HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Törpék és örökké zöldek

t: 7603

Törpék és örökké zöldek

A korábban divatos, falusi mintára épített virágos- és konyhakerteket, szőlőket, vidéken és városban egyaránt felváltották a jóval kevesebb munkát igénylő, jóval tetszetősebb, és a mai ízlésnek inkább megfelelő, örökzöld növényes beültetések.

Nem csak a divat, de a kényszer is szülte, hogy figyelmünket a múlt században létesített arborétumokban megbújó törpe cserjékre és tűlevelű örökzöldekre irányítsuk. Hiszen a telekárak rohamos emelkedésével, a kertjeink méretei a tűrhetőség határára csökkentek. Nem ritkán, ma 150-200 öles területre épülnek családi házak, ahol a beépítettség elérheti az 50%-ot is, de még ennél is kevesebb zöld terület marad a mostanság gombamód szaporodó társasházak körül.

Az ilyen kiskertekbe természetesen nevetséges lenne 20-30m magasra növő lombos- vagy tűlevelű fákat ültetni, de néha még a hagyományos cserjék telepítésével is kudarcot vallunk és pár éven belül, rádöbbenünk, hogy a gondosan nevelt, dédelgetett bokrokat kénytelenek vagyunk kivágni, mert a növényeink önmaguk árnyékától felkopaszodnak, díszüket vesztik.

Na de mégis csak szeretnénk a zöld fűszőnyegen kívül még más növényeket is telepíteni otthonunk kertjébe, hát akkor joggal kérdezzük a szakembert; mi a teendő?


Válasz:
Csökkentsük a kerítéseink magasságát és sűrűségét, ahol lehet, hagyjuk is el azt, ezáltal vizuálisan növekedni fog a rendelkezésünkre álló szabad terület, ahová aztán csodálatos növényszigeteket tervezhetünk.
Kertünk beépítéséhez válasszuk a karcsú középmagas fákat, oszlopos- és kúszó borókákat, hamisciprusokat és a ma már nagy választékban beszerezhető törpe örökzöldeket.
A kerítésekről, már több írásunk is megtalálható honlapunk oldalain, ezért most kedves olvasóink kívánságuknak megfelelően, a kiskertek apró méretű tűleveles örökzöldjeiből mutatunk be néhányat, rövid jellemzésükkel.
(forrás: Lakberendezés.hu)

2005.05.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
CHAMAECYPARIS PISIFERA TSUKOMO HIBA
A japán szavára hamisciprus tollasan borzas hajtású, rendkívül tömött, gömb, vagy kissé lapított tojásdad, igen gyenge növésű törpe változata. Állandóan nyirkos talajú, párás környezetet kíván.
CHAMAECYPARIS PISIFERA TSUKOMO HIBA A japán szavára hamisciprus tollasan borzas hajtású, rendkívül tömött, gömb, vagy kissé lapított tojásdad, igen gyenge növésű törpe változata. Állandóan nyirkos talajú, párás környezetet kíván.
PINUS PUMILA GLOBE
A japán törpefenyő gömb alakú változata. Két méter magas és széles bokorrá fejlődik, kékeszöld tűi igen sűrűn takarják.
PINUS PUMILA GLOBE A japán törpefenyő gömb alakú változata. Két méter magas és széles bokorrá fejlődik, kékeszöld tűi igen sűrűn takarják.
CRYPTOMERIA JAPONICA PYGMAEA
A japán ciprus másik törpe alakja. Növekedése szabálytalan, hosszú, fonalas hajtásai kócosan csüngenek, télen bronzos árnyalatúak.
CRYPTOMERIA JAPONICA PYGMAEA A japán ciprus másik törpe alakja. Növekedése szabálytalan, hosszú, fonalas hajtásai kócosan csüngenek, télen bronzos árnyalatúak.
CUPRESSOCYPARIS LEYLANDII HYDE HALL
Az egyébként igen termetes növésű leyland ciprus keskeny, tömött, felálló hajtásrendszerű változata. Növekedése sokkal lassabb termetes rokonainál, kisebb kertben is elfér.
CUPRESSOCYPARIS LEYLANDII HYDE HALL Az egyébként igen termetes növésű leyland ciprus keskeny, tömött, felálló hajtásrendszerű változata. Növekedése sokkal lassabb termetes rokonainál, kisebb kertben is elfér.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA NANA ALBOSPICA
Az oregoni hamisciprus legfeljebb két méteresre növő változata. A rövid ízközű vezérágon igen tömören állnak a kissé kagylósan ívelt, fényes, világoszöld, a külső peremükön kifehéredő oldalhajtások.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA NANA ALBOSPICA Az oregoni hamisciprus legfeljebb két méteresre növő változata. A rövid ízközű vezérágon igen tömören állnak a kissé kagylósan ívelt, fényes, világoszöld, a külső peremükön kifehéredő oldalhajtások.
THUJA ORIENTALIS FILIFORMIS STRICTA
A keleti tuja törpéje szabályos csepp alakú, sűrűn álló, tollas hajtásai nyáron sárgászöldek, télen barnás árnyalatúak.
THUJA ORIENTALIS FILIFORMIS STRICTA A keleti tuja törpéje szabályos csepp alakú, sűrűn álló, tollas hajtásai nyáron sárgászöldek, télen barnás árnyalatúak.
THUJA ORIENTALIS SANDERI
A keleti tuja fiatalkori tűlevelei időskorban is megmaradhatnak ezen a ragyogó kékesszürke törpe változaton, nem váltanak át pikkelylevelekre, mint a természet rendje szerint szokásos.
THUJA ORIENTALIS SANDERI A keleti tuja fiatalkori tűlevelei időskorban is megmaradhatnak ezen a ragyogó kékesszürke törpe változaton, nem váltanak át pikkelylevelekre, mint a természet rendje szerint szokásos.
ABIES CONCOLOR ARGENTEA
Faiskolai árjegyzékekben Candicans néven is szerepel. A 25-40 mm hosszú tűleveleinek fénylő ezüstkék színe egyedülálló a jegenyefenyők között, sőt vetekszik a legszebb Picea pungens változatokkal is. 1903 előtt keletkezett, de magvetéses állományokban azóta is többször felbukkant. Fejlődése kissé lassúbb mint az alapfajé, évente 15 cm a gyarapodása. Szabályos kúp alakú, de ezt a tulajdonságát csak a csúcshajtásokból szaporított oltványok örökítik át. Feltehetően emiatt, a képen bemutatott példány vezérhajtását is 'begyűjtötte' már valaki az igen éber őrzés ellenére.
ABIES CONCOLOR ARGENTEA Faiskolai árjegyzékekben Candicans néven is szerepel. A 25-40 mm hosszú tűleveleinek fénylő ezüstkék színe egyedülálló a jegenyefenyők között, sőt vetekszik a legszebb Picea pungens változatokkal is. 1903 előtt keletkezett, de magvetéses állományokban azóta is többször felbukkant. Fejlődése kissé lassúbb mint az alapfajé, évente 15 cm a gyarapodása. Szabályos kúp alakú, de ezt a tulajdonságát csak a csúcshajtásokból szaporított oltványok örökítik át. Feltehetően emiatt, a képen bemutatott példány vezérhajtását is 'begyűjtötte' már valaki az igen éber őrzés ellenére.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA MINIMA GLAUCA
Zömök, tíz év alatt 60 centiméteresre nő. Többé-kevésbé gömb alakú, ágai a talajszinthez közel erednek, egyenesek, a törzse egészen rövid, amíg a vele gyakran összetévesztett Nana változatoknak mindíg határozott vezérága fejlődik, s abból erednek az oldalhajtások. A lapos, vagy kissé kagylós hajtások kékeszöldek.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA MINIMA GLAUCA Zömök, tíz év alatt 60 centiméteresre nő. Többé-kevésbé gömb alakú, ágai a talajszinthez közel erednek, egyenesek, a törzse egészen rövid, amíg a vele gyakran összetévesztett Nana változatoknak mindíg határozott vezérága fejlődik, s abból erednek az oldalhajtások. A lapos, vagy kissé kagylós hajtások kékeszöldek.
ABIES CONCOLOR COMPACTA
A kolorádó fenyőnek, már 1891 óta ismert igazán törpe változata. Szabálytalan növésű, zömök, az ágai igen sűrűn állnak, vaskos tűi egyenesek, vagy kissé íveltek, 25-40 mm hosszúak, kékes árnyalatúak. Az évi hajtásnövekedés csupán 3-5 cm. Az idős példányok 2-3 méteresek lehetnek. erednek az oldalhajtások. A lapos, vagy kissé kagylós hajtások kékeszöldek.
ABIES CONCOLOR COMPACTA A kolorádó fenyőnek, már 1891 óta ismert igazán törpe változata. Szabálytalan növésű, zömök, az ágai igen sűrűn állnak, vaskos tűi egyenesek, vagy kissé íveltek, 25-40 mm hosszúak, kékes árnyalatúak. Az évi hajtásnövekedés csupán 3-5 cm. Az idős példányok 2-3 méteresek lehetnek. erednek az oldalhajtások. A lapos, vagy kissé kagylós hajtások kékeszöldek.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA THARANDTENSIS CAESIA
Fiatalon lapított gömb alakú, később széles kúpos. Száz éves korára a négy métert is elérheti. Kevés, de erős elágazásain a hajtások rendkívül sűrűn állnak, borzasak, kékesszürkék. A múlt század végétől ismert, elterjedt változat.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA THARANDTENSIS CAESIA Fiatalon lapított gömb alakú, később széles kúpos. Száz éves korára a négy métert is elérheti. Kevés, de erős elágazásain a hajtások rendkívül sűrűn állnak, borzasak, kékesszürkék. A múlt század végétől ismert, elterjedt változat.
CHAMAECYPARIS OBTUSA ERICOIDES
Alacsony, tömött, széles kúp alakú hinoki álciprus változat. Kusza ágrendszere világoszöld, hajtásain a rövid, tűszerű levelek igen sűrűn állnak. Az egész növényen elszórtan, az alapfajra jellemző pikkelyleveles hajtáscsúcsok is fejlődnek.
CHAMAECYPARIS OBTUSA ERICOIDES Alacsony, tömött, széles kúp alakú hinoki álciprus változat. Kusza ágrendszere világoszöld, hajtásain a rövid, tűszerű levelek igen sűrűn állnak. Az egész növényen elszórtan, az alapfajra jellemző pikkelyleveles hajtáscsúcsok is fejlődnek.
CHAMAECYPARIS PISIFERA FILIFERA
Széles kúp alakú szavára álciprus változat. Az alapfajnál kissé lassabban fejlődik, de idővel öt méter magasra is megnőhet, széltében is hasonló terjedelemmel. Ágai inkább vízszintesek, a csúcsuk csüngő. Fonalas hajtásai sűrűn állnak és hosszan lecsüngenek. Kettesével szemben álló tűi kihegyezettek, szürkészöldek, a belső oldalukon fehérek. Az 1861 körül Japánból Európába hozott változat alkalomadtán tobozt is nevel.
CHAMAECYPARIS PISIFERA FILIFERA Széles kúp alakú szavára álciprus változat. Az alapfajnál kissé lassabban fejlődik, de idővel öt méter magasra is megnőhet, széltében is hasonló terjedelemmel. Ágai inkább vízszintesek, a csúcsuk csüngő. Fonalas hajtásai sűrűn állnak és hosszan lecsüngenek. Kettesével szemben álló tűi kihegyezettek, szürkészöldek, a belső oldalukon fehérek. Az 1861 körül Japánból Európába hozott változat alkalomadtán tobozt is nevel.
CHAMAECYPARIS NOOTKATENSIS AUREA
A nutka, vagy alaszkai ciprusnak is nevezett alapfaj harminc méteresre növő, rendkívül edzett örökzöld. Hidegtűrése mellett felbecsülhetetlen előnye, hogy mélyfekvésű, magas talajvízü kertekbe is ültethetjük. Az Aurea változat az alapfajnál kisebb, zömökebb termetü, tavasszal és nyáron fénylő aranysárga. Tíz éves korára két méter magas és 80 cm széles. Lombja kemény, durvább tapintású. 1897 óta ismert.
CHAMAECYPARIS NOOTKATENSIS AUREA A nutka, vagy alaszkai ciprusnak is nevezett alapfaj harminc méteresre növő, rendkívül edzett örökzöld. Hidegtűrése mellett felbecsülhetetlen előnye, hogy mélyfekvésű, magas talajvízü kertekbe is ültethetjük. Az Aurea változat az alapfajnál kisebb, zömökebb termetü, tavasszal és nyáron fénylő aranysárga. Tíz éves korára két méter magas és 80 cm széles. Lombja kemény, durvább tapintású. 1897 óta ismert.
THUJOPSIS DOLABRATA VARIEGATA
A Japánból származó fatermetű hiba ciprus Európában általában csak cserje termetű. Ágai kifelé állnak, hajtásai szélesek és laposak, pikkelylevelei vaskosak. A Variegata forma hajtásai fehér-tarkák.
THUJOPSIS DOLABRATA VARIEGATA A Japánból származó fatermetű hiba ciprus Európában általában csak cserje termetű. Ágai kifelé állnak, hajtásai szélesek és laposak, pikkelylevelei vaskosak. A Variegata forma hajtásai fehér-tarkák.
PICEA PUNGENS MONTGOMERY
Lassú növésű, nagyon tömött, széles kúp alakú, az évi növekedése 6 cm. Ágai és tojásdad rügyei sárgásbarnák, rügypikkelyei vissszatűrtek, szürkéskék tűlevelei 18-20 mm hosszúak, szúrósak. Az Egyesült Államokban keletkezett változat a Glauca Globosatól abban tér el, hogy vezérhajtást nevel.
PICEA PUNGENS MONTGOMERY Lassú növésű, nagyon tömött, széles kúp alakú, az évi növekedése 6 cm. Ágai és tojásdad rügyei sárgásbarnák, rügypikkelyei vissszatűrtek, szürkéskék tűlevelei 18-20 mm hosszúak, szúrósak. Az Egyesült Államokban keletkezett változat a Glauca Globosatól abban tér el, hogy vezérhajtást nevel.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA WHITE SPOT
A keskeny kúp alakú, vagy oszlopos 5-6 méteresre növő Monumentalis Nova zömökebb változata. A hajtásai részben fehérek, vagy fehértarkák. A friss hajtások általában tejfehérek, a nyár folyamán azonban a többségük megzöldül, a tél beköszöntével pedig a tarkaság csaknem eltűnik.
CHAMAECYPARIS LAWSONIANA WHITE SPOT A keskeny kúp alakú, vagy oszlopos 5-6 méteresre növő Monumentalis Nova zömökebb változata. A hajtásai részben fehérek, vagy fehértarkák. A friss hajtások általában tejfehérek, a nyár folyamán azonban a többségük megzöldül, a tél beköszöntével pedig a tarkaság csaknem eltűnik.
PINUS ARISTATA
Hazájában az Egyesült Államokban, a Sziklás hegységben 10-12 méteresre nő, tehát nem igazán törpefenyő, mégis gyakran ültetik a nagyobb sziklakertekbe mert Európában kisebb termetü és elég komótosan növekszik.
PINUS ARISTATA Hazájában az Egyesült Államokban, a Sziklás hegységben 10-12 méteresre nő, tehát nem igazán törpefenyő, mégis gyakran ültetik a nagyobb sziklakertekbe mert Európában kisebb termetü és elég komótosan növekszik.
PINUS MUGO HESSE
A Közép-Európában, a Balkánon és az Apennin magas hegységekben őshonos alacsony termetű fenyőnek nagyon sok változatát kínálják a gyűjtőknek. Egyik legszebb törpe alakja az 1955 óta ismert Hesse. Rendkívül zömök és tömött, párnaszerűen nő. Sziklakertekben felbecsülhetetlen értéke a lassú növekedése. A vele összetéveszthető Compacta változattal szemben sötétzöld tűi nem 2,5-3,5 hanem 7-8 cm hosszúak.
PINUS MUGO HESSE A Közép-Európában, a Balkánon és az Apennin magas hegységekben őshonos alacsony termetű fenyőnek nagyon sok változatát kínálják a gyűjtőknek. Egyik legszebb törpe alakja az 1955 óta ismert Hesse. Rendkívül zömök és tömött, párnaszerűen nő. Sziklakertekben felbecsülhetetlen értéke a lassú növekedése. A vele összetéveszthető Compacta változattal szemben sötétzöld tűi nem 2,5-3,5 hanem 7-8 cm hosszúak.
PINUS STROBUS PUMILA
Gömbalakú törpe, éves növekedése 5 cm, rügyei csak 3 mm hosszúak. A 10 centiméteres tűi finomak, ezüstös zöldek, csavarodottak, kissé íveltek.
PINUS STROBUS PUMILA Gömbalakú törpe, éves növekedése 5 cm, rügyei csak 3 mm hosszúak. A 10 centiméteres tűi finomak, ezüstös zöldek, csavarodottak, kissé íveltek.
PINUS STROBUS RADIATA
Rendkívül zömök, többé-kevésbé gömb alakú, törpe simafenyő. A nagyon idős példányok 1,5 méter magasak.
PINUS STROBUS RADIATA Rendkívül zömök, többé-kevésbé gömb alakú, törpe simafenyő. A nagyon idős példányok 1,5 méter magasak.
TSUGA CANADENSIS PROSTRATA
A 25-30 méteresre növő hemlock fenyő rendkívül lassan növő, a talajra szorosan simuló törpe változata.
TSUGA CANADENSIS PROSTRATA A 25-30 méteresre növő hemlock fenyő rendkívül lassan növő, a talajra szorosan simuló törpe változata.
PICEA GLAUCA ALBERTA GLOBE
A cukorsüvegfenyő, a Picea glauca Conica mutánsa, 1967 előtt keletkezett Hollandiában. Az új változatnak nincs vezérhajtása emiatt nem kúpos, hanem gömb alakú. Hajtásai és rövidebb (6-9 mm) tűi is sűrűbben állnak. A takácsatka fertőzésre kevésbé fogékony.
PICEA GLAUCA ALBERTA GLOBE A cukorsüvegfenyő, a Picea glauca Conica mutánsa, 1967 előtt keletkezett Hollandiában. Az új változatnak nincs vezérhajtása emiatt nem kúpos, hanem gömb alakú. Hajtásai és rövidebb (6-9 mm) tűi is sűrűbben állnak. A takácsatka fertőzésre kevésbé fogékony.

Legfrissebb magazinok