Hazánkban is egyre népszerűbben az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat konyhai robotgéppel összeturmixoljuk, papírformával kibélelt sütőbe kanalazzuk, 15-20 perc alatt megsütjük, majd a kész aranybarna, gusztusos, illatos süteménykölteményünkkel barátaink előtt büszkélkedünk – már, ha marad belőle, mire odaérünk…
Muffinsütés lépésről lépésre
1. A boltokban 6 vagy 12 darabos muffinformát vásárolhatunk. Két fajtával találkozhatunk: teflonos bevonatúval, vagy szilikonossal. Mindkettő remekül működik, utóbbi annyiban más, hogy használatához nem kell külön muffinpapírt vásárolnunk, mivel falához nem tapad oda a tészta.
2. Béleljük ki a muffinsütőt a hozzá való papírkosárkákkal. Választhatunk színes, vagy fehér papírkosárkákat, de papír nélkül is süthetünk, ha margarinnal bekenjük a sütőformát. Ha nem szeretünk mosogatni, inkább vásároljunk egy csomag sütőpapírt (300 darabos!) és felejtsük el az utálatos sikálást.
3. A hozzávalókat gondosan mérjük ki, dobáljuk bele egy mély tálba, és konyhai robotgéppel keverjük össze az egészet. Ezután kanalazzuk bele a masszát a papírral kibélelt sütőbe. Ügyeljünk arra, hogy nagy igyekezetünkben is csak ¾-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnőni a melegben.
4. Előmelegített sütőben, recepttől függően, 12-25 perc alatt süssük készre muffinjainkat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belsejük is átsült-e, és ha elkészültek, tiszta konyharuhával béleljünk ki egy szalmakosárkát, helyezzük el benne muffinjainkat és kínáljuk meg velük barátainkat, családtagjainkat!
Fagyasztható
Elkészült és kihűlt muffinjainkat lefagyaszthatjuk, 1-2 hónapig is elállnak így. A közhiedelemmel ellenben, fogyasztás előtt ne mikróban olvasszuk fel a megfagyott muffinokat, hanem egyszerűen tegyük ki egy tálra fóliástul, és hagyjuk magától kiolvadni. Reggel tegyük fel 2 percre a kenyérpirítóra, hogy újra ropogós és forró legyen!
Édes muffinok
Fahéjas-almás muffin
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 6 alma, 25 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 teáskanál őrölt fahéj, 4 tojás, 1 dl tej
Banános-ananászos muffin
Hozzávalók: 30 dkg ananász, 0,2 dl rum, 2 banán, 1 citrom, 45 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 3 dkg aprított sótlan pisztácia, 15 dkg margarin, 10 dkg méz, 3 tojás, 1 csipet só, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet gyömbér
Krémes csokimuffin
Hozzávalók: 18 dkg keserű csokoládé lereszelve (gőz fölött megolvasztva), 10 dkg még keserűbb csokoládé egyben, 18 dkg vaj, 4 tojás, 14 dkg cukor, 6 dkg darált mandula, 5 dkg liszt, 1 kávéskanál rum, kakaópor, porcukor, csipetnyi só
Mézes muffin
Hozzávalók: 2 evőkanál méz, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3,35 dl teljes kiőrlésű liszt, 165 dl liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1,5 dl tej, 1 felvert tojás, 1 csipet só
Joghurtos-áfonyás muffin
Hozzávalók: 1 pohár joghurt (a pohár lesz a mérce, őrizd meg!), 1,5 pohár cukor, 3 tojás, ¼ pohár olaj, 3 pohár liszt, 1 pohár tej, 1 csomag sütőpor, 1 citrom leve, 13-15 dkg áfonya
Körtés muffin csokiforgáccsal
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg csokoládéforgács, fél csomag sütőpor,
1 csipet só, 20 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg lágy vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál méz, 3 fél körte (kompótból)
Vegyes muffinok
Camembertes-áfonyás muffin
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg áfonya, 25-30 dkg Camembert, 15 dkg natúr joghurt, 2 tojás, 0,6 dl olívaolaj
Hawaii muffin
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg főtt, apróra vágott sonka, 1 teáskanál só, bors, 30 dkg ananász, 1,2 dl olívaolaj, 5 dl natúr jogjurt, 1 tojás, tetejére reszelt sajt
Sós muffinok
Kukoricás-petrezselymes muffin
Hozzávalók: 18 dkg rétesliszt, 12 dkg kukoricaliszt, ½ teáskanál só, 4 teáskanál sütőpor, 4 dkg cukor, 2 tojás, ½ dl olívaolaj, 2 dl konzerv kukorica, 1,5 dl tej, 1 csokor apróra vágott petrezselyem
Juhsajtos-olajbogyós muffin
Hozzávalók: 15 dkg kockákra vágott juhsajt, 10-15 db felaprított olajbogyó, 25 dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 2 tojás, 0,75 dl olívaolaj, 1,5 dl tej, 1 teáskanál oregano
Hagymás-olajbogyós muffin
Hozzávalók: 2 hagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 50 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 csipet só, 2 teáskanál barna cukor, 1 evőkanál bazsalikom, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 csipet rozmaring, 6 tojás, 3 dl tej, 1,2 dl olívaolaj
Tonhalas muffin
Hozzávalók: 22,5 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 csapott kávéskanál só
2 tojás, 8 dkg vaj felolvasztva, 1 pohár natúr joghurt, 2 cl tej, 30 dkg lecsepegtetett tonhalkonzerv, 1 csapott kávéskanál pirospaprika
2 csapott kávéskanál curry, 1 csapott kávéskanál őrölt koriander
1 sárga vagy piros színű húsos paprika felkockázva és forró vízben kicsit megpárolva, leszűrve
Sajtos-hagymás muffin
Hozzávalók: 15 dkg karakteres ízű sajt (akár többféle maradék is jó), fél csokor petrezselyem felaprítva, 1 fej hagyma felaprítva, 1 tojás, 2 dl tej
3 evőkanál olívaolaj, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, só, bors, esetleg kömény
Sajtos-diós muffin
Hozzávalók: 22 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 kávéskanál só, 1 tojás, 8 dkg olvasztott vaj, 2 dl tej, 15 dkg reszelt emmentáli, 8 dkg durvára vágott dió, petrezselyem és snidling felaprítva, ízlés szerint
Spenótos muffin fetával
Hozzávalók: 25 dkg forrázott és lecsepegtetett spenót, 10 dkg trappista finomra reszelve, 6 dkg feta elmorzsolva, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor
fél kávéskanál reszelt szerecsendió, só, bors, 2,5 dl tej, 1 tojás, szezámmag
(forrás: www.nana.hu)