HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Erzsébet és Katalin Bál

t: 3565

Erzsébet és Katalin Bál

*A legtiszteltebb női szentek közé tartozik Árpádházi Szent Erzsébet. Amikor atyja, II. András kérdőre vonta, miért visz a szegényeknek alamizsnát, a kötényében rózsává változott az. Ez az úgynevezett „rózsacsoda”. Ha Erzsébet napon havazik, azt mondják: „Erzsébet megrázta a pendelyét.” (vagy dunyháját).

Az Erzsébet név gyakorlatias gondolkodású, felelősségteljes, önálló személyiség kialakulást támogatja, aki nehezen viseli, ha megmondják neki, hogy mit tegyen, viszont tehetséges, rátermett vezető. Kész mások gondjain segíteni, de érdemes óvatosnak lennie, mert hajlamos arra, hogy túlságosan belefolyjon mások életébe. Fontos számára, hogy maga tartsa kézben a dolgait. Amikor a másokhoz vezető út a megértés és együttérzés, akkor nehezen találja meg a módját, hogy kifejezze magát.

*Szent Katalin, aki hitéért mártírhalált halt, okos kislány volt, kinek látomásában Jézus megjelent, és őt eljegyezte. Ezért védőszentje mindazoknak a lányoknak, kik házasságra vágynak. Okossága miatt diákok, tudósok, egyetemek védőszentje is.

A Katalin név olyan személyiség kialakulásához járulhat hozzá, aki rendkívül élvezi mások társaságát, és mindig új arcokat szeretne megismerni. Ennek az egyéniségnek szinte lételeme a változás, gyorsan vág az esze, kreatív és sokoldalú. Nagyon szeret utazni, és olyan munkákat végez szívesen, melyekben használhatja ezeket az adottságait. Nehézségekbe azért ütközhet, mert az állandóság és nyugalom nagyon távol áll tőle.

A népszokások szerint a november 25-i Katalin-naphoz több néphagyomány is fűződik. Közismert időjóslás, hogy „Ha Katalin kopog, karácsony locsog, illetve Ha Katalin locsog, karácsony kopog”. A Katalin-bálok hagyománya is fennáll még, Advent előtt már csak ez a lehetőség maradt bálozni, mivel utána már se táncmulatságot, se lakodalmat nem illett tartani. Ugyancsak a néphagyomány szerint ha a vízbe helyezett gyümölcsfaág, azaz katalinág karácsonyra kizöldült, akkor már nem volt messze a férjhezmenetel ideje.

Egy estély, esetleg egy egész héti program várja a hölgy bálozókat úr kisérőikkel.

Erzsébet Bál - Nagykároly
Katalin Bál - Kispest
Katalin Bál - Tök
Erzsébet és Katalin Bál - Eger
Erzsébet és Katalin Bál - Kerepes
Erzsébet és Katalin Bál - Hajdúszoboszló
Erzsébet és Katalin Bál - Németkér
Erzsébet és Katalin Bál - WF Szabadidőpark

Bálok 2011-2012
Fotó

Bartha Kata

2011.11.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Alkalmi ruha
Alkalmi ruha
Alkalmi ruha
Alkalmi ruha
Aranysíp Étterem - Eger
Aranysíp Étterem - Eger
Bál (Programturizmus)
Bál (Programturizmus)
Dance (Szabadidőpark)
Dance (Szabadidőpark)
Bál - Kispest
Bál - Kispest

Legfrissebb magazinok