HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Különleges burkolatok

t: 3554

Különleges burkolatok

Alapvető elvárás, hogy a kertben használt faanyag álljon ellen az időjárás viszontagságainak, ne kopjon el túl gyorsan, és legyen stabil. A Telifa járólaptáblákból a természetes környezetbe simuló kerti burkolatokat, egyenes vagy kanyargó utakat, ösvényeket egyaránt kialakíthatunk. A burkolatok mintázata igen változatos lehet. A járólapok helyettesítik a beton vagy kerámiaburkolatokat,és olyan helyen is lerakhatjuk őket, ahol számolni kell a nedvességgel. Az úgynevezett telifa ugyanis olyan faanyag, amelyből vákuumtechnológiával kivonják a vizet, majd azt nagy nyomással favédő anyaggal pótolják („telítik” vele a fát). A telifával kerti utak, teraszok és sétányok egyaránt lefedhetők. Hazánkban a borovi fenyőt és az akácot használják leginkább, de egyre több egzóta (pl. trópusi) fafajtából készült járólapot is lehet kapni, persze valamivel drágábban.
Faburkolatok alapozása

A fa járólapok lerakását 10-15 centiméteres alapozás, feltöltés előzi meg. A 10 centi vastag kavicságyra 5 centis homokréteg kerül, amelyet alaposan döngölni, tömöríteni kell. A lapok alá kb. 50 centinként talpfákat, pallókat fektessünk vízszintbe állítva. A járólapokat tetszés szerint fektetjük a pallókra és horganyzott vagy sárgaréz csavarokkal rögzítjük. Ha viszont a területet léckerettel körbehatároltuk, nem kell a rögzítés. A fektetés során mindig biztosítanunk kell a lapok tágulásához szükséges távolságot! A hőmérséklet hatására bekövetkező méretváltozás ugyanis igen jelentős lehet. Ne feledkezzünk meg a járólapok – különösen a korongos lapok – környékének vízelvezetéséről sem.


Az időtálló beton

Változatos megjelenési formáinak és strapabíró anyagának köszönhetően egyre nagyobb teret nyernek a hazai kertekben is a betonból készült térburkolatok. A kert természetes hangulatához igazodó, valódi kőhöz hasonló megjelenésük és viszonylagos olcsóságuk teszi népszerűvé őket. Betonból szinte bármilyen formájú elem készíthető, lehet elegáns vagy játékos, rusztikus vagy mértani. A kívánt árnyalatokat a betonba kerülő ásványi anyagok összetételének változtatásával érik el. Az ilyen burkolat hoszszú élettartamú, ráadásul bármikor felszedhető és újrarakható. A különböző térkövek terhelhetősége és kopásállósága azonban más és más, erre érdemes odafigyelni. A térköveket gyártó cégek nemcsak térburkolatokat, hanem számos egyéb kiegészítőt is kínálnak: paliszádokat (cölöpöket), kerti kutakat, virágládákat, szobrokat és támfalakat stb.

otletmozaik.hu

2007.04.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok