HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Halételek > Lazac - variációk

t: 6689

Lazac - variációk




Boldog
karácsonyt kíván az


LHP Magazinok
szerkesztője




Egészben sült lazacfilé cukkinivel

Hozzávalók:
1 kg-os lazacfilé, 2 db cukkini, 2 db paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, halhoz való fűszerkeverék, 2 ág friss kakukkfű

Elkészítése:
Csorgassuk meg a lazacfilét olívaolajjal, daráljunk rá borsot, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és tépkedjük rá a kakukkfű leveleit is.

Kenjünk ki olívaolajjal egy tűzálló tálat, majd tegyük bele a befűszerezett halat. Uborkagyaluval szeleteljük fel a cukkinit, majd fedjük be vele a halfilét.

A tál sarkaiba tegyünk cikkekre összevágott paradicsomot és cukkinit. Daráljunk az egészre borsot, szórjuk meg kakukkfűlevelekkel és csorgassuk meg olívaolajjal.

Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 150 fokon 40-45 percig.

Ha elkészült, még forrón, tállal együtt tegyük a megterített asztalra. Köretnek pasztinákból, vagy sült zöldségekből készített pürét és vajas petrezselymes burgonyát készítsünk hozzá.


Lazacfasírt


Hozzávalók:
40 dkg lazac filé, 1 csokor snidling vagy újhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál sárga mustármag, fél zöldcitrom leve és lereszelt héja, 1 szelet barna kenyér, 1 kávéskanál halhoz való fűszerkeverék só, darált feketebors

Elkészítése:
A lazacfilé bőrét éles késsel fejtsük le, vágjuk a halhúst vékony csíkokra, majd csapókéssel aprítsuk kis darabokra.

Az aprítást elvégezhetjük konyhai gyorsvágó géppel is, de vigyázzunk, csak rövid időre kapcsoljuk be, mert túl pépesre darálja.

A felaprított lazacot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a felkarikázott metélőhagymát, a kis darabokra összemorzsolt kenyeret, majd csorgassuk meg a citrom kifacsart levével, és tegyük bele a citrom lereszelt héját is. Ízesítsük a sóval, a mustármaggal, a fűszerkeverékkel, majd az egésze jól dolgozzuk össze.

Formázunk belőle pogácsákat, majd serpenyőben felhevített olívaolajon süssük mindkét oldalát pirosra. Tegyük az elősütött fasírtot forró sütőbe és 150 fokon süssük készre.

Tálaljuk édes-savanyú paprikával!

Az édes-savanyú paprikához forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele egy diónyi, vékony gyufaszál vastagságúra felmetélt gyömbért, majd pároljuk egy percig.

Adjunk hozzá 1-1 darab vékony csíkokra felvágott sárga és piros kaliforniai paprikát és közepes lángon pároljuk 4-5 percig. Csorgassuk hozzá két evőkanál mézet, szeleteljünk rá pár karika chilipaprikát, adjuk hozzá 1 csokor felkarikázott újhagymát, ízesítsük kevés sóval és 4 evőkanál fehérborecettel. Forraljuk jól össze, tálalásig tartsuk melegen.


Lazactatár


Hozzávalók:
40 dkg lazacfilé, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál magos mustár, fél zöldcitrom leve és lereszelt héja, 1 csokor metélőhagyma, só, darált feketebors

Elkészítése:
A lazacfilé bőrét éles késsel fejtsük le, vágjuk a halhúst vékony csíkokra, majd csapókéssel aprítsuk kis darabokra. Az aprítást elvégezhetjük konyhai gyorsvágó géppel is, de vigyázzunk, csak rövid időre kapcsoljuk be, mert túl pépesre darálja.

A felaprított lazacot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a felkarikázott metélőhagymát, csorgassuk meg az olívaolajjal és a citrom kifacsart levével, tegyük bele a citrom lereszelt héját is.

Ízesítsük sóval, mustárral és darált feketeborssal. Keverjük jól össze, majd tegyük párórára a hűtőbe.

Tálaláskor olajozzunk ki egy kávéscsészét, töltsük tele a lazac tatárral, nyomkodjuk jól össze, majd borítsuk egy nagy tányér tetejére.

Koktélparadicsommal, cikkekre felvágott citrommal és barna kenyérből készült pirítóssal tálaljuk.

A lazactatárt mindig friss lazacból készítsük!


Málnaszószos sült lazac


Hozzávalók négy személyre: 4 szelet lazacfilé, 2 evőkanál olívaolaj, darált bors, halfűszerkeverék, friss fűszerlevelek.

Szószhoz: 20 dkg málna, 1 teáskanál dijoni mustár, 2 evőkanál balzsamecet, só, bors.

A vastagabb halszeleteket csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot, szórjuk meg halfűszer-keverékkel, burkoljuk be friss fűszerlevelekkel (citromfű, bazsalikom, citromos kakukkfű, kapor), és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

Ez idő alatt az olívaolaj kioldja a fűszerek zsírban oldódó illóolajait, és jól megízesíti a halhúst. Tálalás előtt felforrósított serpenyőben süssük mindkét oldalát 2-2 percig lassú lángon pirosra.

Jöjjön a málnamártás hozzá: átpasszírozott málnához keverjünk pár evőkanál balzsamecetet, teáskanálnyi magos mustárt, kevéske sót és borsot. Tálaláskor csorgassuk meg a kész halszeleteket, és gurítsunk a tányérra pár szem málnát és szedret is. A halak mellett sütött fokhagymagerezdek még inkább dobnak egyet az ízeken. Köretnek pesztós főtt burgonyát és párolt cukkíniszeleteket adjunk.


Egészben sütött karácsonyi lazac


Nagyon praktikus, könnyel elkészíthető vendégváró vacsora. Míg a hal a sütőben párolódik, addig feldíszíthetjük a karácsonyfát, becsomagolhatjuk az ajándékokat vagy elkészíthetjük az ünnep többi fogásait.

Egész lazacot vásároljunk, körülbelül 2-2,5 kg-osat. A halat mossuk meg alaposan, majd dörzsöljük be sóval. Fűszerezzük kívül-belül hal fűszerkeverékkel.
Alufóliából tépjünk le három hosszú csíkot, jóval hosszabb legyen, mint a lazac. Kenjük be vajjal, majd helyezzük rá a befűszerezett halat. A hal hasát töltsük meg negyedekre vágott citrommal és egy csokor kaporral. Tekerjük be az alufóliával, majd tegyük egy tepsibe. Ha nem férne el, akkor célszerű a hal fejét levágni. Forró, körülbelül 150 fokos sütőben süssük másfél órán keresztül.
Tálaláskor vegyük le a fólia tetejét, majd óvatosan fejtsük le a ha bőrét. Tegyük az asztal közepére, majd kanállal fejtsük le a megpárolódott halhúst. Vigyázzunk, mert szálka maradhat benne.
Köretként kaporba vagy metélő hagymába forgatott vajas burgonyát, rizssalátát vagy párolt zöldségeket kínáljunk.

Kedvenc köretem a gyömbéres párolt sárgarépa, amit a következő módon készíthetünk el

A sárgarépákat vágjuk újnyi hosszú csíkokra, kb. 60-70 dekát. Egy lábasban olvasszunk meg két evőkanálnyi cukrot, amikor már barnulni kezd, tegyünk bele 1-2 evőkanál vajat, adjuk hozzá a répát. Sóval, reszelt friss gyömbérrel fűszerezzük. Takarjuk le és lassú tűzön, saját levében pároljuk 5-6 percig. Vegyük le a fedőt, pár csepp citromlével ízesítsük, és addig pároljuk még, amíg a cukros máz be nem vonja a répákat. Összevágott friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel szórjuk meg.

(Kaldeneker György receptjei)

(origo.hu/noilapozo)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
 
Fel-mlm



2006.12.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Egészben sült lazacfilé cukkinivel
Egészben sült lazacfilé cukkinivel
Lazacfasírt
Lazacfasírt
Lazactatár
Lazactatár
Málnaszószos sült lazac
Málnaszószos sült lazac

Legfrissebb magazinok