HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Márton nap története - programok

t: 3056

Márton nap története - programok

A Márton nap, 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű, gazdag falatozás és a vigasság megengedett. A közmondás úgy tartja, "aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik."

Márton napja a gazdasági év zárása, az utolsó vásári nap és ekkor jártak le a munkaszerződések is. A mesterek vacsorát adtak a legényeiknek, a gazdák a pásztorokat megvendégelték. A néphagyomány szerint a boltokban ezen a napon gyújtottak gyertyát. Az adventi idő előtti utolsó ünnepi étkezés a Márton napi lúd evése volt, a lakomán megkóstolták az új bort. Márton az új bor bírája is volt. A Márton napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.
Márton nap története

Hagyomány szerint a Márton napi libavacsora mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: ha a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható, ha a mellcsont piros, akkor enyhe lesz a karácsony. A szokáshoz az a kellemes hiedelem is hozzátartozik, hogy ha minél többet eszünk Márton napján, annál erősebbek leszünk.

Szent Márton – A középkor egyik legnépszerűbb szentjét élete, és nem halála miatt avattak szentté. Erős, önálló jellem volt, nemes egyszerűséggel és emberszeretettel, igazságérzettel és kitűnő népies szónoki képességgel megáldva. Minden évben sorra látogatta a vidék egyházközösségeit, gyalog, szamárháton vagy dereglyén. Újszerű kezdeményezésével a felkeresett tanyákat és falvakat kezdetleges egyházközségi hálózatba szervezte. Egyik vidéki egyházkerületében, Candes-ben a 397-es évben megbetegedett és ott halt meg. November 8-án hunyt el, 3 nappal később november 11-én temették el. Ezt a napot nyilvánították Szent Márton nappá.

A Római Birodalomban élő Martinus nevű fiatal katona egy alkalommal Amiens felé tartott, amikor észrevett az úton egy félmeztelen koldust. Lekapta saját köpenyét, kettétépte és a koldusnak adta a felét. A legenda szerint a kéregető maga Krisztus volt. Martinus keresztény hitre tért, kolostort alapított, később Tours püspökévé avatták. Itt kapcsolódnak a történetbe a libák: a történet szerint Márton nem akart püspök lenni, ezért elrejtőzött egy libaólban. Bár a rejtekhely jónak bizonyult, a szárnyasok felháborodtak az idegen betolakodásán, és hangos gágogásukkal elárulták ottlétét. Márton ezért később az összes libát levágatta.

Programok:

Márton napi lúdlakoma - Érd
Márton napi libator - Ópusztaszer
Márton nap - Noszvaj
Márton napi Pálinkafesztivál - Siófok
Márton napi vigasságok - Pannonhalma
Márton napi programok - Villány
Nem menekültök, libák - Pécs

Regék, mondák, legendák
Márton napi receptek

Bartha Kata

2011.11.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok