HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Receptek > A sokoldalú brokkoli

t: 3662

A sokoldalú brokkoli

Nagyon értékes zöldségféle. Tápértéke igen magas, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony. Vitaminokban - különösen karotinban és immunerősítő C- vitaminban - gazdag. Emellett sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vízhajtó káliumot, csonterősítő kalciumot, valamint vérképző vasat.

JÓ TUDNI! Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják. A brokkoliban sok olyan másodlagos növényi anyag is fellelhető, melyek - többek között - rákmegelőző hatásukról ismertek.

A legfinomabb zöldségfélék egyike. Nemcsak rózsája, hanem szárának egy része is fogyasztható. A rózsák főzési ideje mindössze 5- 10 perc, míg szárát tovább kell főzni. A benne levő anyagok azonban hőérzékenyek, ezért lehetőleg csak rövid ideig pároljuk. Felhasználása sokrétű - készíthetünk belőle levest, egytálételt, de salátát is. Íme, néhány finom recept!

Brokkolis póréhagymaleves paprikával

Hozzávalók: 20 dkg brokkoli, 1 szál póréhagyma, só, 1 db chilipaprika, 1 db piros húsú paprika, 1 kávéskanál olívaolaj, fél liter zöldségleves, 3 dl tejszín, bors, fél csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése: a póréhagymát és a brokkolit kis darabokra, a chilipaprikát kockákra, a piros húsú paprikát vékony csíkokra vágjuk. A zöldségeket a felforrósított olajon megpároljuk, majd ráöntjük a levest, és 8 percig forraljuk. A tűzről levéve összeturmixoljuk. A tejszínt elkeverjük a finomra vágott petrezselyemmel, metélőhagymával, és a levesbe keverjük. Korpás kenyeret kínálunk hozzá.

Tarka serpenyős zöldség

Hozzávalók: 50- 50 dkg brokkoli és karfiol, 2- 3 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3 dl zöldségleves, 20 dkg lazacsonka, 40 dkg csemegekukorica- konzerv, só, bors, szerecsendió, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: a felaprított vöröshagymát forró olajban megpároljuk, majd megpirítjuk benne a rózsáira szedett brokkolit, karfiolt és a hasábokra vágott sárgarépát. Felöntjük a zöldséglevessel, felforraljuk, majd 10- 12 percig főzzük.

A kockákra vágott lazacsonkát és a kukoricát is a zöldséghez keverjük, felforrósítjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.

Tetejére halmozzuk a sóval, borssal simára kevert tejfölt. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

Zöld zöldségragu

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 20 dkg zöldborsóhéj, 3,5 dl zöldségleves, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 g vaj vagy margarin, 40 g liszt, 3 dl kókusztej, 1 dl tejszín, 2 evőkanál zöldcitromlé, só, bors, 12 dkg - lehetőleg sárga - szendvicsparadicsom

Elkészítése: a rózsáira szedett brokkolit a zöldborsóhéjjal együtt 4- 5 percig a zöldséglevesben főzzük. Leszűrjük, a levest félretesszük. Az apró kockákra vágott hagymákat a vajon megpirítjuk, felengedjük a zöldséglevessel, kókusztejjel, tejszínnel, és 5 percig főzzük.
A szószt zöldcitromlével, sóval, borssal fűszerezzük. Beletesszük a zöldségeket, a félbevágott paradicsomokat, és megmelegítjük. Köretként rizst adunk mellé.

Brokkolis halragu

Hozzávalók: 1 csomag karikákra vágott újhagyma, 15 dkg csíkokra vágott, narancssárga húsú paprika, 30 dkg brokkolirózsa, 25 dkg karikákra vágott burgonya, 3 evőkanál fűszervaj, 1 csokor apróra vágott metélőhagyma, só, bors, 1 evőkanál curry, kevés korianderpor, fél liter zöldségleves, 75 dkg halfilé, citromlé, 2 dl tejszín

Elkészítése: az újhagymát, a paprikát, a brokkolit és a burgonyát forró vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a metélőhagymát, sóval, borssal, curryvel és korianderrel fűszerezzük, majd felöntjük a zöldséglevessel.

A halfilét kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, és a zöldségekhez adva, közepes hőmérsékleten 10 percig főzzük. Mielőtt elkészülne - körülbelül 5 perccel előtte - , belekeverjük a sóval, borssal ízesített tejszínt. Ízlés szerint kaporral megszórva tálaljuk

Brokkolis- zöldséges lepény

Hozzávalók: tészta - 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1 tojás, fél kávéskanál só.

Töltelék - 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 fej felkarikázott gyöngyhagyma, 2 gerezd felaprított fokhagyma, 60 dkg brokkolirózsa, 1 kávéskanál chiliolaj, só, bors, pirospaprika, 20 dkg karikákra vágott paradicsom, 2,5 dl tej, 4 tojás, 70 g reszelt ementáli sajt

Elkészítése: a tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

A hagymát, a brokkolit és a fokhagymát megpároljuk a forró olajban, meglocsoljuk chiliolajjal, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és kibélelünk vele egy kizsírozott, kilisztezett tortaformát. Elosztjuk rajta a paradicsomszeleteket, majd rásimítjuk a zöldségeket.

A tejet elkeverjük a tojásokkal és a reszelt sajttal. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a zöldségekre öntjük.

A lepényt előmelegített sütőben 200 °C- on kb. 35 percig sütjük.

Brokkolifelfújt

Hozzávalók: 25 dkg makaróni, só, 70 dkg húsos paradicsom, 50 dkg brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, őrölt bors, 15 dkg ementáli sajt

Elkészítése: a makarónit forrásban levő, sós vízben 10 percig főzzük. Leöblítjük, és egy felfújtformába tesszük. A paradicsom héját lehúzzuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk. A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, és forrásban levő, sós vízben 2- 3 percig előfőzzük. Lecsepegtetjük, és a tésztához adjuk. A megtisztított vöröshagymát, fokhagymát kockákra vágjuk, és forró olajban üvegesre pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, és 5 percig pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és a tésztához keverjük. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 200 °C- on 30 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Csőben sült brokkoli

Hozzávalók: 2 evőkanál juharfaszirup, 2,5 dl tejszín, 4 evőkanál vaj, fehér bors, 60 dkg brokkoli, 60 dkg karfiol, 2 evőkanál mandula, 20 dkg kemény sajt

Elkészítése: a juharfaszirupot elkeverjük a tejszínnel és a vajjal, és feltesszük főni. Állandóan kevergetjük, és ízlés szerint csipet borssal fűszerezzük. A rózsáira szedett brokkolit 1, a karfiolt 3- 4 percig előfőzzük. A zöldségeket kivajazott, tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a mártással. A sajtot vékony csíkokra vágjuk, és rácsosan beborítjuk vele a zöldségeket. Előmelegített sütőben 200 °C- on addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz. Önálló fogásként, de köretnek is adható.

A brokkoli "erényei"

Van benne karotin, C- vitamin, kálium, kalcium, vas, emellett magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma. Jeni Zsuzsanna (forrás: Ideál - Reforméletmód magazin)

2005.05.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok