HIRDETÉS
HIRDETÉS

Még el sem kezdődött igazán a kánikula, már arra figyelmeztetik az agglomerációban élőket, hogy fokozottan ügyeljenek a vízfogyasztásukra. Nagykovácsiban a héten több lakos is tapasztalt nagyon alacsony víznyomást – derült ki az ATV Híradó riportjából.
Nagykovácsiban a vízszolgáltató már most takarékosságra kéri a lakosságot. Tavaly júliusban ugyanis vízkorlátozást kellett bevezetni itt és másik 22 településen a kánikula miatt.

A HELYIEK SZERINT MEGOLDÁS LEHETNE, HA BIZONYOS FOGYASZTÁS FELETT MAGASABB DÍJAT KELLENE FIZETNI A VÍZÉRT, UGYANIS MÁR MOST IS ELŐFORDUL, HOGY ESTE TÍZ ÓRA UTÁN MÁR CSAK CSORDOGÁL A VÍZ A CSAPBÓL.

Az ATV megkereste Kiszelné Mohos Katalint, Nagykovácsi polgármesterét, de nem sikerült elérni, a titkárság pedig azt mondta, ők pedig nincsenek felhatalmazva arra, hogy felhívják őt.

A legrosszabb helyzetben tavaly Solymár volt, több településrészen napokig nem volt víz. Most a főváros nyújt segítséget nekik. Új, a lakosság vízellátását segítő vezeték épül a Pest vármegyei Solymáron. A közel 800 millió forintos beruházást Menczer Tamás, Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője jelentette be pénteken, a településen tartott sajtótájékoztatóján.

Megkérdezte az híradó stábja a Duna Menti Regionális Vízművet, hogy melyek a legveszélyeztetettebb települések, és készültek-e fejlesztési tervek a vízgondok megoldására.

A legveszélyeztetettebb települések idén:

Solymár,
Üröm,
Pilisborosjenő,
Budakalász,
Szentendre,
Nagykovácsi.
Ezen települések egyes részein kialakulhat vízhiány, ezért takarékoskodást kérnek a lakosságtól, mert a fogyasztás sokszor meghaladja az ellátórendszer kapacitását. A fejlesztési tervekről azonban nem esett szó válaszukban.

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU docense, klímakutató szerint a vízhiányos időszakok a klímaváltozás jele, emiatt sem szerencsés az akkumulátorgyárak telepítése. Szerinte inkább több zöldfelületet kellene kialakítani. A klímakutató szerint ha nem teszünk sokkal többet a klímaváltozás ellen, a vízhiányok gyakorisága és súlyossága biztosan nőni fog.

index.hu

Feltöltve: 2023.06.24.
Megnézve: 4808

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra