HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Receptek > Ízek és színek harmóniája

t: 1172

Ízek és színek harmóniája

A makrobiotika szerint az egészségerősítő táplálkozás a jin és jang, illetve az ezeket képviselő ételek között fennálló egyensúlyon alapul. A diéta fő elve, hogy a teljes értékű gabonafélék az összes táplálékmennyiség legalább 50%-át tegyék ki. Fogyassz tehát minél több barna rizst, árpát, kölest, rozst és hajdinát. Az ezekből készült tészták és az élesztőmentes, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér szintén értékes táplálékok.

A zöldségfélék az összes élelmiszer-mennyiség 25–30%-át jelentik. Részesítsd előnyben a természetes módon termesztett zöldségeket, amelyeket enyhén párolva, főzve vagy olívaolajon sütve fogyassz.

A babfélék, a szója és a tengeri zöldségek (pl. alga) az étrend 5–10 %-át teszik ki. Ebből a csoportból a legegészségesebb a csicseriborsó, a lencse, az algafélék és a tofu.
A különböző levesek az összes táplálék 5–10%-át képviselik. Ezeket készítheted zöldségfélék, gabonafélék vagy babfélék felhasználásával. Ízesítésre használj szójaszószt és tengeri sót!

Halat hetente 1–3 alkalommal, gyümölcsöt vagy ebből készített desszertet heti 2–3 alkalommal fogyassz. Dióféléket és pirított magvakat csak ritkán egyél, ha nagyon megkívánod. A fogásokat cukor helyett rizssziruppal vagy melasszal édesítsd!

Ha sokáig egészséges szeretnél maradni, kerüld az állati zsiradékokat, a húsokat, a finomított cukrot és mindenféle mesterségesen színezett vagy tartósított élelmiszert!

Fokhagymás gabonaleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 bögre árpa, 1/2 bögre bab, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csomag petrezselyemzöld vagy kapor, friss menta apróra vágva, 2 csipet tengeri só
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon pirítsd üvegesre, és add hozzá a felkarikázott póréhagymát, majd a zúzott fokhagymát. A tisztított árpát és babot is tedd bele, és pirítsd tovább. Ezután öntsd fel vízzel, sózd meg és forrald fel. Kis lángon nagyjából még másfél óráig főzd, néha kevergesd meg. Tálalás előtt szórd rá az apróra vágott zöldféléket.
Tápérték: 248 Kcal/adag

Gyömbéres sütemény

Hozzávalók kb. 20 szelethez: 2 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt, 3/4 bögre mazsola, 3/4 bögre pirított dióbél, fél bögre kukoricaliszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, fél teáskanál só, fél teáskanál gyömbér, 1,5 bögre szójatej, fél bögre almalé, fél bögre rizsszirup
Elkészítés: A száraz összetevőket keverd össze egy tálban. Keverd össze a szójatejet, az almalevet és a rizsszirupot egy kisebb edényben. Utóbbiakat add a száraz összetevőkhöz, és alaposan dolgozd el. A tésztát öntsd egy kivajazott, lisztezett őzgerincformába, és 180 fokon süsd nagyjából 40–50 percig. Ha elkészült, szeletekre vágva tálald.
Tápérték: 118 Kcal/szelet

Erdei gyümölcsös saláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olvasztott méz, 2 bögre almalé, 4 bögre fagyasztott erdei gyümölcs, 2 evőkanál szamócalekvár
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat egy serpenyőbe, és lassú tűzön melegítsd addig, míg a fagyasztott gyümölcsök fel nem olvadnak. Állandó kevergetés mellett várj, míg a szósz besűrűsödik. Vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni. Kis tálkákba szedve, friss gyümölcsökkel díszítve tálald.
Tápérték: 175 Kcal/adag

(forrás: www.holgyvilag.hu)

2005.12.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Gyömbéres sütemény
Gyömbéres sütemény

Legfrissebb magazinok