SZALONNÁS BURGONYAKRÉMLEVES
80 dkg burgonya
2 kis zeller
arasznyi póréhagyma
1 vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 l húsleves
só
őrölt bors
1 kiskanál majoránna
1 dl tejszín
10 dkg húsos szalonna
A burgonyát és a zellert meghámozzuk, megmossuk és egycentis kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a hagymát lehéjazzuk és finomra aprítjuk. A vajat megforrósítjuk és a hagymát megfuttatjuk rajta. Ezután a burgonyát és a zellert is beleszórjuk, egy kissé megpároljuk, majd a levessel felengedjük. Megsózzuk, a borssal és a majoránnával fűszerezzük, majd puhára főzzük (kb. 20 perc). Ezután merülőmixerrel pépesítjük, és a pórékarikákat beleszórva még 10 percig főzzük. Közben a szalonnát apró csíkokra vágjuk, zsírját ki-sütjük. A levest a pörccel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Csopaki szürkebarát ’02)
____________________________________________________________________________________
ZÖLDSÉGLEVES ÁRPAGYÖNGGYEL
10 dkg árpagyöngy
8 dl zöldségleves
(leveskockából is jó)
1 vöröshagyma
3 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
2 evőkanál vaj
2 dl tejszín
só
őrölt bors
1 evőkanál felaprított
metélőhagyma
Az árpát megmossuk, lecsepegtetjük, majd a levessel leöntve egy éjszakán át hagyjuk puhulni. Másnap a hagymát lehéjazzuk és felaprítjuk. A répát és a gyökeret megtisztítjuk, az almareszelőn lereszeljük. A forró vajon először a hagymát megfuttatjuk, majd a zöldségeket is rádobjuk. Állandóan kevergetve megpároljuk, az árpát a levével együtt hozzáadjuk. Ezután még 5-10 percig főzzük, közben a tejszínt kemény habbá verjük. A levest megsózzuk, a borssal fűszerezzük, a tűzről lehúzva a tejszínt lazán belekeverjük. A finomra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 25 perc + az árpa áztatása
Egy adag: 1260 kJ/300 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Neszmélyi cserszegi fűszeres ’03)
____________________________________________________________________________________
SÁRGARÉPÁS BURGONYAKRÉMLEVES
1 vöröshagyma
1 kis zellergumó
2 sárgarépa
40 dkg burgonya
4 evőkanál Rama margarin
8 dl zöldségleves
2 dl tej
só
őrölt bors
reszelt szerecsendió
1 dl tejszín
1 csokor metélőhagyma
2 szelet szendvicskenyér
A hagymát lehéjazzuk, és felaprítjuk. A zellert, a répát és a burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk. A margarin felét megforrósítjuk, és a hagymát megfuttatjuk rajta. A zöldségeket is rádobjuk, átforgatjuk, majd a levessel és a tejjel felengedjük. Amikor minden puhára főtt (kb. 15 perc), merülőmixerrel pépesítjük. Megsózzuk, a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük. A tejszínt óvatosan belekeverjük, ettől lesz igazán szép selymes a színe. A metélőhagymát megmossuk, felaprítjuk. A kenyérszeleteket kis kockákra vágjuk és a maradék margarinon aranysárgára pirítjuk. A levest a pirított kenyérkockákkal és a metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 2790 kJ/665 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Pannonhalmi chardonnay ’03)
(forrás: Konyhamagazin)