HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Eper, a tavasz első csodája

t: 3411

Eper, a tavasz első csodája

Eperbor

Hozzávalók: 1 kg érett eper, 2,5 l félszáraz fehérbor, 20 dkg cukor
Elkészítése: A megtisztított, megmosott és szárított epret törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot és a bort. Rázzuk össze, és hagyjuk egy napot állni. Ezután szûrjük le és töltsük üvegbe. Hûvös helyen tartva néhány napig fogyasztható.

Epres-grízes

Hozzávalók: 1 l tej, 20 dkg cukor, 12 dkg gríz, 5 dkg darált mandula, 4 tojásfehérje, só, az öntethez: 35 dkg eper, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé
Elkészítése: Forraljuk fel a tejet, majd szórjuk bele a grízt állandó kevergetés mellett fõzzük 10-15 percig. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Fõzzük még néhány percig, majd húzzuk le a tûzrõl. Keverjük bele a darált mandulát és a felvert tojásfehérjéket, majd öntsük az egészet formába. Ezalatt a megmosott epret törjük alaposan össze, majd fõzzük 3 percig a cukorral és a citromlével. A langyos gríztortát borítsuk ki, öntsük rá az eperszószt. Díszíthetjük néhány egész gyümölccsel is.

Francia eperkrém

Hozzávalók: 25 dkg eper, 10 dkg porcukor, fél citrom leve, 2 dl tejszín, 2 evõkanál tej
Elkészítése: Turmixoljuk össze a megmosott epret, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a citrom levét. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan keverjük a gyümölcspéphez. Hûtve tálaljuk. Díszíthetjük egész eprekkel.

Gyömbéres eperlekvár

Hozzávalók: 50 dkg eper, 50 dkg cukor, friss gyömbér, 1 citrom
Elkészítése: A megmosott epret vágjuk félbe-negyedbe mérete szerint, locsoljuk meg a citrom levével, és keverjük hozzá a cukrot. Tegyük fel fõni, és forrástól számítva még 15 percet hagyjuk rotyogni. Húzzuk le a tûzrõl, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért (sokat vagy keveset - ízlésünknek megfelelõen). Tegyük üvegekbe, dunsztoljuk ki, és legalább négy hetet várjunk, mielõtt a lekvárt megkóstolnánk!

(gyongy.hu)

2006.06.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok