HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > Igazi nyári eledel - a görögdinnye

t: 998

Igazi nyári eledel - a görögdinnye

Abban majdnem mindenki egyetért, hogy a görögdinnye kiváló íze miatt isteni étekként szolgál a kánikula napjain. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan választhatjuk ki a legízletesebb, legfrissebb darabot, rendszerint eltérő vélemények hangzanak el a zöldséges pultok előtt. Van, aki a kopogtatós módszerre esküszik, mások azonban csakis meglékelve viszik haza a gyakran 8 kilogrammos méretű gömbölyű termést.

Ha szerencsésen kiválasztottuk és hazavittük a dinnyénket, következhet a megfelelő hűtés a vízcsap alatt vagy a mélyhűtő ládában. Ezt követően pedig harmadmagunkkal akár egy ültő helyünkben is köpködhetjük a magokat, és eltűntethetjük az egészet. Nem kell azonban degeszre tömnünk magunkat ahhoz, hogy érezzük eme felséges eledel jótékony hatását. Igaz, a dinnye tápértéke nem túl magas, de a benne található ásványi anyag tartalom mennyisége mindenért kárpótolhatja a dinnyefogyasztókat: 10 dekagramm gyümölcs majdnem 1 milligramm vasat, rengeteg A-vitamint, káliumot, kálciumot és magnéziumot tartalmaz.

Gyógyhatása:

A görögdinnye legjobb tulajdonsága a magas víztartalmában rejlik. Kiválóan alkalmas a jól ismert méregtelenítésre: kiüríti a szervezetben lerakódott nem kívánatos anyagokat, tisztítja a vért és a beleket. Ha sok görögdinnyét fogyasztunk, mi magunk is elősegíthetjük a vér sav-lúg egyensúlyának fenntartását, és lelkiállapotunk is szemmel láthatóan javulni fog akár egy egyetlen napig tartó dinnyekúra után is.

Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De ugyanolyan hamar át is esünk a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtunk, a gyomor pedig visszakapja eredeti rugalmasságát. A szervezet teljes átmosásával nemcsak hogy eltávozik a méreg a testünkből, de megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is. Akik májpanaszokkal küzdenek, vagy veseelégtelenségben szenvednek, azoknak is hasznos lehet a dinnyefogyasztás.

Mindebből kitűnik, hogy a szervezetünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha a nyár minden napján elfogyasztunk legalább egy fél dinnyét. Ilyenkor egyébként is nehezebben vesszük rá magunkat a teljes értékű ételek fogyasztására, gyakran hagyjuk el az ebédet, vacsorára pedig szívesen eszünk kertben sütött, grillezett húsokat, zöldségeket. A dinnye biztosítja azokat az ásványi anyagokat, amikre testünknek-lelkünknek szüksége lehet a nagy melegben. Van benne elegendő só, ami pótolja az izzadsággal elveszített ásványt. Rengeteg vasat, cinket tartalmaz, és kitűnő forrása a magnéziumnak. Említésre méltó a benne található A és C vitamin, valamint a szelén mennyisége is.

Elkészítési módok:

A görögdinnye levét összekeverhetjük más zöldségek lével, de a gyümölcsöt fogyaszthatjuk salátákba darabolva is. Jótékony hatását azonban akkor fejti legerősebben, ha a főétkezések után egy-két órával kúraszerűen esszük, naponta kétszer, háromszor. Így tudja jól átmosni a szervezetet.

Érdekesség

Kevesen tudják, hogy a görögdinnye magja is felhasználható gyógyítási célokra. Az eddigi tapasztalatok szerint két fajta betegségben is hozhat enyhülést: A vesekárosodásban szenvedő betegek és a cukorbajosok problémáit is enyhíti.

Felhasználási módjai

Vesebajra
Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a főétkezések között.

Cukorbajra
Két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük úgy háromnegyed órán át. A vizet pótoljuk annyira, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse (1,5-2 liter). Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.

(sulinet)

2005.07.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok