HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Bolondos Április

t: 2304

Bolondos Április

Április. Minden csínyre friss – mondja a költő. Április elsejét nagyon várják a vicces és jókedvű fiatalok, hogy elbolondítsák egymást.
Mondókák: - "Csiribiri bakveréb, a bolondot küld elébb" - "Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba, azt kérdezte hány óra, féltizenkettő, bolond mind a kettő" - A középkori „bolondünnepet” nem áprilisban, hanem december 28-án, az aprószentekkor vagy újév napján tartották
Április elseje: kinek a napja?

Egy évben egyszer szabad a káröröm. Április elsején volt a szilveszter. A Gergely naptár német bevezetése előtt április elsején ünnepelték az újévet. Az április elsejei beugratás az ókori tavaszkezdő örömünnepekre vezethető vissza, a németektől jutott el hozzánk.

Április Bolondja, Május szamara - Április 1-je Hugó napja, a téli napfordulótól számított századik nap, ezért népünk régente „száznapnak” is nevezte. Egyébként pedig „negyvenesnap” volt, e nap időjárásából a terméskilátásokra következtettek. Április 1-je az indás növények vetőnapja volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották, mert a nép úgy hitte, Júdás ezen a napon akasztotta fel magát.

Hogyan ünneplik Április elsejét? A néphagyományok április elsejéhez kapcsolják Jézus "Pontiustól Pilatushoz" küldésének a mondását, Júdás öngyilkosságát, Lucifer "pokolraszállását".

Kányádi Sándor: Április hónapja

Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybőr sapka.

Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet;
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek
(részlet)

Bartha Kata

2012.04.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Zagyvapálfalva
Zagyvapálfalva
Mit hogyan
Mit hogyan

Legfrissebb magazinok