Almás bólé
Hozzávalók 20 pohárhoz: 10 citrom, 2 alma, 2 dl édes vermut, 1 dl narancslikőr, 2 üveg pezsgő, 1 liter almalé, jégkockák
Előkészítés: A citromokat alaposan megmossuk, kettőt vékonyan felszeletelünk, és egy nagy tálba tesszük. Az almát megtisztítjuk, kisebb szeletekre vágjuk, és a citromhoz keverjük. A vermuttal és a narancslikőrrel meglocsoljuk, a tálat fóliával letakarjuk, és 2 órára jégbe hűtjük. A maradék citromok levét kicsavarjuk, 2 liter vízbe keverjük, és a pezsgővel, az almalével együtt behűtjük.
Elkészítés: Közvetlenül tálalás előtt a limonádét, az almalevet és a pezsgőt a gyümölcsre öntjük, és bőven rakunk bele jégkockát. Alaposan felkeverjük, és nagyobb poharakba töltjük. Kiskanalat is adunk hozzá, hogy legyen mivel a gyümölcsöt kikanalazni.
Barackos málnabólé
Hozzávalók 10 személyre: 50 dkg érett barack, 50 dkg málna, 15 dkg cukor, 4 cl barackpálinka, 2 citrom leve, 2 evőkanál méz, 2 üveg fehérbor, 1 l ásványvíz
Elkészítés: A barackot megmossuk, húsát vékony gerezdekre vágjuk. A málnát megtisztítjuk. A gyümölcsöket bólés tálba tesszük, rászórjuk a cukrot. Belekeverjük a pálinkát, a citromlevet és a mézet. Betesszük a hűtőbe, 1 órát állni hagyjuk. Tálalás előtt felöntjük a hideg borral és az ásványvízzel.
Banános bólé
Hozzávalók 4 pohárhoz: 50 dkg szilva, 2 banán, 2 evőkanál citromlé, 1 dl szilvapálinka, 1 liter fehér szőlőlé, 1 üveg pezsgő
Előkészítés: A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, kettévágjuk, magját kiszedjük.
Elkészítés: A banánt meghámozzuk, karikákra vágjuk, és a szilvával együtt egy bólés tálba rakjuk. Azonnal felöntjük a citromlével és a szilvapálinkával. Beleöntjük a szőlőlevet, lefedjük, és legalább 2 órára behűtjük. Tálaláskor hozzákeverjük a pezsgőt, és a gyümölccsel együtt poharakba szedjük. Kb. 3 óra múlva fogyasztható.
Epres bólé
Hozzávalók 6 pohárhoz: 1/4 l fehérbort, 2 evőkanál cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 1 kg eper, 1 üveg száraz fehérbor, 1 üveg pezsgő
Elkészítés: Felforralunk negyed liter fehér bort, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Öt percig főzzük, hagyjuk kihűlni, leszűrjük, majd a mélyhűtőbe tesszük legalább 30 percre. Megtisztítjuk az epret, felnegyedeljük, és a borhoz adjuk, végül hozzákeverünk egy-egy üveg száraz fehérbort és pezsgőt.
Narancsos bólé
Hozzávalók: 2 db narancs, 2 db citrom, 8 cl narancslikőr, 2 üveg vörösbor, 2 üveg pezsgő
Elkészítés: A narancsot és a citromot felszeleteljük, a karikákat felezzük vagy negyedeljük. Tegyük üvegtálba. Csepegtessük rá a likőrt, és hűvös helyen lefedve érleljük legalább két órán át. Először töltsük fel borral, keverés után pedig pezsgővel.
Vaníliás bólé
Hozzávalók 12 személyre: 2 konzerv (60 dkg) hámozott barack, 2 liter baracklé, 2 liter ananászlé, 2 üveg pezsgő, 2 liter vaníliafagylalt, Előkészítés: A barackot lecsepegtetjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: A gyümölcshúst összekeverjük a baracklével, az ananászlével és a pezsgővel. Tálalás előtt gombócokként belekeverjük a fagylalt felét, és hagyjuk kissé megolvadni. A maradékot a poharakba osztjuk szét, és rámerjük a bólét.
Tanácsok házi mixeléshez
- A bólé gyümölcsből, borból, pezsgőből, ízlés szerint cukorból, esetleg likőrből, áll. Alapszabály: mindenből a legjobbat kell használni, olyat, amit tisztán is hajlandók vagyunk meginni. Érdemes kipróbálni a félszáraz fajtákat, mert ebben az esetben kevesebb cukor kell bele.
- A jégbehűtött pezsgőt csak tálalás előtt öntsük a bóléhoz.
- A bólékat jéghidegen kínáljuk. Hűteni különbözőféleképpen lehet, csak egy a lényeg: “sima” jégkockát ne tegyünk bele, mert az csak felvizezi az italt. A lehetőségek:
1.) A bóléstálat egy jégkockákkal töltött tálba állítjuk.
2.) Lefagyasztunk néhány gyümölcsöt, és röviddel a tálalás előtt tesszük csak a bóléba.
3.) Lefagyasztunk egy kis gyümölcslevet vagy bort, és ezt adjuk a bóléhoz.
- Személyenként körülbelül fél liternyi bólét számoljunk mintegy tizenöt dkg gyümölccsel. Az italt lehetőleg kehelyformájú poharakban kínáljuk, hogy könnyebben lehessen utántölteni, és a gyümölcsöket is egyszerű legyen kiszedni. A szívószál használatát kerüljük, mert erősíti a magát kiválóan itató nyári hűsítő hatását.
- A gyümölcsös-frissítő bóléhoz pikáns rágcsálnivaló illik. Ha van időnk és kedvünk, saját magunk is készíthetünk hozzá apróságokat.
(nana.hu)