HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Újabb csatát nyert a Samsung: betilthatnak néhány iPhone-t

t: 11582

Újabb csatát nyert a Samsung: betilthatnak néhány iPhone-t

Most a Samsung aratott győzelmet az Apple-lel szemben a szabadalmi harcokban, aminek az lehet az eredménye, hogy az Apple nem értékesítheti majd az Egyesült Államokban egyes okostelefonjait és táblagépeit - írja a The Wall Street Journal. Az Apple bevételeire mérsékelt hatással lehet csak a tilalom, hiszen a régebbi készülékeket érinti és azoknak is csak az amerikai forgalmazását. Viszont tény, hogy nem jött jókor a cégnek a döntés, hiszen egyébként is a növekedés lassulásával, az erős iparági versennyel küzd.

Apple-készülékeket tilthatnak be Amerikában

Az Apple és a Samsung között folyó szabadalmi harcban most a dél-koreai technológiai óriás aratott győzelmet. Az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottság (ITC) ugyanis úgy határozott, hogy az Apple megsértette versenytársa szabadalmait azokkal a technológiákkal, amelyek a mobilhálózatokon történő információáramlást biztosítják. Hacsak az amerikai elnök nem vétózza meg a döntést, vagy az Apple nem folyamodik fellebbezéshez, akkor egyes készülékek értékesítéseit betilthatja a szabályozó hatóság. Az ITC döntése 60 napon belül válik hatályossá, amennyiben nincs fellebbezés.

A tilalom a régebbi modelleket, az iPhone 3GS-t, az iPhone 4-et érinti az okostelefonok közül, a táblagépekből pedig az iPad 3G-re, az iPad 2 3G-re és az iPad 3-re vonatkozik. A legújabb készülékeket, mint az iPhone 5, vagy a negyedik generációs iPad eladásait nem érinti. A felsorolt termékek közül a legújabb okostelefon az iPhone 4, amit három éve dobott piacra a társaság. Az iPad 3-at 2012 tavaszán kezdte értékesíteni a társaság, azóta már megjelent az iPad 4 és az olcsóbb iPad Mini.

Mekkora csapás lehet az Apple-re?

Az iPhone 4 értékesítéseiből befolyó bevételek 3,4 milliárd dollárt tettek ki az első negyedévben ( ami az összbevétel kevesebb mint 8%-a) a Piper Jaffray számításai szerint, szemben a szeptemberben piacra dobott iPhone 5-ből származó 14,9 milliárd dollárnyi bevétellel. Ráadásul az Egyesült Államokban, amit a tilalom érint, mindössze a teljes bevétel kevesebb, mint harmada származik, ami enyhíti a döntés hatásait.

Az Apple és a Samsung egykor szoros üzleti kapcsolatot ápoltak, azonban az elmúlt években a szabadalmi harcok közepette megromlott a két cég viszonya. A Samsung mostanra nemcsak a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává, de a legnagyobb mobilgyártójává nőtte ki magát, köszönhetően az Android sikereinek és annak, hogy minden fogyasztói szegmens számára kínál okostelefonokat.

Egy ide, egy oda

Tavaly az Apple javára döntött az egyik amerikai bíróság, amikor 1 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a társaság dél-koreai versenytársát, ugyanis úgy találta, hogy a Samsung megsértette az Apple szabadalmait azon technológiákra, amelyeket az iPhone-ban használt. A Samsung azonban fellebbezett a döntés ellen.

A Samsung és az Apple közötti huzavona egészen 2011 áprilisáig nyúlik vissza, amikor az Apple pert indított a dél-koreai versenytárs ellen arra hivatkozva, hogy a Galaxy okostelefonjai és táblagépe túlságosan is hasonlítanak az iPhone-ra és az iPadre mind külsőre, mind pedig egyes funkcióiban. Néhány nappal később a Samsung közölte, hogy pert indított az Apple ellen több ország bíróságán azzal vádolva amerikai szektortársát, hogy szabadalmi jogokat sértett.

Rosszkor jöhet a tilalom


A döntés hatásai csak mérsékeltek lehetnek az Apple eredményeire, hiszen nem a húzótermékekre, hanem a régebbi készülékekre vonatkozna a tilalom, ráadásul a hírek szerint nyáron érkezik az Apple legújabb okostelefonja és táblagépe. A tilalom mégis rosszkor jöhetett, hiszen a cég a növekedés lassulásával és az erős piaci versennyel küzd, ráadásul a befektetők aggodalma fokozódik az innováció megakadása miatt.

Az Apple árfolyama komoly korrekción ment keresztül a szeptemberi történelmi csúcshoz képest, amikor 700 dollár felett járt az árfolyam, most azonban már 450 dollár alatt kereskednek a papírokkal.

index

2013.06.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok