HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Eperszemező

t: 3345

Eperszemező

Mandulás, epres kosárkák

Hozzávalók (12 darabhoz)

A tésztához: 25 dkg liszt 5 dkg darált mandula 15 dkg vaj, 7 dkg cukor 1 tojássárgája csipetnyi só a formák kikenéséhez: vaj a krémhez: 1 csomag (5 dkg) főzni való epres pudingpor tej és cukor a tetejére: 60 dkg eper 4-5 dkg vékony lapocs- kákra vágott mandula tejszínhab

A tésztához a lisztet a mandulával, a vajjal, a cukorral, a tojássárgájával és csipetnyi sóval összegyúrjuk. Hűtő-szekrényben 1 órán át pihentetjük, majd 12 közepes nagyságú, kivajazott kosárformát kibélelünk vele. Villával megszurkáljuk és sütőben, köze-pes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 15 percig sütjük. Amikor kihűlt, kiborítjuk, tányérokra rakjuk. Az epres pudingporból az előírás szerint tejjel és cukorral krémet főzünk, még melegen a kosarakba töltjük. A megmosott, kicsumázott, fölszeletelt epret rárakjuk és kicsit bele is nyomkodjuk. A vékony lapocskákra vágott mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk, a töltött kosarakra szórjuk. Tálaláskor tejszínhabbal koronázzuk.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés.
Egy adag: 318 kcal / 1330 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor Tawny portwine.

Epres tiramisu

Hozzávalók (4-6 személyre)

25 dkg eper 1dl 100%-os narancslé 1-2 evőkanál cukor 1-2 evőkanál konyak kb. 16 babapiskóta a mascarpone krémhez: 3 tojás 3 csomag vaníliás cukor 50 dkg mascarpone sajt a tetejére: kakaópor az öntethez: 25 dkg eper 2-3 evőkanál cukor

Az epret kicsumázzuk, megmossuk, majd a narancslével, a cukorral és a konyakkal turmixoljuk. A krémhez a tojások sárgáját a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd a hideg mascarponéval simára eldolgozzuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy kb. 2 literes, babapiskótányi széles, téglalap alakú pudingformát sütőpapírral vagy zsírpapírral kibélelünk. A sajtkrém felét belesimítjuk. A fele babapiskótát egyesével az eperszirupba forgatjuk, a krémre rakosgatjuk. Erre ismét krém, majd áztatott babapiskóta kerül. Alufóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Tá- laláskor vágódeszkára borítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, eperöntettel körbelocsoljuk. Utóbbi úgy készül, hogy a kicsumázott epret a cukorral turmixoljuk, átszűrjük.

Elkészítési idő: 30 perc + dermesztés.
Egy adag: 612 kcal / 2559 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Badacsonyi olaszrizling 2000.

Ropogós epres tortácskák

Hozzávalók (9 darabhoz)

6-8 dkg vaj 1 csomag 6 lapos réteslap 50 dkg lencse vagy sárgaborsó a sütéshez a töltelékhez: 75 dkg eper 2-2 evőkanál narancslé és narancslikőr 2-3 evőkanál porcukor 1 csomag vaníliás cukor 2 dkg zselatinpor 1,5 dl natúr joghurt 2,5 dl tejszín a tetejére: porcukor

Egy muffinsütő mélyedéseit vajjal kikenjük. A réteslapokat egymásra illesztjük, és egyharmad-kétharmad arányban elvágjuk. Egy nagy lapot olvasztott vajjal meglocsolunk, és úgy hajtogatjuk a sütő mélyedéseibe, hogy kosárka formája legyen. A maradék tésztával ugyanígy járunk el; a kicsikből kettő kell egy kosárhoz. Ezután mindegyikbe egy minyonpapírt csúsztatunk, amibe lencsét vagy sárgaborsót töltünk. Ez azért kell, hogy a tészta sütés közben ne hólyagosodjon föl. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200-220 °C; légkeveréses sütőben 195 °C) 7-8 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, tányérra emeljük, közepükből a minyonpapírt és a lencsét eltávolítjuk. A töltelékhez az epret kicsumázzuk, megmossuk. Egyharmadát a narancslével, a likőrrel, a cukorral és a vaníliás cukorral turmixoljuk. A többi epret tálalásig behűtjük. A zselatint a joghurtban addig melegítjük, míg fel nem olvad benne. Amikor már csak langyos, az eperpürébe keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a zselatinos epret kanalanként beledolgozzuk. Ezután csillagcsöves habzsákból vagy evőkanállal a ropogós kosarakba töltjük. A maradék epret fölszeleteljük, és lazán a krémbe nyomkodjuk. Annyi időre hűtjük be, amíg a krém megdermed, végül egy kevés porcukrot szórunk a tetejükre.

Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés.
Egy adag: 253 kcal / 1058 kJ.
Italajánlat: félédes pezsgő.

(eszemiszom.hu)

2006.06.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Ropogós epres tortácskák
Ropogós epres tortácskák

Legfrissebb magazinok