Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt
1 tasak sütőpor
10 dkg hideg margarin
2-3 ek cukor
1 tojás
1-2 ek joghurt
1 tasak vaníliás cukor, csipet só, 1 ek fahéj
Töltelék:
4-5 alma
10 dkg darált dió
2 dl joghurt
2-3 ek cukor
fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 ek méz
1. A kétféle lisztet a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a darabokra vágott hideg margarint, a tojást, a cukrot, vaníliát, csipet sót, fahéjat, és kézzel összegyúrjuk, közben adunk hozzá annyi joghurtot, hogy szép sima, nem ragados tésztát kapjunk. Ezután amíg az almát, diót előkészítjük, a készre gyúrt tésztát betesszük a hűtőbe.
2. A diót megdaráljuk, az almát megpucoljuk, egyenletes szeletekre vágjuk.
3. A joghurtot egy tálkában összekeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, és egy kis mézzel.
4. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát elővesszük a hidegről, és 2/3 részét félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd a tortaformába tesszük, magas tésztaperemet hagyva a szélén.
5. A darált diót beleszórjuk a tésztafészekbe, rárakosgatjuk szépen az almaszeleteket, több rétegben, amíg el nem fogy, majd a joghurtos öntetet egyenletesen rálocsoljuk.
6. A tészta kilógó peremét ráhajtogatjuk körben az almás töltelékre, a félretett maradék tésztából pedig tetszés szerinti formában rácsot teszünk a tetejére.
7. Sütőbe tesszük, és közepes lángon sütjük, amíg láthatólag kész elválni a tészta a papírtól (kb. 40 perc).
Kinálhatjuk porcukorral meghintve, és tejszínhabbal is.
(forrás: naturalap.hu)