király". Az ókori görögök a növények királyának tartották, így az elengedhetetlen alkotórésze volt a királyok felszenteléséhez használt olajnak. A hinduk szerint a bazsalikom Visnu és Krisna szent növénye. Úgy vélték, ha bazsalikomból készült füzért helyeznek halottaik mellkasára, az védelmet nyújt a gonosz ellen, és segít a következő élethez vezető úton. Az ájurvédikus gyógyításban légzőszervi megbetegedésnél, asztmánál, köhögésnél, megfázásnál használták. Az ókori kínaiak emésztőrendszeri bajoknál, veseerősítőként, epilepsziánál alkalmazták, de kígyómarást, rovarcsípést, lázat, ragályos betegségeket, fejfájást is gyógyítottak vele. Külsőleg mint bőrnyugtató, idegcsillapító, reuma elleni kezelésekre használták. Sokan úgy vélték, szerelmi serkentőszerként is hatásos, és illata által szerelmüket magukhoz láncolhatják.

Koriander

A földközi-tengeri és a közel-keleti térségben őshonos fűszernövényt Európában, Marokkóban és az Egyesült Államokban magjáért termesztik. Közép-Európába szerzetesek hozták be a X. században, Magyarországon a bencés kolostorkertek egyik kedvelt növénye volt.

A koriander szárnyas levelű egynyári, 50-80 cm magasra megnövő félcserje, az ernyősvirágzatúak családjából. A növény vékony, üreges törzsén 3-6 cm hosszú kétszárnyú levelek és apró, rózsaszínű, kék, rózsaszín vagy fehér virágok fejlődnek, amelyek ernyővirágzatban állnak. A két félgömbalakú termés összekapcsolódása a révén, hogy egyetlen, sima, majdnem gömb alakú termést látunk, néhány mm átmérővel. Ezek a termések sárgásbarnák és kellemes, illatos aromájuk van, aromás ízük a citromhéj és a zsálya keverékére hasonlít. A magok kb. 0,1 - 1 % illóolajat tartalmaznak, melynek legfőbb összetevője a korianderolaj.

Házilag is könnyen termeszthető, kiskertben és balkonládában egyaránt. Balkonládában és cserépben termesztés esetén számítsunk rá, hogy méretei arányosan kisebbek lesznek (kb. 20-40 cm). Szaporítása történhet magról, palántázással vagy tőosztással. A talaj iránt nem igényes, de a meszes, napsütötte területeket kedveli. Márciusban vetik 50-60 cm sortávolságra, április végén palántázni is lehet, a tőtávolság 30 cm. A tőosztással történő szaporításra a legalkalmasabb idő az október. A fagyra nem érzékeny.

Fűszernyerésre a növény föld feletti virágzó hajtásait vágják, a levágott hajtásokat szellős, száraz, árnyékos helyen szárítják. Az így előállított fűszer kissé kámforos illatú, kesernyés ízű, ami illóolaj-, cseranyag- és keserűanyag-tartalmának tudható be. Tartalmaz még gyantát és flavonoidokat is. Apróra vágva lefagyasztva is tárolható. Mártások, különböző húsételek, pl. baromfihús, sültek, hús- és halsaláták, valamint burgonya- és zellersaláták ízesítője. Virága ehető, ezért frissen saláták díszítő és ízesítő eleme lehet. Fűszerkeverékek, eszenciák és páclevek alkotóeleme. Borok ízesítésére is használják. Gyógyászatban köhögéscsillapító, légcsőhurut elleni, étvágyjavító, vérnyomásemelő teakeverékek készítésénél is felhasználják. Külsőleg szájüreggyulladás esetén öblögetőszerként alkalmazzák. A kozmetikaipar az illóolaját habfürdők, samponok és lábfrissítő borogatószerek készítéséhez használja fel.

Egyes ókori népeknél a hűség és az állhatatosság szimbóluma volt. Már időszámításunk előtt 5000 évvel ezelőttről ismerünk feljegyzést a koriander használatára. A rómaiak kenyerek fűszerezésére használták. Annak idején aromás, illatos szerként, és szélhajtó szerként használták, de csak a modernkor gyógyászatában használják a gyógyszerek kellemetlen ízének és illatának elfedésére. Mózes a manna színét hasonlította a koriandermag színéhez. Az ókori görögök és rómaiak szerelmi bájitalokban használták. A koriandert egyfajta poloskáról nevezték el, mely ugyanezt az illatot bocsátja ki magából, ha megzavarják, és veszélyben érzi magát. Szanszkrit szövegek, egyiptomi papirusztekercsek és a Biblia is említik a koriandert. A kínaiak szerint a koriander halhatatlanságot biztosíthat, és szerelmi bájitalok készítéséhez középkorban is használták.

Porcsin

A kövér porcsin hazánk déli területein szántóföldi és kerti gyomnövény. A porcsinfélék családjába tartozik. Tőlünk délre, elsősorban Afrikában zöldségnövényként fogyasztják.

A nemesített kerti növénynek csak a levél mérete különbözik a vadon termőétől. Levelei pozsgásak és lapátra emlékeztető alakúak. Élénksárga virágai júliustól szeptember végéig nyílnak. Termése tok.
Magvetéssel szaporítható, május második felében keskeny sorokba vetik, és a magokat nem takarják be földdel.

Konyhai felhasználásra B-, C-vitaminban és ásványi sókban gazdag, enyhén sós ízű leveleit és fiatal hajtásait gyűjtik. Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintik az ételre. Az ókorban varázslatok kivédésére használták. A középkori hiedelem szerint, ha az ágyat körbeszórták a növénnyel, akkor az ártó szellemeket távol tartotta. Később égési sérüléseket kezeltek vele. Európában a középkorban kezdték termeszteni. A zuluk hánytatószerként használták. Indiában és a Közel-Keleten már ősidők óta zöldségként fogyasztják.
Garami Márta

(www.kertpont.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
 
Fel-mlm




2007.01.11

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Ánizs
Ánizs
Ánizs
Ánizs
Bazsalikom
Bazsalikom
Bazsalikom
Bazsalikom
Koriander
Koriander
Koriander
Koriander
Porcsin
Porcsin

Legfrissebb magazinok