HIRDETÉS
HIRDETÉS

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője moszkvai idő szerint reggel 7 óra 30 perckor új üzenetet adott ki, amelyben közölte, hogy emberei behatoltak az oroszországi Rosztovba, és ellenőrzésük alatt tartják a repteret. A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra.

A mostani konfliktus azt követően tört ki, hogy Prigozsin pénteken olyan kijelentéseket tett, miszerint az orosz sereg megtámadta a Wagner-csoport ukrajnai állásait, és több katonája meghalt. A támadásról közzétettek egy videót, de az orosz hírforrások elemzése szerint a csapásról készült videó szinte biztosan megrendezett.

"Ez nem katonai puccs, hanem az igazságszolgáltatás menete." - mondta a Wagner-vezér a Telegram-csatornájára feltöltött videójában.

Az állítólagos támadás után Prigozsin figyelmeztetett, hogy csapatai elindulnak egy „igazságmenetre”, hogy megbüntessék Szergej Sojgu védelmi minisztert. A Wagner-vezér szombaton, moszkvai idő szerint reggel 7 óra 30 perckor új üzenetet adott ki, amelyben azt közölte, hogy emberei behatoltak az oroszországi Rosztovba, és ellenőrzésük alatt tartják a repteret.

Az orosz kormány tisztviselői azonnal felszólították a helyi lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban, néhányan azonban így is élőben közvetítették az eseményeket mobiltelefonjukon - írja a Daily Mail.

A lap egy videót is megosztott Prigozsin hadseregének jelenlétéről a városban, egyes szakértők szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a közösségi médiát ellepő felvételek hitelesek.

Vlagyimir Putyin szóvivője az eset kapcsán azt közölte, hogy az orosz elnököt tájékoztatták Prigozsin Moszkvát fenyegető állításairól, és hogy „a szükséges intézkedések megtétele folyamatban van”.

Moszkva a közlések szerint terrorizmus elleni biztonsági intézkedéseket hozott, a Rosztov és Moszkva között található régiók sorra fújják le a nyilvános rendezvényeiket, Putyin pedig hamarosan beszédet mond a történtek kapcsán.

A zsoldosok már Moszkva felé tarthatnak
A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban, köztük Moszkvában is páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra. A hírek szerint a Rosztovot elfoglaló Prigozsin már a főváros felé tarthat fegyvereseivel, mintegy 25 ezer emberrel.

Értesülések szerint a Wagner katonai konvoja már félúton van Rosztovból Moszkva felé, már elhagyták Voronyezst. Egyetlen ellenőrzőpontnál sem merték feltartóztatni őket az M4-es autóúton.

Az orosz fővárosban minden nyilvános rendezvényt töröltek, a világ pedig Vlagyimir Putyin hamarosan kezdődő beszédére vár.

blikk.hu

Feltöltve: 2023.06.24.
Megnézve: 5008

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra