Sokan el sem tudják képzelni a reggelt kávé nélkül. Azután napközben jön a többszöri kávészünet, és estére már túl vagyunk a harmadik, negyedik, ötödik csészén. Lássuk, hát, milyen kávét választhatunk... származás és fajta szerint.
Afrikai fajták
Kenya: A kávék királynője, erőteljesen gyümölcsös ízű. Minden nemes kávéra jellemző íz- és illatanyag tökéletes egyensúlyban található benne, nagyon finom, telt aromával párosulva. Méltán emlegetik a világ legjobb kávéi között.
Etiópia: A volt Abbesszínia területén van a mai Etiópia, ami a kávék őshazája. Könnyű virágaroma, lágy, gyümölcsös íz teszi különlegesen egyedivé ezt a kávét.
Tanzánia: Erőteljes ízű, zamatos és kellemesen testes kávé. Harmonikus íze méltán teszi kedveltté.
Uganda: Kellemes, enyhe csokoládé íze erőteljes aromával párosul. Keverékekben is kedvelik, ha az afrikai kávék erejére van szükség.
Amerikai fajták
Columbia: Enyhe dióíz, csodálatos zamat, intenzív aroma jellemzi ezt a klasszikusan híres kávét, mely nálunk is nagyon kedvelt.
Columbia koffeinmentes (DECAFF): Intenzív, kellemes aromájú.
Costa Rica: Igen szelíd aromájú, testes, ízekben gazdag kávéfajta. Egyedien lágy, enyhén savanykás, édes utóíze sokáig megmarad.
Guatemala: Elegáns, összetett íz: a csokoládé édességének, az élénk fűszeres íznek, valamint a száraz aromának tökéletes keveréke.
Guatemala Antiqua: A kávék hercegnőjeként is említik, jellemzően bársonyos, selymes ízek keveréke. A bécsi melange egyik alapja, íze tejjel kiegészítve kíváló.
Jamaica: A világ legjobb és legdrágább kávéja. Nagyszerű mogyorós aroma, finom, édes íz jellemzi. Kihörpintése után az utóíze nektárszerű.
Mexico: Vidám, napfényes zamata, enyhe dióíze, telt, pikáns aromája elvarázsolja a kávé szerelmeseit.
Mexico Maragogype: A világ legnagyobb szemű kávébabja. Csodás aromájáért, kissé pikáns, lágy ízéért, vonzó színéért igen keresett.
Panama: Testes, enyhén borízű kávé, gazdag aromatartalommal. Selymesen erős, simogató kávé készíthető belőle.
Ázsiai fajták
India: Felejthetetlen élményt nyújtó, erőteljes ízű, kellemesen testes és zamatos, egzotikus, nemes kávékülönlegesség.
Jáva: Testes, pikánsan fűszeres, egyedülálló - kissé füstös - aromája teszi tökéletessé ezt a nagyon jó zamatú, egzotikus kávét.
Kalosi: Az indonéz szigetvilágból származó kávé testes, aromás. Sűrű és jó zamatú kávé készíthető belőle.
Sumatra: Egzotikus, fűszeres aroma és bársonyos, krémes íz jellemzi ezt az igen zamatos, csekély mértékben savas kávékülönlegességet.
Új Guinea: Nagyon egyedi, telten bársonyos íz jellemzi, az édes és a savanyú íz kellemesen keverve csábítja el érzékszerveinket.
(mindmegitta.hu)