HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > Antioxidáns vadászat

t: 1284

Antioxidáns vadászat

Az örök C-vitamin

A C-vitamin feltétlenül hasznos, ésszerű mennyiségben. Sokan azonban vagy túl sokat (ez a ritkább), vagy túl keveset (ez a gyakoribb) juttatnak szervezetükbe. Nőknek a napi adag minimum 75 mg, egyes szakértők viszont 200-at javasolnak.

Szedhetjük tablettában, de nem nehezebb, ám finomabb és természetesebb, ha az ételeken keresztül tesszük. Egy csésze narancsdzsúsz (82 mg) reggel, egy csésze brokkoli (116) este megoldja a C-vitamin szükségletünket. Ráadásul ezek más antioxidánsokat és rostokat is bőven tartalmaznak!

Sokat segít az E-vitamin

Nem eldöntött, hogy vajon az E-vitamin mennyire véd a szívbetegségektől, de valószínűleg van szerepe a megelőzésben. Csakúgy, mint az Alzheimer-kóréban és a vastagbélrákéban is. Napi adagja:15 mg. Megelőző hatás viszont csak 300-400 mg-os mennyiségtől várható.

Az E-vitamin főleg a telítetlen zsírsavakban gazdag ételekben, növényi olajokban, olajos magvakban, margarinban van. Ám 3-400 mg-ot csak tablettában tudunk bevinni a szervezetbe.

Karotenoid

A növényekben található sárga, narancs és vörös pigmenteket nevezik így. Legismertebb a béta-karotin. Valószínűleg csökkenti a mellrák kockázatát, a petefészekrák kialakulását. Kimutatták, hogy azok a nők, akik naponta öt adagnál több karotenoid tartalmú ételt fogyasztanak, ritkábban kapnak rákot.

Fontos a szelén

A szelén bizonyítottan véd a rák néhány formájával (főleg a tüdő- és vastagbélrák) szemben. A sok szelént fogyasztó emberek körében 60 százalékkal kisebb az asztma kialakulásának kockázata.

Nőknek naponta minimum 55 mikrogrammra van szükségük. A rákmegelőző hatáshoz viszont 200 kell. De vigyázat: az ennél több viszont hajhullást, töredező körmöket és akár idegi problémákat is okozhat! Inkább „ételben” fogyasszuk, a dió, a tészta, a brokkoli, a búzakorpa, a tonhal, a csirke, a tej mind-mind jó szelén forrás.

Ismeretlen flavonoidok

Ez az antioxidáns még a C- és az E-vitaminnál is hatékonyabb a szívbetegségek megelőzésében. A teában található catechin valószínűleg rákellenes és csontritkulást megelőző hatású. Napi adagja viszont pontosan nem ismert, szakemberek 100-500 mg-ot ajánlanak. Egy csésze zöld tea 125 mg-ot tartalmaz.

A mintegy 4000 flavonoidból csupán alig néhányat ismerünk. Ezért ajánlják a minél változatosabb étrendet. A vörös bor, piros szőlőlé, tea, alma, oregánó, petrezselyem, aszalt szilva, bogyósok, csoki, de még a sör is tartalmaz flavonoidokat. Mivel a flavonoidok nem raktározódnak el szerveztünkben, folyamatosan fogyasztani kell ilyen ételeket!

(nana.hu)


2006.04.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok