HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Érdekességek - Tartozékok > ZTE V889M - kétélű penge

t: 11555

ZTE V889M - kétélű penge

Itthon is ismert és meglehetősen népszerű a kínai gyártó Blade III nevű készüléke, ám létezik kétkártyás változat is belőle, le is csaptunk rá.

Bevezető, tartozékok

Régebben mindig tartottunk kicsit a nyári időszaktól, hiszen ahogy sok más területen, úgy a telekommunikációban is ez volt az „uborkaszezon”. Mostanra viszont ennek szinte nyoma sincs, a gyártók egész évben mutatnak be újdonságokat, aminek nagy többségét igyekszünk is megszerezni és bemutatni. A nagyok mellett évről-évre feltűnőbb a kínaiak nyomulása, persze Európa elsősorban a Huawei és ZTE telefonokat ismeri, de azért elkezdtek a többiek is szivárogni (például a öreg kontinensre is bevezetett Oppo Find 5).

Ezúttal is egy ZTE mobilról lesz szó, és itt szó sincs valami noname cégről. A gyártó már világszinten is benne van a TOP5 között, úgyhogy nem szabad őket félvállról venni. Itthon elsősorban a Blade nevű készülékkel vetették meg a lábukat, majd a rövid életű második generáció után a jelenleg is kapható Blade III tartja jelenleg a frontot.

Az XXL GSM jóvoltából került hozzánk ennek a típusnak a kétkártyás változata, ami a roppant izgalmas V889M névre hallgat. A kisméretű, fekete dobozban elsőnek a telefont találjuk meg, a tartozékok a belső papírtálca alatt rejtőznek. Van itt hálózati töltőfej, USB adatkábel, sztereó füles és... nofene, egy kijelzővédő fólia és egy kemény hátlap is a csomag része. Ez kellemes gesztus, hiszen ezeket szinte mindig utólag kell beszereznünk.

Külső

Nagyon nem problémáztak sokat a külső formavilággal, egyszerűen fogták a Blade III házát és belepakolták a cuccokat. Az összetévesztés lehetőségét kivédve azért apróbb módosítások történtek. Ilyen az, hogy a mélyszürke színt felváltotta a klasszikus fekete, valamint másfajta anyagú és tapintású hátlap került rá. Az azonos csomagolás eredményeképpen a méret és súly tekintetében nincs különösebb eltérés, elvileg a kétkártyás változat picit vastagabb. Minőségileg nincs semmi probléma, nagyon szépen össze van rakva, nincs lötyögés, nyikorgás, illesztési hézag. A hátlap felülete viszont elég csúszós, érdemes a védőkeretet feltenni, még ha ezzel veszít is az esztétikájából.

Elölről a kijelző a meghatározó, ami 4 hüvelykes képátlójával manapság már szinte kicsinek számít. Erre WVGA felbontást és 262 ezer színt illesztettek, és miután szimpla TFT panelről van szó, nem is várhatunk nagyon extra képminőséget. Szemből kellemes, viszont függőlegesen szinte nulla, és oldalról is szűk a betekintési szög, valamint utcán, napfényben (már amikor süt a nap) sem az igazi a láthatósága. Alatta a klasszikus androidos érintőbillentyűk, ezúttal négyen, mert van dedikált kereső is. Felülre kerültek a szenzorok, közelség- és fényérzékelő bújik itt meg. A hangszóróval teljesen elégedett voltam, korrekt hangerő és normális minőség jellemzi hívás közben.

Hátul csinos felület fogad minket, szerintem ez jobban néz ki, mint az eredeti (viszont csúszik, az meg nem). A mintát alul a kihangosítónak vágott rés töri meg, tőle nem messze egy ZTE felirat (kínaiul is), majd felül a kamera optikáját kiemelő fémes betét található.

Oldalt nem történt változtatás, ennek megfelelően jobbra nem került semmi, alul van a microUSB csatlakozója és a mikrofon. Balra kell keresnünk a hangerőszabályzót, míg felül van a legtöbb dolog. Itt vár minket a 3,5 mm-es jack, a bekapcsoló/lezáró gomb és egy másodlagos mikrofon is akad a zajszűréshez és videófelvételhe

Hardver, szoftver

A szinte változatlan külső alatt történt néhány nagyobb módosítás és itt nem csupán a két SIM foglalatot értsük alatta. Teljesen más a készülék hardvere, a korábbi egymagos Qualcomm egységet felváltotta egy kétmagos, magonként 1 GHz-es processzort tartalmazó MediaTek MT6577. Megmaradt az 512 MB RAM, a grafikus gyorsító feladatát pedig egy PowerVR SGX531 Ultra látja el. Miután tudjuk, hogy a kínai chipsetek teljesítménye még nem vetekszik a nagyokéval, így ezzel a változással nem lett durva erőgép belőle.

A bekapcsolás után az Android 4.0.4 fogad minket, ami ugye nem valami új verzió, viszont a Blade III sincs előrébb. Viszont régi vagy sem, egészen kulturáltan működik, a nemrég tesztelt Galaxy Fame sokkal rosszabb volt, pedig abban sokkal kisebb felbontású a kijelző. Az viszont némi magyarázatra szorul, hogy nem teljesen gyári szoftverrel kaptuk a telefont. Először is rootolva volt, ami a Kínából rendelt készülékek elég nagy részén „természetes”, meg hát a vállalkozó szelleműek úgyis megoldják néhány perc alatt. Ezen felül a mi példányunkon egy ZetaMod névre hallgató módosítás futott, ami véleményem szerint nem befolyásolta durván a tapasztalatokat.

A felület gyakorlatilag a gyárival egyező, néhány helyen apróbb grafikai változtatások történtek, illetve kicserélték az ikonokat. Fixen öt főképernyőnk van, a lehúzható státuszmenübe bekerültek a gyorskapcsolók, ráadásul ezekből is több van. A menü is szokványos, viszont eléggé meglepő volt, hogy néhány gyári dolog hiányzott, amiket persze pótolhatunk a Play-ből letöltve. Amit viszont biztosan nem, az a normál e-mail kliens. Ennek oka az lehetett, hogy a módosított ROM-hoz nem tették fel a teljes telepítőkészletet, ami persze nem nagy ördöngösség, csak nekem pont hiányzott. Extra programokról se nagyon tudok beszámolni, kapunk egy fájlkezelőt, egy diktafont és nagyjából ennyi.

Multimédia, adatátvitel

A hátlapon lévő kameránál már a felirat is jelzi, hogy egy 5 megapixeles eszközzel van dolgunk. Autofókusz van, viszont LED villanó sehol, ami a zseblámpás használatot is felejtőssé teszi. A kezelőfelülethez nem nyúltak, és egész sok opciót tudunk babrálni. Állítható többek között a fehéregyensúly, ISO, fénymérés, élesség, kontraszt, expozíció, vannak effektusok, előre beállított témák, még HDR is (ennek működése az utolsó két fotón látható).

Ha megnézzük az elkészült fotókat, bizony a minőségük hagy némi kívánnivalót maga után. A színek ugyan jók, viszont a képek szélei teljesen életlenek, a többi részen pedig erős zajszűrés nyomait láthatjuk, ráadásul a zaj is megmarad. Sajnos ez a teljesítmény elég pocsék, még kisebb méretben is láthatók a hibák, tehát fotózásra elég korlátozottan használható. Videófelvételnél 720p-ben tudunk rögzíteni, sztereó hanggal és folyamatos fókusszal, ahogyan azt IDE kattintva meg is lehet nézni. Itt sem az igazi viszont a képminőség, de azért még használható.

A zenére áttérve jobb kedvünk lesz, itt már több a pozitívum. A gyári lejátszó szokványos, tud ismétlést, véletlen lejátszást, megjeleníti az albumképeket. Kapunk hangszínszabályzót is, amit magunk is konfigurálhatunk. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a muzsikába, egy dolgot tegyünk meg: azonnal dobjuk a kukába a gyári fülest. Bár az agybadugós kialakítás némi bizakodásra adna okot, ne dőljünk be. Már ott indul az egész, hogy a túlméretes hangszórórész miatt kényelmetlen, ha pedig meghalljuk, hogy szól, azonnal eldobjuk jó messzire. Magas és közép egyáltalán nincs, csak mély, de az is csak erőtlenül puffog. Elképesztően gyenge a hangminősége, még kínai mércével is. Ellenben nagy meglepetésben lesz részünk, ha egy normális fülest csatlakoztatunk, ugyanis kiderül, hogy a V889M meglepően jól szól, még hangszínszabályzó nélkül is. Aki pedig megunta a saját zenéit, annak ott az FM-rádió, ezzel sem volt gond, még felvenni is tudunk belőle.

Adatátvitel terén viszont a helyzet változatlan, tehát továbbra is egy négysávos GSM és egy kétsávos 3G modul dolgozik alánk. Ebből maximum 7,2 Mbit letöltési és 5,76 Mbit feltöltési sebességet tudunk kicsikarni, de ne feledkezzünk meg a b/g/n szabványú WiFi-ről, illetve a Bluetooth-ról sem. Aki kábelt szeretne, ott a microUSB, NFC és hasonló jóságok nincsenek. A kétkártyás működés teljesen jól integrálva van, megadhatók a különböző műveletekhez az alapértelmezett SIM-ek, a neveket is hozzárendelhetjük, illetve hívás és üzenet indítása előtt is tudunk választani. Ez a készülék is dual standby, tehát a két kártya együtt megy készenlétben, viszont ha valamelyiken telefonálunk, akkor a másik addig nem elérhető.

Üzemidő, összegzés

A passzentos hátlap alatt a Blade III-hoz képest minimálisan nagyobb, 1650 mAh kapacitású akkumulátort találunk. Ez a teljesítmény nem számít kiugróan nagynak, főleg így kétkártyásként, ám mégse leszünk nagy bajban. Egy napot meglepően jól végigbír, ha nem netezünk vagy beszélgetünk órákat, akkor két nap is belefér.

Nem egy rossz telefon a ZTE V889M, persze vannak területek, ahol bizony kompromisszumot kell kötnünk. Az egyik ilyen a kamera, mert az sajnos igen harmatos teljesítményt nyújt. A kijelző betekintési szöge sem valami acélos, ugyanakkor például zenei téren meglepően jól teljesít. A kétkártyás üzemmód szokványos, az Android jó partner ehhez, és szerintem a hardverhez képest egész tisztességes teljesítményt nyújt. A csupasz felület talán még jó is, az extra programok hiánya pedig kis keresgéléssel orvosolható. Az akkumulátor is sokkal jobb, mint a nemrég tesztelt Galaxy Young esetében, szóval azért nem rossz a mérleg állása. Az igazi ütőkártyát viszont az ára viszi, hiszen a V889M kártyafüggetlenül alig 30 ezer forintért vagy kis szerencsével még ennél is olcsóbban beszerezhető. Egész pontosan Kínából kell rendelni, ebből adódóan a legnagyobb kompromisszum, hogy nincs vagy körülményes a garancia. Viszont ha nem romlik el, akkor ár-érték arányban igen csábító ajánlat, hiszen ennyiért teljesen rendben van, amit nyújt. Ennek megfelelően egy Tetszett pecsétet megítélek neki, kicsivel drágábban, európai hivatalos forgalmazással és garanciával ebből is sláger lehetne.

index

2013.06.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok