HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Italozó > Egészséges, finom és üdítő

t: 2101

Egészséges, finom és üdítő

Az elmúlt 300 év átfogja a pezsgőgyártás történetét, ékes bizonyítékaként annak, hogy a pezsgő egy olyan ital, melynek fogyasztási kultúrája is fejlődött, s a fogyasztók tábora is rendkívüli mértékben növekedett. Ennek pedig az az oka, hogy a pezsgő meglehetősen "univerzális" italnak tekinthető.

A pezsgő magas savtartalmú, frissítő hatású ital, tulajdonképpen olyan bor, melyet újraerjesztve a biológiai szénsavtartalmat megőrizik, s így étvágygerjesztő hatása közismert. Az ezzel párosuló savtartalom, valamint a hagyományos erjesztési módszerek alkalmazása mellett minimális tartósítószer használata azt eredményezi, hogy a pezsgő egy viszonylag alacsony alkoholtartalmú, magas élvezeti értékű és egészséges nedű. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy az egészen száraz kategóriától, a különböző édesség tartalmú fajtákon keresztül, egészen az édesig gyártanak pezsgőt, s ezért az étrendhez könnyen ajánlható.

Ha még nem próbálták, érdemes kipróbálni, hogy egy ünnepi étkezés minden fogásához pezsgőt kínálnak. Elsősorban természetesen a száraz pezsgők azok, amelyek éppen savtartalmúknál fogva nemcsak aperitifként kiválóak, hanem a leveseknek és a főételek is rendkívül jó kiegészítői. De az ínyenceknek desszertekhez is ajánlható a száraz pezsgő, mert szinte feloldják az édességérzetet, s a szénsavtartalom miatt nagyon kellemes élvezeti értékkel is gazdagodunk. De természetesen lehet választani a desszerthez egy édes pezsgőt is.

A szakértők számára közismert az, hogy a legtöbb illatot, zamatot, pezsgőjelleget a "brut", szaknyelven a nyers, azaz az olyan pezsgő testesíti meg, melyben a hozzáadott cukortartalom az érlelés után minimális, tehát a másodlagos pezsgő ízek és zamatok dominálnak.

A magyar közönség jelentős része viszont édes pezsgő párti, pezsgőkultúránk - nyugodt szívvel mondhatom - meglehetősen elmaradott. Az átlagfogyasztó tulajdonképpen a pukkanáson és a szénsavtartalmon túlmenően meglepő és érdekes, intenzív ízeket keres a pezsgőben, melyeket elsősorban édes ízeknél vél felfedezni, s ebbe az irányba tolódott el az ízlés.

Jóllehet az igazi, finom pezsgőnél az autolizátum (az élesztők önbomlása) ízek, a finom élesztős aromák harmóniája, és a technológiából fakadó finom zamatok és savtartalom az, ami meghatározza a pezsgő élvezeti értékét.


Tipp: A pezsgőt mindig jól behűtve (4-6 fokra), hosszú kelyhű, hosszú szárú talpas pohárban kínáljuk

2005.05.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok