Kedves Olvasó!
A hideg idő ellenére a februári hónap különös melegséggel tölti el a szívemet. A szerelmesek napja és a farsangi mulatságok mellett számomra az egyik legkedvesebb dátum a 11-e, mivel akkor tölti be szeretett kislányom, Zsüliett a 14. születésnapját. Így családommal az év legrövidebb hónapjának csaknem minden hétvégéjén ünnepelünk! Az e heti „ünnepi" menünk 1650 kcal/fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat kívánok!
Fásy Ádám
Bazsalikomos burgonyakrémleves pirított mandulával
Hozzávalók (4 személyre): • 40 dkg burgonya • 1 fej vöröshagyma • 1 dl tejszín • 3 db bazsalikomlevél • 2 dkg vaj • 1 db tojássárgája • 5 dkg szeletelt mandula • 1 kk. Vegeta • só, bors
Elkészítési mód: A vöröshagymát kockákra, a héjától megtisztított burgonyát karikákra, a bazsalikomlevelet finomra vágjuk. Vajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd belerakjuk a burgonyát, a bazsalikomlevelet. Felöntjük 8 dl vízzel. Vegetával, sóval, borssal ízesítjük, majd puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, beleöntjük a tojássárgájával simára kevert tejszínt, és még egyszer felforraljuk. Találásnál vajon pirított, szeletelt mandulával megszórjuk.
Gombás csirkepaprikás pennetésztával
Hozzávalók (4 személyre): • 8 db csirkecomb • 20 dkg gomba • 5 dkg császárszalonna • 5 dkg zsír • 32 dkg pennetészta • 1 kis fej vöröshagyma • 1 db zöldpaprika • 2 db paradicsom • 1 gerezd fokhagyma • 2 ek. liszt • 2 dl tejföl • 2 dkg őrölt kalocsai paprika • 1 kk. Vegeta • só, bors
Elkészítési mód: A szalonnát, a zöldpaprikát, a tisztított hagymát, a leforrázott, meghámozott paradicsomot kockákra vágjuk. A gombát jól átmossuk, felszeleteljük, valamint a fokhagymát összezúzzuk. Zsíron a hagymát, a gombát, a szalonnát, a zöldpaprikát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Meghintjük őrölt paprikával, belerakjuk a jól átmosott csirkecombokat és összekeverjük. Sóval, borssal, Vegetával ízesítjük. Fedő alatt pár percig pároljuk, majd 1/2 l vízzel felöntjük, és állandó kevergetés mellett lassú tűzön puhára főzzük. Zsírjára sütjük, meghintjük liszttel, összekeverjük, hozzáadjuk a forraljuk. A menet közben enyhén sós vízben megfőzött pennetésztával ízlésesen tálaljuk, petrezselyemzöldjével meghintjük és tejföllel meglocsoljuk.
Csokis-lekváros szelet
Hozzávalók (10 személyre): A tésztához: • 50 dkg liszt • 10 dkg cukor • 2 db tojás • 10 dkg vaj • 1 dl tej • 1 tk. szódabikarbóna • 1 kk. szalakáli • 1 csipet só
Kakaós töltelék: • 1/2 dl tej • 1 cs. vaníliás cukor • 1 ek. kakaópor • 5 dkg vaj • 5 dkg porcukor • 10 dkg darált keksz •15 dkg krémesre turmixolt baracklekvár
Csokimáz: • 10 dkg étcsokoládé • 5 dkg vaj • 1 dl tejszín
Elkészítési mód: A lisztet a szódabikarbónával és a szalakálival kétszer átszitáljuk, és a tészta hozzávalóival összegyúrjuk. Négyfelé osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk. A tepsit vajjal kikenjük és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisütjük. Töltelék: Forró tejben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrokat, a kakaót, a darált kekszet, és simára keverjük. Félrerakjuk, hagyjuk kihűlni.
Az első sült tésztalapot egyenletesen megkenjük baracklekvárral, majd a második sült tésztalappal lefedjük. Ezt követően a kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik sült lapot rárakjuk és baracklekvárral bekenjük, majd a negyedik sült tésztalapot rárakjuk. Csokimáz: Az étcsokoládét apróra törve, gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük, és a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk, majd 2 órán át hűtőben tároljuk. Tálalásnál téglalap alakúra szeleteljük.
blikk.hu