A friss eper és a málna kiváló C-vitamin forrás, e mellett segítik a szervezetben a vas felszívódását és a népgyógyászatban is felhasználják a máj és az emésztőrendszer tisztítására. Antioxidáns anyagokat tartalmaznak, amelyek gyorsítják a gyógyulási folyamatokat, viszont lassítják az öregedés tüneteinek megjelenését. (forrás: A Mi Otthonunk)
A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Csokoládés eperfalatkák
- 1 kg tisztított eper
- 1-2 tábla finom bevonó csokoládé
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, az előkészített tisztított epreket megmártjuk benne. Hagyjuk megszilárdulni rajta a csokit, s máris kész a finom és mutatós desszertünk.
Málnás „hidegtál”
–1/2 csomag zselatin
- 1/2 kg málna
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor vagy méz
- 1-2 csepp vanília aroma
- 2–3 dl rosébor, vagy pezsgő, vagy martini
- 2 szál mentalevél (díszítés)
- 2–3 evőkanál tejszínhab vagy vaníliafagylalt
A málnát megtisztítjuk és összekeverjük a roséval, a citrom levével, citromhéjjal, a vaníliával és a cukorral, alaposan átnyomkodjuk, áttörjük. Közben felfőzzük a zselatint, majd amíg folyékony, de már nem forró, hozzákeverjük a málnához. Hűtőben szép formájú edényben hagyjuk megdermedni. Tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal fogyasztjuk, mentalevéllel díszítve.
Epres palacsinta
Tészta:
- 40 dkg búzaliszt
- 1–2 tojás
- 3 dl tej
- 3–4 dl ásvány- vagy szódavíz
- 1/2 dl olaj
- csipetnyi só
Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, majd ˝ órát állni hagyjuk. Újra összekeverjük. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá még 1–2 dl szódavizet. Palacsintasütőben szokás szerint megsütjük.
Töltelék:
- 1/2 kg eper
- 4 dl kész vanília- vagy eperpuding
- 5 dkg cukor vagy méz
Az epret megtisztítjuk és méretétől függően negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk. Összekeverjük a cukorral és a keményre készített pudinggal. Ezzel a töltelékkel tálaljuk a palacsintákat.
Málnás (vagy epres) piskóta
Piskóta:
- 1 db kész gyümölcstorta lap
vagy
- 2 tojás
- 5 dkg búzaliszt
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- csipetnyi só.
A tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot 1 evőkanálnyi langyos vízzel és 1 evőkanálnyi rummal habosra keverjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A cukros tojássárgához óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és az átszitált lisztet. Azonnal kiolajozott, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180–200 °C fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Töltelék:
- 1/2 kg tisztított eper vagy málna
- 2-3 dl habtejszín vagy növényi eredetű dekorációs tejszín (nem romlékony cukrászati alapanyag, kapható a nagyobb élelmiszer-áruházakban, nagyon jó ízű) l 1 kiskanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál eper- vagy málnalekvár
- 5–6 dkg pirított mandula.
A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral. A gyümülcstorta tetejét megkenjük lekvárral, hogy a tejszínt ne szívhassa magába. 3–5 mm vastagon megkenjük tejszínnel, majd sűrűn egymás mellé állítva rátesszük a tisztított gyümölcsöt. A maradék tejszínhabbal dekoráljuk, meghintjük durvára vágott, pirított mandulával.
Vajas keksz málnával
Tészta:
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 6 g porcukor
- 12 dkg liszt
- 6 dkg búzadara
Töltelék
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor vagy porcukor
- 1/2 kg málna.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a lisztet és a búzadarát. Alaposan összedolgozzuk, majd a kész tésztát hűtőben kihűtjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megszurkáljuk, egy villával és kiszúróval kivágjuk a kekszeket. Előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük. Készíthetünk főzés nélküli vanília pudingport vagy krémport is, ízlésünknek és lehetőségeinknek megfelelően. Végül összeállítjuk a kis keksz-tortácskákat. Alul egy keksz, rá kis tejszínkupac, megrakva málnával, és lezárjuk még egy kekszlappal.