HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Vidéki ízek

t: 3082

Vidéki ízek

Kedves Olvasó!

Gasztronómiai rovatommal Magyarország első bio-öko falujából, a Silver Majorból jelentkezem. A családi összejövetelek, az összetartozás, a szeretet szimbóluma a magyar gasztronómiában a jó húsleves. Az aranysárga fácánleves illata és íze minden magyar ember emlékeiben ott él. A levest követően birkapörköltet pásztortarhonyával tálalva kínálok. Olvasóimnak elárulom, hogy kedvenc ételeim közé tartozik. A magyaroknál a történelem során a ló után a legfontosabb háziállat a birka volt, amelynek gyapja, teje és húsa is felhasználható. Végezetül, desszertként zsindelyes meggyes alagutat ajánlok. A mai fogás 1720 kcal/ fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat!

Fásy Ádám

Fácánleves házi csigatésztával és saját húsával

Hozzávalók (4 személyre) • 1 db fácán • 5 db sárgarépa • 5 db petrezselyemgyökér • 10 dkg zöldborsó • 1 cs. petrezselyemzöld • 1 fél zellergumó • 1 fej karalábé • 1 fej vöröshagyma • 2 gerezd fokhagyma • 1 db zöldpaprika • 1 db paradicsom • só, egész szemes bors • 20 dkg házi csigatészta



Elkészítési mód: A jól megtisztított fácánt átmossuk. Egy nagyobb fazékba beletesszük, vízzel felöntjük. 10 percig forrázzuk, majd a levet leöntjük róla. A fazekat kiöblítjük, visszarakjuk az egész fácánt, és felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, felforraljuk, sóval ízesítjük, beleszórjuk a szemes
borsot, azután lassú tűzön gyöngyöztetve kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Menet közben a házi csigatésztát és a zöldborsót megfőzzük. A fácánlevest egy edénybe szűrőn keresztül leszűrjük. A benne főtt zöldségeket joulienre (metéltre) vágjuk, a főtt fácánt részeire szedjük, majd belerakjuk egy levesestálba a főtt csigatésztával és a zöldborsóval együtt, majd a forró levessel felöntjük. Petrezselyem zöldjével meghintve tálaljuk.

Birkapörkölt

Hozzávalók (4 személyre) • 80 dkg kockázott birkacomb • 2 fej vöröshagyma • 2 gerezd fokhagyma • 2 db zöldpaprika • 2 db paradicsom • 10 dkg sertészsír • 5 dkg kalocsai őrölt paprika • 1 kk. köménymag • só, bors

Elkészítési mód: A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az átmosott, kockázott birkahúst. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, zsírjára süt jük, azután belerakjuk a héjától leforrázott paradicsomot, a kockákra vágott paprikát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük őrölt pirospaprikával, összekeverjük, zsírjára pörköljük, azután felöntjük kevés vízzel, és állandó kevergetés mellett lassú tűzön kb. 2,5–3 óra alatt puhára főzzük. Ha a levét elfőtte, a folyadékot pótoljuk.



Pásztortarhonya

Hozzávalók (4 személyre) • 20 dkg tarhonya • 40 dkg burgonya • 4 db tojás • 10 dkg császárszalonna • 3 dkg sertészsír • só

Elkészítési mód: A kockázott szalonnát és a tarhonyát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval beízesítjük, és állandó kevergetés mellett, folyadék pótlásával a bennelévőket puhára főzzük. Zsírjára sütjük, és a menet közben sóval ízesített felvert tojásokat ráöntjük, majd összekeverjük, és egy perc alatt készre főzzük. Ízlésesen tálaljuk, díszítjük, és köretként adjuk a forró birkapörkölt mellé.

Zsindelyes-meggyes alagút

Hozzávalók (10 személyre) Tészta: • 30 dkg liszt • 4 db tojás • 15 dkg cukor • 15 dkg vaj • 5 dkg kakaópor • 3 cs. vaníliás cukor • 1 cs. sütőpor • csipet só Töltelék: • 3 dl tejszín • 10 dkg étcsokoládé • 1 kk. zselatin • 1 cs. vaníliás cukor • 20 dkg magozott meggy • 1 tubus tejszínhab Csokoládémáz: • 10 dkg étcsokoládé • 5 dkg vaj • 1 dl tejszín



Elkészítési mód: A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a sót összekeverjük és átszitáljuk. A vajat a cukrokkal robotgép segítségével habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként kikeverjük és hozzáadjuk a kakaós-sütőporos lisztet a cukrokkal kikevert vajhoz. A robotgépet alacsony fokozatra állítjuk, és az egészet összekeverjük. Egy sütőlapot sütőpapírral leterítünk, és a tésztát egyenletesen téglalapformára elterítjük. 180 °C-os előmelegített sütőben megsütjük. Félig hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírtól óvatosan leválasztjuk a tésztát, és egy folpackkal kibélelt őzgerincformába helyezzük. A megmaradt piskótából egy akkora téglalapot vágunk, hogy a forma talpát a végén befedjük vele. Menet közben elkészítjük a csokis tölteléket. A tejszínbe beletördeljük a csokit, ízesítjük vaníliás cukorral, krémesre főzzük, és hozzáadjuk a zselatint, majd hagyjuk kihűlni, és beleöntjük a piskótával bélelt formába. Sorba egymás mellé szemenként belerakjuk a meggyet.

A tubusos tejszínhabbal lefedjük, azután téglalap alakú piskótalappal letakarjuk. 2-3 órán keresztül hűtőbe tároljuk. Menet közben csokoládémázat készítünk. Az étcsokoládét apróra törve gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük. Az őzgerincformából egy gitterrácsra kiöntjük a süteményt, és a simára kevert csokoládéval bevonjuk, majd hűtőbe rakjuk. Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük. Gyümölcscsel tálalhatjuk. Nekem nagy szerencsém volt, mert a Silver Majorban termelt frissen szedett ribizkével tálalhattam.

blikk.hu

2012.07.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok