Epres batyu
Hozzávalók: 1 csomag rétestészta, 20 dkg babapiskóta, 1 csomag főzéssel készítendő epres pudingpor, 10 dkg eper, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 1 db tojás, 3 dkg margarin
Vaníliasodóhoz: 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az epres pudingport a porcukorral, tejjel felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az apró kockára vágott babapiskótát a krémhez keverjük, majd a felezett epret is hozzáadjuk. Így egy kitűnő krémtölteléket kapunk. A réteslapokat olvasztott margarinnal meglocsoljuk. Három réteget egymásra teszünk, és hat négyzetre vágjuk. Közepükbe tojás nagyságú tölteléket teszünk. Körbekenjük felvert tojással, és batyuformát hajtogatunk. Sütőlemezen 180 0C-on pirosra sütjük. A vanília pudingport a cukor felével, tejjel és tojássárgával felfőzzük. A tojás fehérje kemény habjához hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd a felfőzött krémalapot, és máris kész a sodó.
Eperkrémleves friss mentával
Hozzávalók: 30 dkg friss eper, 5-6 mentalevél, 2 dl tejszín, 5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál méz, 2 tojásfehérje
Elkészítés: A megtisztított eperből néhány szép szemet félreteszünk, a többit összeturmixoljuk. A pépet fedő alatt kicsit megpároljuk, majd hozzáadjuk a tejet. Forrás után rögtön levesszük, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a felhabosított tejszínt. A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük. A hideg leves tetejére kis felhőket rakunk belőle tálalás előtt. A mézet és az apróra vágott mentalevelet akkor tesszük bele, amikor a leves langyos. Egész mentalevéllel és egész szem eperrel díszítjük.
Csirkemell eperrel
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb csirkemell, 5 dkg eper, só, bors, mustár, méz, borecet ízlés szerint
Köretnek: párolt rizs
Elkészítés: A csirkemelleket vastagabb filékre vágjuk, majd pácba rakjuk legalább 1 órára. (Pác: mustár, méz, bors, só.) Kevés olajon (lehet olívaolaj is) a csirkemelleket mindkét oldalukon átsütjük. A húst kiszedve a visszamaradt olajba teszünk egy kevés mézet, erre tesszük a félbevágott epreket. Kb. 1-2 perc alatt átsütjük, és hogy ne legyen túl édes, egy kiskanál borecetet adunk még hozzá. A mártást a kiszedett húsra öntjük, és párolt rizssel tálaljuk. A vendégek kétszer fognak kérni belőle.
Piskótás fagyibabák
Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb piskótalap, 3-3 szem eper, szeder, egres vagy más gyümölcs, ízlés szerint, 12 kis gombóc mogyorófagylalt
Előkészítés: A piskótát kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk, lecsepegtetjük.
Elkészítés: Tányérra teszünk 3-3 piskótakockát, és mindegyik tetejére egy-egy kis gombóc fagylaltot ültetünk. A gyümölcsöket ízléses műanyag fogvájóra húzzuk, és beleszúrjuk a fagylaltba. Azonnal tálaljuk. Gyümölcsöt szórhatunk még a tányérra a fagylalt köré.
Epres madártej
Hozzávalók: 50 dkg eper, 4 tojásfehérje, 10 dkg cukor, citromlé
Elkészítés: Az eperkrémhez a gyümölcsöt turmixoljuk, végül szitán áttörjük. Kevés cukorral és citromlével ízesítjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A habgombócokhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, beleforgatjuk a cukrot, és addig verjük, míg sűrű, fehér habot kapunk. Lábasban vizet forralunk, a habból kanálnyi halmokat rakunk bele, és mindkét oldalukon megfőzzük. Amikor az összes gombóc kész, kivesszük, lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük. Desszertestálkákra eperkrémet öntünk, habgombócokat teszünk rájuk, és frissen tálaljuk.
Epres gombóc
Hozzávalók: 25 dkg túró, 16 dkg liszt, 6 dkg vaj / margarin, 1 tojás, 1 tojássárgája, reszelt citromhéj, só, 3 cl rum, 10-12 szem eper, vaj, morzsa
Elkészítés: A túrót áttörjük, olvasztott vajjal, a tojással, a tojássárgájával elkeverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, a rum, kis sót és a lisztet. 1 órára hűtőbe tesszük. A morzsát vajon megpirítjuk, vaníliás cukorral elkeverjük. A gombócokat sós vízben megfőzzük, a morzsában megforgatjuk.
Mandulás epertorta
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához: 15 dkg liszt + a nyújtáshoz, 5 dkg darált mandula, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj + a formához, 1 tojás
A töltelékhez: 1 rúd vanília, 2 dl tej, 3 dl tejföl, 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 20 dkg eper, 10 dkg mandulaforgács, 3 evőkanál fahéjas cukor
Előkészítés: A tésztához a lisztet összekeverjük a darált mandulával, a cukorral és egy csipet sóval. A vajat kockákra vágjuk, és a tojással együtt összegyúrjuk a lisztes masszával. Kézzel dolgozzunk, gyors mozdulatokkal! Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Elkészítés: A töltelékhez a vaníliarudat kettéhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet. A tejet a vaníliapéppel és a tejföllel felforraljuk. Forró vízfürdőbe állítunk egy keverőtálat, és a tojássárgákat egy tojással és a cukorral simára keverjük benne. Hozzáadjuk a vaníliás tejet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Azonnal átszűrjük egy szitán, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy gyümölcstortaformát (kb. 26 cm átmérőjű). A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, majd a formába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is jusson. A tésztát lefedjük alufóliával (vagy sütőpapírral), nehezékként babot vagy szárazborsót szórunk rá, és a sütőben kb. 15 percig elősütjük. A sütőt visszakapcsoljuk a legkisebb fokozatra. A papírt a nehezékkel kidobjuk, és a tésztára simítjuk a tölteléket. A sütőben 1 órát pároljuk. Közben megmossuk, megtisztítjuk az epret, és vékony szeletkékre vágjuk. Kirakjuk vele a torta tetejét, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és fahéjas cukorral. Pár pillanatra nagyon forró sütőbe vagy grill alá tesszük, hogy a cukor karamellizálódjon, és szeletelve tálaljuk.
Epertiramisu
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg eper, 1 citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál narancslikőr, 15 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 25 dkg natúr joghurt, 3 evőkanál porcukor
A díszítéshez: citromfű
Előkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 10 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vágjuk.
Elkészítés: A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. Belekeverjük a likőrt, és mély tányérba öntjük. A babapiskóták felét megforgatjuk ebben a lében, és kibéleljük velük egy lapos tál alját. A mascarponét simára keverjük a joghurttal és a porcukorral. Erre egy réteg epret és egy réteg mascarponés krémet teszünk. A maradék piskótát is a likőrös lébe mártjuk, és befedjük vele a krémet. Rárakjuk a maradék epret, és bevonjuk a maradék mascarponével. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a félretett eperszemekkel és a citromfűvel díszítjük.
Tejszínhabos-epres szívtorta
Hozzávalók 1 szívhez: 1 piskóta tortalap, 30 dkg eper, 1/2 l tejszín, 2 evőkanál pisztácia, 20 dkg eperlekvár
A díszítéshez: virág alakú tortadíszek
Előkészítés: A tortalapot szív alakúra kivágjuk, majd vízszintesen három lapra vágjuk. Az epret megmossuk, leszárítjuk, és félbevágjuk. A tejszínt keményre verjük. A pisztáciát durvára törjük.
Elkészítés: Az egyik tortalapot tálra tesszük, megkenjük az eperlekvár felével, rátesszük a második tortalapot, megkenjük a maradék lekvárral, és ráhelyezzük a harmadik tortalapot. A torta tetejét és oldalát vastagon bekenjük a tejszínhabbal. Az epreket virágszerűen a torta tetejére rakjuk. Megszórjuk a pisztáciával, rátesszük a virág alakú tortadíszeket, és azonnal tálaljuk.
(nana.hu)