HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szex > Csúcsrajáratás az ágyban

t: 22531

Csúcsrajáratás az ágyban

Szeretkezni mi mindenre jó
A szexuális élvezet nem korlátozódik pusztán egy nagyszerű érzésre. Altató, nyugtató, feszültségoldó, boldogságérzést keltő hatásán túl kiváló a szervezet számára is.

Jobban alszol

A testi élvezet kiváló altató a férfiak számára – ez közhelyszámba megy. Azonban ugyanilyen hatással van a nőkre is. Ez a nyugtató és altató hatás az endorfinoknak köszönhető.

Sokkal boldogabb vagy

A szeretkezés utáni eufóriás érzés oka, hogy az idegrendszer intenzív működése következtében a szervezet - az élvezet hatása alatt –
szerotonint és dopamint választ ki. Ezek doppingolják az agyat, majd fokozzák a vérkeringést, ezzel előidézve egy általános „nagyon jól érzem magam” állapotot.

Kevésbé szenvedsz

A szexuális élvezet szélesíti a fájdalommal szembeni tűréshatárokat. Ez könnyen ellenőrizhető: egy csúcsponton lévő nő egy heves csípést észre sem vesz; ám ugyanerre a mozdulatra, „normális” állapotban biztosan felüvöltene. Izgalmi állapotban a szexuális élvezet fájdalomcsillapítóként is működik, az orgazmus pillanatában a tűréshatár akár 70%-kal(!) is megemelkedhet.

Nem félsz

A szeretkezésnek stresszoldó, lehiggasztó hatása is van. A jelenség
magyarázata az orgazmus pillanatában felszabaduló endorfinokban keresendő: a reflexek szintjén az öleléseknek valós lecsendesítő hatása van; majd pedig a szeretkezés, akárcsak bármilyen más fizikai erőkifejtés, megszünteti az izom-, az idegi és a pszichológiai feszültségeket.

Fantasztikusan ellazulsz

Ha kellemes érintés éri a bőr bizonyos pontját, az érzés a bőrön, majd az idegvégződéseken keresztül bekerül a csontvelő és agy központi „motorjába”. A reflexrendszeren keresztül ez az izgató érzés bekerül az izomrendszerbe, elernyesztve azt, feloldva a felgyülemlett feszültségét.

Fokozza a vérkeringést

A szexuális izgatás során a szervezet vérbősége mindenütt, de különösen az erogén zónák tájékán jelentősen megnövekszik, az artériák ugyanakkor kicsit összeszűkülnek. Az élvezet pillanatában viszont éppen hogy kitágulnak, és ez általános jó közérzettel párosul.

Kiegyensúlyozza a pajzsmirigyműködést

Az élvezetérzés által izgatott agyalapi mirigy szabályozza a pajzsmirigyműködést. Ha túl intenzíven működik, akkor az ember lázasnak, letörtnek, gyengének érzi magát; viszont ha túl lassan funkcionál, az sem jobb. Fázik, meghízik, libidója is csökken.

Előhívja a pozitív stresszt

A vesék felett elhelyezkedő kis mirigyek, az agyalapi mirigy által izgatva, stresszhormonokat termelnek. Ezek közül a legfontosabb az adrenalin. Nem annyira ismert de fontos a cortisol is: ez védi az emberi szervezetet a depressziótól. A mellékvesék ráadásul kiválasztják a vágyhormonokat, az androgéneket is. Röviden: minden olyan szükséges anyagot, amely nélkülözhetetlen egy minőségi nemi kapcsolathoz.

Csökkenti a súlygyarapodás veszélyét

Bajos lenne határozottan kijelenteni, hogy a szeretkezés fogyaszt (bár egy 20 perces, intenzív szexuális együttlét alatt 200 kilokalóriát is el lehet égetni). Viszont a belső félelemérzet elleni molekulák, amelyeket a szexuális öröm választ ki (endorfinok), azzal a nagyszerű adottsággal rendelkeznek, hogy lenyugtatják a bulímiás hajlamokat.

Frissíti a vért

A percenkénti, átlagos légzésszám 40-re emelkedik (nyugalmi helyzetben egyébként e szám 15) az izgatottsági állapot szakaszában. Következménye, hogy javul a szervezet vér- és oxigénellátása. Regenerálódik a vér, a szervezetből eltávoznak a széngáz maradék részecskéi. Nem jobban és nem rosszabbul, mint egy kiadós kocogás alatt.

Szabályozza az emésztést

Az egy-egy hosszú, forró csók során kicserélődő nyál fokozza az emésztőrendszer működését, és áldásos hatással van az immunrendszerre. Az ajkak szenvedélyes találkozása során megfordul 9 mg víz, 0,7 mg zsiradék, 0,45 g só – és többek között 250 baktérium.

Hidratálja a bőrt

A szexuális élvezet serkenti a női hormonok, az ösztrogének kiválasztódását. A bőr vérellátása kedvezőbben alakul – feszessé, csillogóvá, hajlékonyabbá válik a nagyobb százalékban jelenlévő kollagénnek köszönhetően.

Karbantartja a memóriát

A hormonális központ főhadiszállása, a hipotalamus agynyúlvány) a memória és a tanulási folyamatok központjainak is székhelye. Egy amerikai tanulmány (amelyet egyetemisták körében végzett vizsgálatok alapján állítottak össze) tanúsága szerint a tanulás során (helyesebben: közben) végzett maszturbáció kedvezően befolyásolja a koncentrálási képességet. Az orgazmus során felszabaduló energia ösztönzőleg hat a siker utáni vágyra.

Edzi a szívet

Normális körülmények között az átlagos percenkénti pulzusszám 70–80. Az előjáték során a szívritmus megemelkedik 100-160-ra, az orgazmus során a pulzusszám elérheti akár a 110-180-as értéket is. Tagadhatatlan, hogy a szex kitűnő szívtornáztató módszer.

Növeli a mellek méretét

Az izgatottsági állapotában, a vérbőség növekedésével a mell nagysága akár 25%-kal is megnőhet. Ezzel párhuzamosan érzékenysége akár a tízszeresére is fokozódhat.

Szabályozza a menstruációt

A rossz szexuális élet gyakori következménye a szabálytalan menstruáció (túl rövid, túl hosszú, kimaradozó, vagy egyáltalán nem jelentkező). Ezzel ellentétben a színvonalas szexuális élvezet javítja a szervezet hormonális egyensúlyát, ennek következtében pontosan, szabályos időközönként jelentkezik a menstruáció. Egyébként vizsgálatok bizonyítják, hogy a „jó” orgazmust megélő nők endorfin-arányszáma nagyon magas, menstruációjuk kevésbé fájdalmas.

Kedvező hatással van a termékenységre

Az igazi és rendszeres élvezet kedvező hatással lehet a termékenységre (bár ez nem szisztematikus). Felfedezték, hogy nagyon erős orgazmus esetén, egy nőnek – egy cikluson belül – lehet egy második ovulációja is. Ez a jelenség a rendkívül erős érzelmi hatásnak kitett agyalapi mirigy megszokottól eltérő működéséhez köthető.

Kiegyensúlyozott terhességet biztosít

Egy hormonokkal elárasztott, állapotos női testben a vérkeringés fokozódik, különösen az alhas tájékán: ez erősíti és megkönnyíti a szexuális reakciót. Az élvezet jelentősen növekszik az anyaméh kellemes rándulásainak közvetítésével; ez még erőssebbé válik a baba jelenléte következtében.

Erősíti az altestet

Aki gyakran vagy hosszú ideig szeretkezik, alaposan megdolgoztatja az alhas tájékát. Erősödik ezáltal a has és a tüdő között elhelyezkedő rekeszizom. Ezen izom a légzés meggyorsulásának hatására mind gyakrabban húzódik össze, kellemesen bizsergetve az alhas tájékát.

Meggyorsítja a bélműködést

A szeretkezés során az alhasi összehúzódások olyan hatással vannak a szervezetre, akár egy kiadós masszírozás. E hatás átjárja az egész testfelületet és a belsőt is. Ez pedig fokozottabb bélműködést vált ki.


27 kérdés és 27 válasz az orgazmusról
Babonák és butaságok könnyen megakadályozhatják, hogy a csúcsra juss az ágyban. Ha elolvasod a szakember válaszait, talán már ma este több élvezetben lesz részed.

1. Mi az orgazmus?

A kéjérzés tetőfoka. Szexuális izgalom esetén a vér a nemiszervekbe áramlik, amelyek megduzzadnak, fokozott váladéktermelésbe kezdenek. Megfelelő mennyiségű, intenzitású fizikai és lelki ingerlés hatására bekövetkezik az orgazmus, amely alatt a hüvely, a végbél záróizmai és a húgycső egyidejűleg összehúzódik, a vér hirtelen visszaáramlik a test többi részébe.

2. Milyen hosszú egy átlagos orgazmus?

Általában három-húsz másodpercig tart, a másodpercnél is rövidebb szünetekkel az első három-hat összehúzódás között. A legtöbb nő egyetlen orgazmust érez, amely egy percig tart vagy kicsit tovább. Néhány szerencsés nő orgazmus után kéjes összehúzódásokat is észlel, főleg a méhében. Ez akár 24 órával később is bekövetkezhet.

3. Van-e különbség a hüvelyi és a csiklóorgazmus között?

Freud, a híres pszichológus még azt hitte, hogy az előbbi magasabb rendű. Azóta – alaposan tanulmányozva a témát – szakértők bebizonyították, hogy nincs semmi különbség a kettő között. A test válaszait mindkét orgazmus esetében műszerekkel mérték , és azok azonos értékeket mutattak.

4. Mi az extragenitális orgazmus?

Az extragenitális orgazmus a hüvely érintése nélkül, csókolózás vagy a mellek, fülek, nyak simogatása, csókolgatása során jön létre. A nőknek kevesebb, mint tíz százaléka ilyen szerencsés.

5. Mi az a többszörös orgazmus?

Az egyszeri orgazmust nyugalmi időszak követi, ezalatt tartósan csökken a szexuális izgalom és feszültség. Többszörös orgazmus esetén a nő egy másodikat, harmadikat vagy akár sokadikat is átél anélkül, hogy teljesen visszatérne a nyugalmi állapotba.

A többszörös orgazmus típusai:

• összetett egyes – amelynél mindegyik orgazmus külön érezhető, és csupán részleges a visszatérés a nyugalmi állapotba.
• sorozatos többszörös – amelynél kettőtől tíz percig tartó szünetekkel
jelentkezik orgazmus, és közöttük csak minimális az izgalomcsökkenés.
• folyamatos – amelyet a nő egyetlen, nagyon hosszú folyamatként él meg, mert a sok apró orgazmust csak másodpercek választják el egymástól, és közben nem csökken az izgalmi szint.

6. Hány nő képes a többszörös orgazmust érzékelni?

Az ötvenes években még úgy vélték, hogy a nőknek csak l5 százaléka képes rá. Ma már az a szakemberek véleménye, hogy minden nőnek lehet többszörös orgazmusa, de csak alig minden második tapasztalja meg. A férfitól eltérően a nőnek nincs szüksége arra, hogy hosszabb idő elteljen két orgazmus között. Tehát az a nő, aki többször szeretne élvezni, megteheti, ha a partnere megfelelően izgatja, és ha nincs semmilyen gátlása a testével kapcsolatban. Azok a nők, akik képesek erre, azt mondják, a titok nyitja a változatos ingerlés. Például, ha a férfi először nyelvvel ingerli a nőt, majd behatol és közben simogatja. Sokszor az is elég, ha csak testhelyzetet váltanak, mert az ingerlés helye így automatikusan megváltozik.

7. Milyen gyakori, hogy a párok egyszerre jutnak el a csúcsra?

Nagyon ritka. A nők kétharmada közvetlen csiklóingerlést igényel, és ehhez nem elegendő a behatolás. Tehát a közösülés mellett szükség van a kézzel való ingerlésre. A legtöbb pár tudomásul veszi ezt a fontos különbséget. Nem azt tartja lényegesnek, hogy egyszerre élvezzenek, hanem inkább azt, hogy a nő se maradjon kielégítetlenül. Ha a férfi figyelmes és türelmes, erre nem is kerül sor.

8. Mi a legbiztosabb módja annak, hogy létrejöjjön az orgazmus?

Az önkielégítés. Ezen kívül nagyon sok nő könnyen a csúcsra juttatható orális ingerléssel.

9. Miért eredményez a maszturbálás sokkal intenzívebb orgazmust, mint a normál szex?

A legtöbb nő nem szívesen ismeri el, hogy sokkal jobban élvezi a saját kezét vagy a vibrátort, mint a férfit. Teljesen hétköznapi oka van ennek. Saját kezű ingerlésnél a nő kizárólag önmagára figyel, és arra sem kell gondolnia, vajon a testét milyennek találja a másik. Ezért van az, hogy a nők nagy része, akár fiatal, akár idős, akár házas, akár elvált, legalábbis alkalmanként önkielégítéshez folyamodik.

10. Létezik-e olyan hüvelytorna, amely erősebb orgazmust tesz lehetővé?

Igen. Arnold Kegel fejlesztette ki, még az 1950-es években. A gyakorlat azokat az izmokat erősíti, amelyek orgazmuskor összehúzódnak. A torna nagyon egyszerű: szorítsd össze a hüvely záróizmait, mintha a vizeletet akarnád visszatartani. 25-ször végezd el a gyakorlatot, naponta kétszer, majd emeld 50-re az adagot. Már két-három hét múlva észre fogod venni a változást.

11. Tényleg létezik a G-pont?

Igen. Egy német orvos fedezte fel a hüvely felső részén. Ha megtaláltad, élvezd az ingerlését. Akkor se szomorkodj azonban, ha nem jössz rá, hol van. Szexológusok szerint – akik közül sokan kételkednek a G-pont létezésében – , a nőknek csak egytizede fedezi föl.

12. A nőknél is van a magömléshez hasonló folyadék orgazmus közben?

Vannak nők, akik orgazmus közben nagyon minimális folyadékot kilövellnek, ám szakértők szerint ez valószínűleg valamilyen hüvelyváladék csupán. A mennyisége annyira csekély, hogy a legtöbb pár észre sem veszi.

13. Lehet a nőknek is “nedves álmuk”?

Igen. 10–20 százalékuk – erotikus álomból felébredve – normál orgazmust észlel.

14. Miért állítja néhány nő, hogy még akkor is élvezi a szexet, ha úgymond “nem megy el”?

Ha a nő fáradt, vagy nincs túl sok kedve az öleléshez, de nagyon jó kapcsolata a férfival, érezhet bizonyos kielégülést. Tulajdonképpen a szeretkezés intimitása okozhatja, hogy kielégítettnek érzi magát. Ha viszont sosem jut el a csúcsra, pszichés probléma lehet a háttérben.

15. Miért tettetik a nők az orgazmust?

Az ilyesmi még ma is gyakori. Oka főleg a tudatlanság és a kommunikáció hiánya. Ezzel a magatartással a nő a szőnyeg alá söpri a problémát. Legtöbbször azért csinálja, mert azt hiszi, partnere elvárja, hogy mindig “elmenjen”.

16. A férfiak is tudnak színlelni?

Igen, habár sokkal nehezebben. Általában hiúságból teszik, mert nem akarják elismerni, hogy nem megy a dolog. De könnyen le lehet őket buktatni.

17. Hány nő nem élvez el soha?

Körülbelül a nők 10–20 százaléka teljesen képtelen az orgazmusra. Ők sosem mennek el, sem közösüléskor, sem maszturbáláskor. Másik 10-15 százalék kizárólag önkielégítésre képes. Ezek a nők általában valamilyen komplexustól szenvednek. Szexológus segítségével többnyire kialakítható az orgazmuskészség.

18. Előfordul, hogy a nőnek orgazmusa van, de ő nem veszi észre?

Roppant ritkán. Ilyenkor a nő nem “érzi” az orgazmust, pedig testileg minden megtörténik. Az is megeshet, a nők azért nem éreznek orgazmust, mert túl sokat várnak. A probléma mindig lelki okokkal magyarázható. A nők képesek erősíteni az orgazmusérzést, ha figyelnek, és maguk is aktív szerepet vállalnak szeretkezéskor.

19. Hány nő tud pusztán a behatolástól elélvezni?

Csak a nők 25-30 százaléka. Ezek a nők gyakran az átlagosnál nagyobb csiklóval rendelkeznek, avagy klitoriszuk úgy helyezkedik el, hogy a hímvessző mindenképpen ingerelni tudja. A nők döntő többsége egyszerűen addig halogatja a behatolást, amíg nem érzi, hogy a legkevesebb érintés is elég lesz az orgazmus kiváltásához.

20. Milyen testhelyzet a legideálisabb az orgazmus eléréséhez?

Ha a nő szeretkezéskor felül helyezkedik el. Amennyiben a nő van felül, ő tudja szabályozni a behatolás szögét, az izgatás sebességét. Ilyenkor a férfi is könnyebben ingerli a nő mellét, klitoriszát, tehát minden szempontból biztosabb az orgazmus.

21. Van-e jelentősége a hímvessző méretének?

Igen is, nem is. A hüvely rugalmas szerv, amely szinte bármekkora péniszt képes befogadni. Néhány nő mégis a nagy péniszre esküszik. Azt vallja, hogy csak azzal lehet őt kielégíteni.

22. Van-e különbség a férfi ejakulációja és orgazmusa között?

Megoszlik a szakértők véleménye. Van, aki azonosnak tartja a kettőt, míg mások szerint az orgazmus lelki-testi élmény, amely általában – bár nem mindig – magában foglalja az ejakulációt.

23. A férfinak is lehet többszörös orgazmusa?

A szexológusok álláspontja ugyancsak megoszlik. Azok, akik szerint az orgazmus és az ejakuláció két különböző dolog, azt mondják, létezik többszörös orgazmus férfiaknál is. Ha azonban az orgazmus az ejakuláció maga, akkor csak nagyon kevés férfi képes rövid idő alatt egynél többször elélvezni. A többszörös férfiorgazmus tehát nagyon ritka.

24. A nőknek vagy a férfiaknak jobb az orgazmusuk?

Ha az orgazmus biztos létrejöttét nézzük, a férfiak vannak előnyösebb
helyzetben, mivel ők szinte minden alkalommal eljutnak a csúcsra. A nők egy részének gondot okoz, hogy eljusson a csúcsra, de ha orgazmusa van, akkor az élvezet tovább tart és intenzívebb. Ahogy idősebb lesz a nő, és mind több gátlásától megszabadul, egyre jobban képes kielégülni.

25. Egész életükben orgazmusképesek az emberek?

Igen! Az egészséges idős férfiak képesek az orgazmusra. Az idősebb hölgyek inkább lelki, mint testi akadályok miatt képtelenek rá. Közülük sokan azt hiszik, hogy öregek az ölelkezéshez. Pedig pont az aktív szexuális élet biztosítja az orgazmuskészség minél további megőrzését.

26. Van-e az orgazmusnak fizikai vagy pszichológiai előnye?

Az orgazmus kifejezetten egészséges. Jó hatással van a keringési rendszer állapotára, fényt ad a bőrnek és az egész test tónusát javítja. Ráadásul a lélekre is nagyon előnyösen hat. Mivel az agynak abban a részében keletkezik, amely az érzelmeket befolyásolja, csökkenti a feszültséget, jó érzéssel tölt el, relaxál. Szexológusok egy része még a maszturbálást is javasolja, mint az álmatlanság ellenszerét. Sok nő tudja igazolni, hogy az orgazmus oldja a menstruációs görcsöket és a fejfájást.

27. Milyen gyakori orgazmus szükséges, hogy a pozitív hatások jelentkezzenek?

Nincs minimális orgazmusszám, ha azonban gyakran vagy ideges, valószínűleg több orgazmusra van szükséged.

nana

2005.10.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok