Húsvéti kalács
Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak sütőpor, 1 dl feketekávé, 1 dl tej.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Lassanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kávét, a tejet és az olvasztott margarint. További 5 percig keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjék kemény habját. Az alaptésztát ezután megfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. A kivajazott formába töltjük a világos tésztát, majd tetejére a kakaós tésztát. Egy vékony fakanál nyelét bekenjük olajjal és lazán megforgatjuk vele a tésztát, hogy a két szín összekeveredjen. Meleg, de nem forró sütőben megsütjük.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1510 kJ/360 kcal
Kuglóf
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 35 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 db citrom reszlet héja, só.
Az elmorzsolt élesztőből fél dl langyos tejjel, cukorral, liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük. A margarint a cukorral és 3 tojás sárgájával jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a kovászt, a sót, a maradék lisztet, reszelt citromhéjat. Jól eldolgozzuk, és langyos helyen utókelesztjük. Kivajazott kuglófformába töltjük, hogy a forma háromnegyedéig érjen. Meleg, nem forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Csokimázzal is bevonhatjuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1970 kJ/470 kcal
Sós aprókák
Hozzávalók: 40 dkg RAMA margarin, 45 dkg liszt, 1 db tojás, fél citom, só.
A margarint és a lisztet sós, enyhén citromos vízzel jól összedolgozzuk, dupla hajtogatással vajas tésztát készítünk. 3-10 mm vastagságúra nyújtjuk attól függően, hogy milyen alakú formát akarunk kiszúrni a tésztából. Ez tetszés szerint félhold, kocka, hasáb is lehet. Tiszta sütőlemezre tesszük, felvert tojással bekenjük, majd forró, kb. 230 fokos, gőzmentes sütőben aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1840 kJ/440 kcal
Gyümölcsös locsolókínáló
Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin, 15 dkg porcukor, 40 dkg liszt, 2 db tojás (egész), 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, reszelt citromhéj, 15 dkg cukrozott gyümölcs, 1 db tojás kenéshez.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a sütőport, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd gyors mozdulatokkal (nem sok gyúrás) összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hűtőszekrényben körülbelül fél óráig pihentetjük.
A hűtőből kivéve a tésztát 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti kiszúró használatával 3-4 centiméter nagyságúra formákat szaggatunk belőle, melyeket sütőlemezre helyezünk. Tetejét tojással megkenjük, darabolt, cukrozott gyümölccsel díszítjük, majd 160-180 fokos sütőben készre sütjük.
Locsolók kedvence
Hozzávalók: 50 dkg RAMA margarin, 70 dkg finom liszt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg gomolyatúró, 5 dkg só, 15 dkg reszelt sajt (trappista), 1 db tojás kenéshez.
A margarint, lisztet, tehéntúrót, gomolyatúrót és a sót összegyúrjuk, majd hűtőszekrényben egy órát pihentetjük. Ezt követően a tésztát 3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk, tojással megkenjük, és derelyevágó segítségével 3x3 centiméteres lapocskákra vágjuk. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben 190-210 fokon megsütjük.
Marcipánborzaska
Hozzávalók: 30 dkg marcipán, 2 teáskanál rum, 20 db rumos meggy, 2 db tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg hámozott, szeletelt mandula.
A marcipánt összegyúrjuk a rummal, ezáltal puha, formázható masszát kapunk. Ezt 1,5 dkg-os darabokra vágjuk. A darabokat kissé ellapítjuk, közepükbe 1-1 szem rumos meggyet nyomunk, majd golyó alakúra formázzuk. A tojásfehérjét a porcukorral "tejföl sűrűségűre" keverjük. A marcipángolyókat ebbe a kikevert masszába mártjuk, szeletelt mandulában meghempergetjük, majd papírral beborított sütőlemezre tesszük. 160 fokon addig sütjük, amíg a mandula kissé megpirul.
Díszítésként a golyók tetejére meggylekvárból egy-egy kis pöttyöt formázunk.
(www.origo.hu/noilapozo)