HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Italozó > Borban az igazság, de tejben az egészség

t: 1727

Borban az igazság, de tejben az egészség

Ma évente körülbelül 160 liter tejet fogyasztunk. De ez csupán az átlag. Magyarországon az általános iskolásoknak csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. Nagyrészt ennek tudható be, hogy a gyerekek kétharmadának elégtelen a napi kalciumbevitele, és hogy egyes vitaminokból sem jutnak elegendõ mennyiséghez. Sajnos a divat nem kedvez a jó öreg tejnek: manapság a szénsavas üdítõitalok fogyasztása a trendi.

Hazánk a friss tejtermékek fogyasztásának világranglistáján a nem túlzottan elõkelõ 27. helyet foglalja el. Az elmúlt években a tej- és tejtermékek fogyasztása közel 35%-kal csökkent. Márpedig a szakemberek szerint a jelenlegi mennyiség nem elegendő az egészséget fenntartó táplálóanyag-egyensúly biztosításához. Az egészséges csontokhoz és fogakhoz elengedhetetlen kalciumszükségletnek például 75 százalékát a tej és tejtermékek fogyasztásával fedezhetjük. Rendszeres napi fél liter tej fogyasztása nélkül azonban a kalciumbevitel nem kielégítõ, így fennáll a veszélye annak, hogy a jövõben növekszik a csontritkulásos megbetegedések száma.

A magas kalcium-tartalom azonban csak egy a tej mellett szóló számos érv közül. A benne található tejfehérje és tejcukor egyaránt egészséges.

A kutatások fehérje-komponensek egész sorát tárták fel a tejben, amelyek többek között jó közérzetet biztosító, fájdalom-csökkentõ, mikrobaellenes, vérrögképzõdés-gátló, vérnyomáscsökkentõ, érelmeszesedés-gátló, vitamin-megkötõ, antioxidáns, immunrendszer-erõsítõ és rákellenes hatással rendelkeznek. A tejcukor élettani jelentõsége is nagymértékben felértékelõdött az utóbbi években. A laktóz elõsegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belõle képzõdõ tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Ezen felül a tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertõzések) szemben védõhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében igen értékes vitaminforrás a tej.



Érdemes tehát a cukros mûlöttyökkel szemben elõnyben részesíteni a tejet, melynek jótékony hatásával már Kleopátra is tisztában volt. Igaz, a krónikák szerint õ elsõsorban külsõleg alkalmazta a fehér nedût…


(mindmegitta.hu)

2005.05.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok