HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Rally > Rajtol a Tour de dopping

t: 11492

Rajtol a Tour de dopping

A jubileumi versenynek az ünnepről kellene szólnia, ám a dopping ismét beárnyékolja a rendezvényt. Lance Armstrong (41), hétszeres Tour de France-győztes év eleji vallomása után néhány napja az 1997-es győztes, Jan Ullrich (39) is elismerte: tiltott szereket használt pályafutása során.Nem vagyok se jobb, se rosszabb, mint Armstrong, mindketten bűnösök vagyunk – nyilatkozta Ullrich a német Focus magazinnak. – A mi időnkben mindenki élt a teljesítményfokozó szerekkel. Nem csaltam, egyenlő feltételeket akartam.


Az 1998-as győztes Marco Pantani sem volt tiszta. Pozitív mintát nem produkált, de doppingvétségen érték. Kábítószer-túladagolásban hunyt el

A kerékpárosok nemcsak akkor doppingoltak, amikor Armstrong és Ullrich nagy csatákat vívott. A Tour 110 éves történetében szinte a kezdetektől jelen volt a különböző teljesítményfokozók használata. Persze a XX. század elején még mindössze alkohollal és különféle kábítószerekkel próbálták „feldobni" magukat a sportolók. Kedvelt szer volt a sztrichnin, amely ugyan fokozza a vérkeringést, de méreg. Szintén népszerű volt az éterrel itatott zsebkendők használata is. Az igazi nagyüzem a II. világháború után indult be, az ötvenes években már amfetamin származékokat használtak a kerékpárosok, és halálos áldozatot is követelt a dopping. A hetvenes években már megjelentek az anabolikus szteroidok, s nem kellett sokat várni az EPO-ra, azaz a vérdoppingra sem. Az utóbbi évek sztárjai már ezzel a módszerrel éltek, megdöbbentő, hogy 1996 óta mindössze három Tour-győztes Bradley Wiggins (33), Cadel Evans (36) és Carlos Sastre (38) nem bukott meg. De meddig? A sportolók szerint – élükön a napokban nyilatkozó Lance Armstronggal – ugyanis a legkeményebb kerékpáros versenyen lehetetlen dopping nélkül végigmenni.


Engedélyeztetné A 2006-os győztes Floyd Landist is megfosztották sikerétől. Szerinte egyszerűen engedélyezni kellene a doppingszerek használatát a kerékpársportban

– Képtelenség megcsinálni. Pályafutásom alatt 200-szor ellenőriztek, 100-szor volt bennem tiltott anyag, és csak egyszer buktam le – közölte Bernhard Kohl (31), a 2008-as harmadik helyezett.

blikk


2013.06.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok