A közelmúltban termesztése jelentősen csökkent, fogyasztása szinte a nullára esett. Pedig értékes, sokféleképpen fogyasztható növény. Táplálkozástani értékét jellegzetes íze mellett különösen magas ásványi anyag tartalma adja. Vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaz.
- Magját fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, egészben, lisztté és darává őrölve is.
- Lisztjéből készíthetünk palacsintát, süteményeket, péksüteményt, használhatjuk sűrítésekhez, főzhetünk hajdina levest.
-Őrleményéből készíthetünk hajdinakását, az egész magból, hajdina lepényt, ropogóst, gombócot.
A hajdinából ízletes ételeket készíthetünk izsóppal, bazsalikommal, majoránnával fűszerezve, juharsziruppal, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel ízesítve.A hajdinát meleg vízben mossuk meg és a további felhasználástól függően vagy szárítsuk meg, vagy vízben áztassuk 10-15- percig. Így lerövidíthetjük a főzési időt.
Hajdinaleves bazsalikommal
Hozzávalók: 10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, 4 dkg hajdinaliszt, 1 dl tejszín, bazsalikom, só, bors, szerecsendió, fokhagyma
A zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, sóval, babérlevéllel ízesítjük, zöldséglevest fõzünk belõle, és leszûrjük.A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a friss bazsalikomot és felöntjük a zöldséglével, sóval ízesítjük, kevés fokhagymával, fehérborssal, szerecsendióval fûszerezzük. A tejszínt hozzáöntjük. A kész levest pirított kenyérkockával vagy külön megfõzött hajdina magokkal tálaljuk.
Tavaszi leves hajdinagombóccal
Hozzávalók: 2 szál új sárgarépa, 1 karalábé, 5 szál újhagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg hajdina, 10 dkg hajdinaliszt, 1 tojás, fél dl napraforgó olaj, só, fehérbors, zöldpetrezselyem
A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A karalábét, sárgarépát és az újhagymát kb. 3 cm hosszú, vékony hasábokra vágjuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel és félpuhára pároljuk, vízzel felöntjük, majd felforraljuk.A kész levesbe tálaláskor tesszük bele a hajdina gombócokat.
Gombóc: a beáztatott hajdinát keverjük össze a hajdinaliszttel, tegyük bele a tojást, ízesítsük sóval, fehérborssal, finomra vágott petrezselyemmel és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy jól formálható masszává tudjuk kikeverni. A tésztából formáljunk gombócokat és forró sós vízben fõzzük ki.
Bazsalikomos hajdinalepény
Hozzávalók: 30 dkg egész hajdina egész, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 1 dl kukoricaolaj, só, bazsalikom
A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfõzzük és lehûtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk és bazsalikommal fûszerezzük. Az elkészített tésztának sûrû palacsintatésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kanállal kis lepényeket formázunk belõle és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.
Hajdinapalacsinta
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, só
A tojásokat egy keverőtálba ütjük és habosra verjük, hozzáöntjük a tejet és jól kihabosítjuk. Kevés olajat öntünk hozzá, sóval ízesítjük és folyamatos keverés mellett annyi hajdinalisztet adunk hozzá, hogy palacsinta sûrûségû tésztát kapjunk. A tésztát kb. 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon palacsintákat sütünk belõle. A palacsintát fogyaszthatjuk sósan vagy édesen egyaránt.
Póréhagymás hajdinapalacsinta
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, 1 szál póréhagyma, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 4 dkg margarin, só, petrezselyem
A palacsintákat az elõbbi módon elkészítjük, feltekerjük és kb. fél centiméter vastag metéltre vágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk és vékony metéltre vágjuk. Egy serpenyõben felolvasztjuk a margarint, beletesszük a pórét, óvatosan sózzuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a palacsintát és a juhtúrót, fûszerezzük zöldpetrezselyemmel, fehérborssal, majd hozzákeverjük a tejfölt.
(forrás: www.holgyvilag.hu)