HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Italozó > Metaxa

t: 1967

Metaxa

Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát.

Párolt bor
A Metaxát a mai napig a több évszázados recept alapján három Attikán termő szőlőfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. Ez egy különleges bor, amelyet lepárolnak. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik 3 – 30 évig (ez a készülő Metaxa típusától függ), majd Limnos és Samos szigetéről származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül –6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik.

Csillagok és évek
Az üvegen szereplő csillagok az érlelési időről árulkodnak.

Metaxa 3*
Mézszínű, mazsolás, gyümölcsös aromájú fiatalos ízű ital. Érlelési ideje
legkevesebb három év.

Metaxa 5* Classic
Üvegét az ókori görög építészet ihlette.
Sötét mézszínű, mazsolás, enyhén gyümölcs aromájú, lágy, érett ízű ital.
Érlelési ideje legkevesebb öt év.

Metaxa 7* Amphora
A márka legimpozánsabb, ’deluxe’ képviselője, elegáns üvegét az ókori görög “Amphora” váza formája ihlette. Óarany színű, teljes, érett, enyhén vaníliás ízű ital.
Érlelési ideje legkevesebb hét év.

Hidegen-melegen
Az ital jellemzője a különleges lágy íz, amelyet sokféle módon élvezhetünk. Fogyaszthatjuk szobahőmérsékleten vagy jéggel, magában vagy long-drink-ként (például gyömbérrel, narancslével vagy kólával), de koktélalapnak is kiváló. Hagyományosan azonban önmagában, szobahőmérsékleten, különösen étkezés után kellemes ital. Jéggel üdítően hat a nyári éjszakában. Hűvösebb estéken pedig meleg teában vagy kakaóban is finom!


(mindmegitta.hu)

2005.05.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok