HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kalandorrekorder, veterán pilóta, a búvárhajót üzemeltető cég merész szellemű igazgatója, Pakisztán leggazdagabb brit milliárdosa és tinédzser fia vesztek oda a Titánon. A kalandnak indult Titanic-utazás végül katasztrófába torkollott. A tragédia áldozataira emlékezünk.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, hatalmas robbanás végezhetett a vasárnap óta eltűnt katasztrófaturistákkal. A Titan tengeralattjáró a világon egyedi utazást kínált: 85 millió forintnak megfelelő összegért cserébe a hajót vezető és az azt üzemeltető cég igazgatója, Stockton Rush egy felejthetetlen, nyolcnapos utazásra vitte el vendégeit: 4 ezer méter mélyre vitte le utasait az Atlanti-óceánba, kezében egy PlayStation-kontrollerrel irányítva a kisbusz méretű luxus-tengeralattjárót. A Titanic nevű óceánjáró 111 éves roncsához tartottak, ám a hajójuk megsemmisült.

A Titán-tragédiát csütörtökön erősítette meg az OceanGate vállalat, az eddig rendelkezésre álló kevés információ alapján szakértők úgy vélik, a tengeralattjáróba másodpercek töredéke alatt kopogtatott be a halál: a Titanic roncsa olyan mélyen fekszik, hogy az óceánban uralkodó nyomás miatt belülről roppant, majd robbant szét a búvárhajó, a benne utazó kalandorok – vélhetően – egy szempillantás alatt meghaltak, a Titánból pedig alig maradt valami, csak néhány törmelék.

Az öt ember, akik meghaltak a Titan tengeralattjárón, az OceanGate szerint „igazi felfedezők” voltak, és „különös kalandszellem jellemezte” őket. De mit jelent ez pontosan?

Francia veterán parancsnok
Mint írtuk, a 73 éves Paul-Henri Nargeolet a francia haditengerészet korábbi parancsnoka, mélybúvár és merülőpilóta is a tengeralattjáróban vesztette életét. A veterán tengerész az E/M Group és az RMS Titanic, Inc. víz alatti kutatási igazgatójaként gyakran megfordult a Titanic roncsainál. Ő felelt a merülőhajóért és négy utasáért.

Francia veterán parancsnok

Mint írtuk, a 73 éves Paul-Henri Nargeolet a francia haditengerészet korábbi parancsnoka, mélybúvár és merülőpilóta is a tengeralattjáróban vesztette életét. A veterán tengerész az E/M Group és az RMS Titanic, Inc. víz alatti kutatási igazgatójaként gyakran megfordult a Titanic roncsainál. Ő felelt a merülőhajóért és négy utasáért.

Az OceanGate vezére
A hajón tartózkodott Stockton Rush, az egész expedíció ötletgazdája, a hajót indító cég, az OceanGate Expedition vezérigazgatója is. A férfi korábbi interjúkban váltig kiállt ötlete mellett: az vízi turizmus iparágának legnagyobb újításaként gondolt rá, amikor megalkotta társaival a Titánt. Ám már az alkotófolyamat végén komoly aggályok merültek fel az utazás biztonságát illetően. David Lochridge, a cégnek régebben dolgozó tengeralattjáró-szakértő szerint a hajót nem olyan mélységre tervezték, amelyre vállalkozott a turistacsapat. Ezt már évekkel ezelőtt tudta, emiatt rúgták ki, illetve perelték be őt. A férfi potenciális biztonsági problémákra figyelmeztetett a búvárhajó kapcsán: azt állította, hogy a Titan szénszálas hajótestének hibái szigorúbb vizsgálatok nélkül észrevétlenek maradhatnak. A Titan elülső – és egyetlen – látóterét a gyártók csak 1300 méteres mélységig hitelesítették biztonságosnak. A Titanic roncsa 3800 méterrel az óceán felszíne alatt fekszik.

A cégvezér nejéről, Wendy Rushról a férfi halálhírének napján, csütörtökön derült ki, hogy a Titanicon meghalt, az óriáshajó leggazdagabb párjának a leszármazottja.

Pakisztán leggazdagabb embere
A tengeralattjáróban utazott Pakisztán egyik leggazdagabb embere, a 48 éves Shahzada Dawood, a Prince's Trust jótékonysági szervezet nagy-britanniai székhelyű igazgatósági tagja és 19 éves fia, Sulaiman Dawood. Mindketten brit állampolgárok voltak.

A Dawood család szoros üzleti kapcsolatot ápol az Egyesült Királysággal. Shahzada apja, Hussain (79) a befektetési és holdingtársaság, a Dawood Hercules Corporation és az 1965-ben műtrágyagyárként alapított Engro Corporation elnöke. Mumbaiban született, de a Sheffieldi Egyetemen tanult.

A tinédzser fia valójában nem akart részt venni az utazáson, mert veszélyesnek tartotta, ám apák napja miatt mégis bevállalta, hogy örömet szerezzen neki.

Kalandorrekorder
Az expedíción részt vett Hamish Harding brit milliárdos, a dubaji Action Aviation vezérigazgatója is. A merülés előtt még izgatottan posztolt a közösségi médiában arról, hogy holnap a saját szemével láthatja a Titanic roncsait, minden álma volt, hogy ott lehessen...

Az 58 éves férfi az Action Aviation repülőgépgyár elnöke volt, és elismert felfedezőként ismerték őt: egyike volt annak a hat űrhajósnak, akik tavalyi a Blue Origin-misszión civilként feljuthattak az űrbe, és három Guinness-rekord birtokosa is volt. Többször utazott a Déli-sarkra, köztük egyszer Buzz Aldrin nyugdíjas Apollo-űrhajóssal, aki 86 évesen a legidősebb ember, aki elérte a sarkot.

Családja közleményében fájdalmas búcsút vett a férfitól, egyedül az vigasztalja őket, hogy „akkor vesztették el, amikor azt csinálta, amit szeretett”.

Mostohafia, az azóta botrányhőssé vált Brian Szász a közösségi médiás bejegyzéseivel szerzett magának kétes hírnevet.

blikk.hu

Feltöltve: 2023.06.23.
Megnézve: 5094

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra