Nemcsak azért mert borzasztóan szeretem, hanem mert rendkívül szépnek, fenségesnek, sőt erotikusnak látom. Legszívesebben egy pohár pezsgőbe ejtve fogyasztom, de természetesen számtalan módja van a felhasználásának. Lehet belőle könnyű krémet vagy gyönyörű tortát készíteni, de fogyaszthatjuk önmagában is.
Epres salátatál
A sajt és az eper íze együtt különlegesen pikáns.
Hozzávalók:
• 15 dkg vegyes saláta
• 15 dkg camembert sajt
• 10 dkg trappista sajt
• 30 dkg friss eper
• 3 szelet pirított kenyér
Az öntethez:
• 1 evőkanál citromlé
• 1 teáskanál cukor
• 2 evőkanál olívaolaj
• csipetnyi só, bors
Elkészítés:
A megtisztított és felaprított nyersanyagokat – az epret és a camembert sajtot kivéve – egy nagy salátástálba halmozom. Kis edénykében összeállítom a dresszinget, alaposan kikeverem, hogy a cukor és a só is teljesen feloldódjon, majd meglocsolom vele a salátát. A kenyeret a tányér közepére helyezem, erre kerül a camembert-szelet, a salátát pedig köré ágyazom. A félbevágott eperdarabokat csak közvetlenül tálalás előtt szórom a salátára.
Eperfagylalt házilag
Van olyan finom, mint a legjobb cukrászdában, sőt...!
Hozzávalók:
• 2 tojásfehérje
• 30 dkg cukor
• 3 dl natúr joghurt
• 75 dkg eper
• 1 zacskó vaníliás cukor
• 5 evőkanál feketeribizlilé
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukorral habbá verem. A megtisztított, megmosott eper felét turmixolom, majd tálba öntöm, hozzáadom a joghurtot, a vaníliás cukrot, a ribizlilevet, és az egészet jól összekeverem. A fehérjehabot csak a végén adom a fagylaltalaphoz. Két-három órára a mélyhűtőbe teszem. Tálaláskor a maradék eperből kis fészket készítek a gombócoknak, és mentalevéllel díszítem.
Gyors eperhab
Könnyű és fenséges - kényeztesd magad vele!
Hozzávalók:
• 1 kis zacskó zselatin
• 1/2 kg friss eper
• 1 pohár natúr joghurt
• 1,5 dl tejszín
• 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Kevés langyos vízben a zselatint feloldom. Körülbelül öt percig állni hagyom, addig az epret megmosom, megtisztítom, apróra vágom. A tejszínt és a cukrot habosra verem. Az összes alapanyagot: a feldarabolt epret, a feloldott zselatint, a joghurtot és végül a tejszínhabot óvatosan összekeverem. Az elkészült krémet poharakba töltöm, a tetejüket eperszörppel, tejszínhabbal és néhány szem eperrel díszítem. Végül néhány órára hűtőbe teszem.
Mogyorós epertorta
Csak nézzétek a képet - ugye, önmagáért beszél...?
Hozzávalók a tésztához:
• 15 dkg finomliszt
• 1 tojás
• 10 dkg vaj
• 5 dkg tört mogyoró
• 2 evőkanál cukor
A töltelékhez:
• 45 dkg krémsajt
• 1 citrom leve
• 1 zacskó vaníliás cukor
• 1 tojás
• 30 dkg eper
• 1 csomag zselatin
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez az alapanyagokat egy nagy tálban kikeverem. Ezzel bélelem ki a gyümölcstortaformát, majd előmelegített sütőbe helyezem, és 200 fokon körülbelül félóráig sütöm. Közben elkészítem a tölteléket. A citromot, a krémsajtot és a vaníliás cukrot mixerrel krémessé keverem. A tojásfehérjét habbá verem, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, a krémsajthoz keverem. A tojássárgáját nem használom fel. A tölteléket a tésztával bélelt formába öntöm, egyenletesen eloszlatom, a tetejét a felszeletelt eperrel díszítem, végül a vízben feloldott zselatinnal fixálom. Pár órára a hűtőbe teszem.
(maxima.hu)