A lisztérzékeny ember szervezetében a glutén tartalmú élelmiszerek hatására méreganyagok keletkeznek, melyek károsítják a bélbolyhokat, így nem képes bizonyos tápanyagokat felszívni. Oda kell figyelni az alapanyagok vásárlásánál, hogy gluténmentes terméket vásároljanak, mert kevesen tudják, és előfordul, hogy az élelmiszerek előállítása során adalékanyagként vagy állítmányjavítóként használják fel a gluténtartalmú alapanyagokat. Például pudingok, joghurtok, krémtúrók, felvágottak és konzervkészítményeknél. Tehát jó tudni, hogy mi a tilos és mi a fogyasztható a lisztérzékenységben szenvedőknek.
Tilos: azon gabonafélékből és gluténtartalmú származékukból készült ételek fogyasztása, melyek búzából, rozsból, árpából, zabból, tönkölybúzából, készültek.
Javasolt fogyasztásra: a kukoricaliszt és dara, burgonyaliszt, sárgaborsóliszt, szójaliszt, szójakocka, rizs, kukorica, burgonya, bab, borsó, lencse, olaj, vaj, sertészsír, húsok, halak, tojás, gyümölcsök, zöldségfélék, olajos magvak, gesztenye és diófélék.
Most pedig következzenek az ajánlott receptek, ételkészítési módok.
Mexikói zöldségleves
Hozzávalók: 1 csomag mexikói zöldségkeverék (350 g), 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kávéskanál gluténmentes fűszerpaprika, késhegynyi gluténmentes chilipor, 4 dkg gluténmentes rizstészta, só, őrölt bors
Az olajon a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a mexikói zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. A fűszerpaprikát és a chilit hozzáadva megszórjuk kukoricaliszttel, felöntjük 1,5 liter vízzel. Felforraljuk és a gluténmentes tésztát belefőzzük.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1300 kJ/310 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Don Olivér 2003
Csirkemell kukoricaköntösben
Hozzávalók: 2 db csirkemell, 15 dkg vaj, 30 dkg kukoricadara, 8 dkg pulykasonka (gluténmentes), 15 dkg kelkáposzta, só
Köretnek: zöldséges rizs
Hozzávalók: 24 dkg rizs, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vörösbabkonzerv, 5 dkg reszelt sajt
A forrásban lévő sózott vízben a kukoricadarát megfőzzük. Tepsibe tesszük, hogy kihűljön. A csirkemelleket megsózzuk, és forró olajban átforgatjuk. A kukoricakását dúsítjuk apróra vágott sonkával, és a csirkemellekre simítjuk. Forrázott kelkáposztalevélbe burkoljuk, majd a csirkemell bőrét ráfektetjük. Olvasztott vajjal megöntözve, forró sütőben pirosra sütjük. Köretként zöldséges rizst adunk mellé, reszelt sajttal meghintve tálaljuk. A zöldséges rizs elkészítése igen egyszerű. Párolt rizst készítünk, és a főtt, leszűrt zöldségekkel, és a vörösbabbal összekeverjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2003
Borsos csirkecomb három pürével
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, zöld bors, fehér bors, rózsabors, 2 dl olaj, só, őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál gluténmentes fűszerkrém vagy paradicsomkrém, 20 dkg sütőtök, 2 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 15 dkg zeller, 20 dkg zöldborsó, 2,5 dl tejszín
A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, sózzuk, a fűszerkrémmel bekenjük, megszórjuk zöld, fehér és rózsaborssal. Forró olajban körbesütjük, majd sütőben 180 fokon készre sütjük. Közben a zellert megtisztítjuk, apróra vágjuk és külön-külön a zöldborsóval megfőzzük. A sütőtököt félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, mézzel meglocsoljuk, tepsibe fektetjük, majd sütőben puhára sütjük. A főtt zellert, a főtt zöldborsót és a sütőtököt merülőmixerrel külön-külön pürésítjük. Tejszínnel, vajjal dúsítjuk, sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük, és kanállal a tányérra tálaljuk. Mellétesszük a megsült borsos csirkecombot, és a sült szaftot is hozzátálaljuk.
Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 2090 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Zöldveltelini 2003
Szezámmagos csirkemáj
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 3 dkg szezámmag, 2 db tojás, 6 evőkanál kukoricaliszt, 6 evőkanál gluténmentes morzsa, só, majoránna, olaj a sütéshez
Köret: csőben sült karalábé
Hozzávalók: 2 karalábé, 5 dkg vaj, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 dl tejszín, 1 db tojás, só, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál parmezán sajt
A csirkemájat sózzuk, majoránnával fűszerezzük, kukoricalisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba tesszük, és a szezámmaggal elkevert gluténmentes morzsába forgatjuk. Ezután bő, forró olajban kisütjük és papírszalvétával az olajat leitatjuk. Köretként csőben sült karalábét adunk hozzá. A tisztított karalábét karikákra vágjuk és vízben megfőzzük, leszűrjük. A vajból és a kukoricalisztből rántást készítünk. 1 dl karalábé főzőlével és a tejszínnel felöntjük. Habverővel kevergetve krémszerűvé főzzük, a tűzről levéve hozzáadjuk a tojást, elkeverjük. Ízesítjük sóval, őrölt borssal és őrölt szerecsendióval. A karalábészeleteket ezzel a mártással leöntjük és parmezán sajttal megszórva sütőben 190 fokon megsütjük. A szezámmagos rántott csirkemájat mellé tálaljuk.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2640 kJ/630 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Badacsonyi Szirén 2002
Alföldi hússalátával töltött paradicsom
Hozzávalók: 8 paradicsom, 1 fejes saláta, 40 dkg alföldi hússaláta, 5 dkg gluténmentes majonéz, 1 evőkanál gluténmentes mustár, fél pohár gluténmentes tejföl, só, cukor, őrölt bors, fél evőkanálnyi citromlé, 25 dkg szójamentes párizsi (gluténmentes), 1 főtt burgonya, 1 alma, 5 dkg csemegeuborka
A díszítéshez: főtt zöldségek, sárgarépa, kukorica, főtt bab, zöldborsó
A paradicsomokat megmossuk, a szárral ellentétes részén egy vékony szeletet levágunk, a belsejét karalábévájóval kikaparjuk. Sózzuk és őrölt borssal megszórjuk. Tálalásig félretesszük. Ezután elkészítjük az alföldi hússalátát. A felvágottat, a főtt burgonyát, az almát, a csemegeuborkát metéltre vágjuk. A majonézt tejföllel és a mustárral simára keverjük. Ízesítjük sóval, cukorral, citromlével. Hozzákeverjük a metéltre vágott nyersanyagokat, és lazán összekeverjük. Az így elkészült alföldi hússalátánkat kávéskanállal a paradicsomokba töltjük. A kalapjukat a tetejükre helyezzük. Zöldsalátával, vajjal, töltött olajbogyóval díszítjük. Jól behűtve tálaljuk. Főtt zöldségekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Merlot Rosé 2003
Makréla fehérborban
Hozzávalók: 4 db konyhakész makréla, 2 db sárgarépa, fél darab zeller, 1 csomag újhagyma, fél liter száraz fehérbor, 2 dl borecet, só, egész bors, 1 db babérlevél, tárkony, kakukkfű, petrezselyemzöld
A makrélát sózzuk, és a főzőedénybe fektetjük. A tisztított zöldségeket szeleteljük, az újhagymát vastag szeletekre vágjuk.
A zöldségeket a fűszerekkel, a fehér borral, borecettel és vízzel lassan 25 percig főzzük. A makrélákra merjük és 200 fokos sütőben 15 percig pároljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1090 kJ/260 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2003
Kapucinus rizskuglóf
Hozzávalók: 16 dkg rizs, 7 dl tej, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 csomag gluténmentes vaníliáscukor, 2 evőkanál gluténmentes kakaópor, 2 fürt szőlő, só
A megmosott rizst vaníliás tejben, pici sóval puhára főzzük, majd kihűtjük. Közben a vajat kikeverjük tojássárgájával, cukorral és vaníliáscukorral, hozzátesszük a főtt rizst és a tojásfehérjéből felvert kemény habot, majd lazán összekeverjük. A masszát kétfelé osztjuk, az egyik felébe kakaóport keverünk. A kuglóf formát kivajazzuk, először a kakaós-rizses felverttel töltjük félig, majd a sárga színű rizsmasszával teletöltjük a formát. Közepesen forró sütőben megsütjük. A kuglófot a formából tálra borítjuk, felszeleteljük, a közepét szőlővel díszítjük, és a csokoládémártást melléöntjük.
A csokoládémártáshoz kell: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg gluténmentes, kakaópor, 5 dkg gluténmentes csokoládé, 1 kupica rum, 1 dkg gluténmentes liszt
A cukrot a tojássárgájával, kakaóporral és a liszttel habverővel elkeverjük. Majd felöntjük a csokoládéval felforralt tejjel és felfőzzük, amíg krémsűrűségű lesz. Majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt és a rumot.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Asszú 6 puttonyos 1999
(forrás. www.origo.hu/noilapozo)