Hagyományos lángostészta
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
2-3 dl tej
50 dkg finomliszt
3 közepes főtt burgonya
1 tojássárgája
diónyi vaj vagy 2 evőkanál olaj
só
a nyújtáshoz: liszt
a sütéshez: olaj
Az élesztőt 2 evőkanál tejben felfuttatjuk. Ezután a liszttel, a még melegen áttört burgonyával, a tojássárgájával, az olvasztott vajjal, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk.
Cipóvá formáljuk, majd egy liszttel behintett tálban, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokat kanyarítunk belőle. Újabb 20 percig pihentetjük, majd egyenként forgatva mindegyiket duplájára húzzuk.
Végül bő, forró olajban szép pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc + kelesztés
Egy darab: 1078 kJ/258 kcal
Italajánlatunk: száraz rozé
(Szekszárdi zweigelt rosé ’04)
_____________________________________________________________________________
Káposztás-lángos
a tésztához:
a hagyományos lángos hozzávalói
30 dkg fejes káposzta
só
1 kiskanál cukor
2 evőkanál olaj
őrölt bors
A káposztát megtisztítjuk, és almareszelőn lereszeljük, majd enyhén besózzuk.
A cukrot az olajon megkaramellizáljuk, a kinyomkodott káposztát rádobjuk, és lassú tűzön, gyakran kevergetve aranysárgára pirítjuk.
A borssal fűszerezzük, ha kell, utánasózzuk. Amikor kihűlt, a megkelt tésztába keverjük. Sütése megegyezik az alaplángoséval. Ez a fajta nem kíván rávalót, önmagában is remek sörkorcsolya.
Elkészítési idő: 1 óra + kelesztés
Egy darab: 1275 kJ/305 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Bátaapáti zöldveltelini ’03)
_____________________________________________________________________________
Tejes-vajas lángosfánk
1 kg lisztből készült
hagyományos lángostészta
3 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1-2 dl tej
a sütéshez: olaj
A lángos tésztájába, amit az első recept szerint készítettünk, a felvert tojásokat, az olvasztott vajat és annyi tejet is beledolgozunk, hogy lágy tész-tát kapjunk. 30-40 percig pihentetjük.
Ezután az olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban megforrósítjuk, majd a tésztát olajba mártott kanállal beleszaggatjuk.
Oldalanként kb. 2-2 perc alatt közepes tűzön aranysárgára sütjük.
A kész fánkokat konyhai pa-pírtörlőre szedjük, hogy a fe-lesleges olajat leitassuk róluk. Forrón, fahéjas porcukorral, esetleg rummal vagy illatos likőrrel hígított baracklekvárral kínáljuk.
Elkészítési idő: 45 perc + kelesztés
Egy darab: 1212 kJ/290 kcal
Italajánlatunk: félédes fehérbor
(Tokaji hárslevelű ’03)
_____________________________________________________________________________
Káposztás lángoslepény
egy adag krumplis pompos tészta
(lásd: 18. oldal)
3 dl sűrű tejföl
50 dkg savanyú káposzta,
rövidebb szálakra vágva
2 evőkanál olaj őrölt bors
a nyújtáshoz: liszt
a tepsi kikenéséhez: olaj
A pompos tésztáját a kelesztés után liszttel behintett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy kizsírozott tepsit kibélelünk vele úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A sűrű tejföllel megkenjük.
A káposztát az olajon félpuhára pároljuk, majd a tejfölös tésztára szórjuk, és alaposan meg-borsozzuk.
Langyos helyen 15-20 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 220 oC (légkeveréses sütőben 200 oC) 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
Néhány percig állni hagyjuk, majd még forrón kockákra vágva kínáljuk.
Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés
Egy darab: 1016 kJ/243 kcal
Italajánlatunk: száraz fehérbor
(Pannonhalmi sauvignon blanc ’03)
_____________________________________________________________________________
Töltött lángos
a tésztához:
a hagyományos lángos hozzávalói
a túrós töltelékhez:
15 dkg Ómer zsírszegény
savótúró
0,5 dl tejföl
só
a tojásos töltelékhez:
2 főtt tojás
1 dkg vaj
1 csokor metélőhagyma
1 evőkanál tejföl
só
őrölt bors
a sütéshez: olaj
Amíg az alaptészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A túrót áttörjük, a tejföllel és egy csipetnyi sóval összekeverjük.
A keménytojásokat lereszeljük, a vajjal, az apróra vágott metélőhagymával, a tejföllel, egy kevés sóval és borssal simára keverjük.
A tésztából nagy kerek lapokat nyújtunk, egyik felükre egy-egy kanál túrós vagy tojásos tölteléket rakunk.
A tésztát ráhajtjuk, összegöngyöljük, majd újra kinyújtjuk, így a töltelék egyenletesen eloszlik benne.
Ezután újra kelesztjük, majd bő forró olajban szép pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés
Egy darab: 1250 kJ/299 kcal
Italajánlatunk: pilseni típusú világos sör
(forrás: Konyhamagazin)