HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hazaárulónak nevezte Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét friss beszédében Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be a már Moszkvát is fenyegető zsoldoshadsereg megfékezésére.

Ahogy arról a Blikk beszámolt Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője moszkvai idő szerint reggel 7 óra 30 perckor új üzenetet adott ki, amelyben közölte, hogy emberei behatoltak az oroszországi Rosztovba, és ellenőrzésük alatt tartják a repteret. A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra.

A mostani konfliktus azt követően tört ki, hogy Prigozsin pénteken olyan kijelentéseket tett, miszerint az orosz sereg megtámadta a Wagner-csoport ukrajnai állásait, és több katonája meghalt.

Az orosz fővárosban minden nyilvános rendezvényt töröltek, Vlagyimir Putyin pedig már beszédet is intézett népéhez a történtek kapcsán.

Putyin beszéde
Minden belső zavargás halálos veszélyt jelent államiságunkra, nemzetünkre. Ez csapás Oroszországra, népünkre és a hazánk védelmét szolgáló erőfeszítésekre. Az ilyen fenyegetésre keményen fogunk reagálni
– mondta most Putyin.

Az orosz elnök szerint Prigozsin lázadása nem más mint egy bűnözői kampány és egyenértékű a fegyveres lázadással.

„Megvédjük magunkat, és visszaverjük az ellenséget. Küzdünk polgáraink életéért és területünk biztonságáért. Ez Oroszország évezredes történelmének kérdése. Mindent meg kell tenni, hogy ez a veszély megszűnjön" - hangsúlyozta Putyin.

Az orosz elnök bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek "semlegesítésére". Ugyanakkor azt elismerte, hogy Don menti Rosztov városban, ahová a Wagner katonai magánvállalat fegyveresei bevonultak, nehéz helyzet alakult ki és határozott fellépést helyezett kilátásba.

blikk.hu

Feltöltve: 2023.06.24.
Megnézve: 5491

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra