Mit együnk, hogy minél kevesebb ártalmas anyag terhelje a szervezetünket? A visszatérő kérdésre egy kutatás meglehetősen lehangoló választ ad: még a legigényesebben összeállított étrend sem véd meg bennünket attól, hogy toxikus vegyületek kerüljenek a vérünkbe.
A WWF, az élővilág védelmére létrejött nemzetközi alap munkatársai öt éven át rendszeresen elemezték egy vizsgálati csoport vérét. Az volt a céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Unióra, s szigorítsák meg a vegyszerek felhasználását az élelmiszeriparban és a táplálkozással kapcsolatba kerülő ipari termékek gyártásánál.
A hőálló edénybevonatok, a műtrágyák és a rovarölő szerek ugyanis számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek nagy valószínűséggel rákot okoznak, vagy már megszületése előtt károsítják a magzatot. A kutatás azt mutatta ki, hogy a veszélyesnek tartott vegyületek mennyisége általában nem éri el a maximumot, viszont szennyező anyag kisebb-nagyobb mértékben minden élelmiszerben megtalálható. Nagy-Britanniában például 27-ből 15 élelmiszerben – vajban, kenyérben, mézben, húsban – legkevesebb két káros vegyület felfedezhető. Lengyelországban, Olaszországban és Görögországban legalább 12 veszélyes anyag nyomait találták meg.
Paul King, a WWF angliai projektvezetője szerint az a baj, hogy az uniós országokban évtizedek óta keveset változtattak az élelmiszeripari szabályozáson, ugyanakkor nem tudjuk pontosan, milyen hatást vált ki a különféle vegyszerek tartós fogyasztása. Miután a jövő hónapban ez a téma az EU illetékes testülete elé kerül, ő és a többi környezetvédő jelentős szigorításokat követel egészségünk érdekében. Érveik erősítése céljából a szervezet olyan kutatási eredményeket is közzé akar tenni, amelyek a különféle toxikus anyagok együttes, úgynevezett „koktélhatását” mutatják be.
A bejelentéssel kapcsolatban John Hoskins, az Angol Királyi Vegyészeti Társaság képviselője úgy nyilatkozott a The Times-nak: „Együtt kell élnünk azzal, hogy a világ szennyezett, ezen nem lehet változtatni. Sopánkodás helyett arra kell törekednünk, hogy megelőzzük a környezet további szennyeződését.”