REGGELIRE
Ízlése szerint választhat.
– Pirítson meg 2 szelet barna tósztkenyeret. Az egyikre tegyen sovány sonkát, a másikra natúr túrókrémet light gyümölcslekvárral. Egyen utána 1/2 grépfrútot.
vagy
– Vágjon félbe egy sokmagos vagy barna zsemlét. Kenje meg light margarinnal; egyik felére tegyen sovány sajtszeletet, a másikra karikázzon gazdagon piros retket.
vagy
– Hámozzon meg egy almát, reszelje le. Keverje el kevés friss citromlével, édesítőszerrel és 10 deka sovány natúr túróval.
vagy
– Vágjon fel egy sokmagos zsemlét. Mindkét felét kenje meg sovány túróval. Egyik felére szórjon kakaóport, a másikra karikázzon kígyóuborkát.
vagy
– Készítsen müzlis gyümölcssalátát. Pucoljon meg és vágjon össze 1 kivit és 15 dkg epret, vájja ki 1/2 grépfrút húsát. Keverje össze 2 evőkanálnyi cukormentes müzlivel és 1,5 dl sovány tejjel.
EBÉDRE
Kizárólag túrót egyen krumplival. Utóbbiból 25 dkg az adag, héjában megfőzve.
A túrót többféleképpen is ízesítheti. Mi most 3 receptet is közlünk.
Köményes kőrözött
Hozzávalók (5 adaghoz): 85 deka túró, 1 nagy pohár tejfel, 5 evőkanálnyi ásványvíz, 2 fej finomra vágott lilahagyma, őrölt köménymag, só, bors.
Hatása A kömény megnyugtatja a gyomrot, a hagyma fokozza az emésztést, és biztosítja a víztelenítéshez szükséges káliumot.
Tavaszi kőrözött
Hozzávalók (5 adaghoz): 1,25 kg túró, 1,5 dl tej és 3 evőkanálnyi friss tavaszi fűszerkeverék (például petrezselyem, kapor, bazsalikom, turbolya, medvehagyma).
Hatása A friss fűszerek gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, illóolajokban; fokozza a zsírégetést, szabályozza az emésztést.
Olajos kőrözött
Hozzávalók (5 adaghoz): 85 deka túró, 2 evőkanál lenmag, kevés ásványvíz, 4 szál újhagyma, só, bors, 5 evőkanál lenolaj.
Hatása A lenolaj esszenciális zsírsavakban gazdag (megtalálható benne az Omega-3 is!), amelyek fokozzák a zsíranyagcserét.
Tipp
Ha szereti a változatosságot, és ideje is van, akkor egyik nap ilyet egyen, a másik nap másmilyet. Ilyenkor természetesen célszerű mindig frissen elkészíteni – és csakis az ötödét!
1. nap
Ebéd – túró + krumpli
Vacsora
Cukkinis csíkok
Vágjon csíkokra 10 dkg sovány sertéshúst. Aprítson fel 1 cukkinit, 1 újhagymát, 10 dkg paradicsomot és 10 dkg gombát. A húst kapassa meg kevés olajban, majd (a paradicsom nélkül) dobja rá a zöldségeket. Öntsön alá 1,5 dl húslét, párolja készre.
Főzzön készre 4 dkg gyorsrizst, keverje bele a húst és a paradicsomot.
Tízóraira/uzsonnára
2,5 dl tej
2. nap
Ebéd – Túró + krumpli
Vacsorára
Tésztasaláta
Sós vízben főzzön ki 5 dkg tésztát. Keverjen el 3 evőkanálnyi joghurtot, evőkanálnyi ketchupot, sót, borsot és 1 gerezd fokhagymát összezúzva. Keverje el a tésztával.
Pucoljon meg és aprítson össze 1 szál újhagymát, 10 dkg paradicsomot, 1 paprikát. Forgassa ezt is a tésztába.
Tálaljon mellé 3–4 szelet sovány füstöltsonkát.
Tízóraira/vacsorára
1 kétszersült 1 kivivel
3. nap
Ebédre – 1 adag krumpli + túró
Vacsorára
Csirkesaláta
Fél csirkemellet filézzen ki; kikent serpenyőben süsse szép pirosra. Hagyja kihűlni, majd szeletelje fel.
Keverjen el evőkanálnyi ecetet, ugyanennyi ketchupot, teáskanálnyi zöldséglét, sót, borsot és evőkanálnyi olajat.
Aprítson fel 1/2 csomag retket, 5 nagyobb gombát, 2 paradicsomot és 1 szál újhagymát. Keverje el a dresszinggel.
Szedje egy tányérra, sorjázza rá a csirkemellszeleteket. Egy barna zsemlét ehet mellé.
Tízóraira/uzsonnára
10 dkg paradicsom és 3 dkg sovány sajt – felkarikázva. Szórja meg friss zöldfűszerrel.
4. nap
Ebédre: krumpli + túró
Vacsorára
Borsókrémleves
Tegyen fel főni 4 dl zöldséglében 10 dkg mélyhűtött zöldborsót; botmixerrel törje össze. Kevés hideg vízzel keverjen el 3 dekányi krumplipüréport, öntse a levesbe, forralja össze. Karikázzon fel 1 pulykakolbászt, tegye ezt is a levesbe. Sózza, borsozza; de reszelhet bele kevés szerecsendiót is. Szórjon a tetejére friss zöldfűszert.
Tízóraira/uzsonnára
Egy adag zacskós leves – például gomba vagy zellerkrém.
5. nap
Ebédre – krumpli + túró
Vacsora
Sonkás-tojásos szendvics
Karikázzon fel 1 kihűlt, keményre főzött tojást, 1 paradicsomot és 1 újhagymát. Vágjon fel 1 magos kiflit, kenje meg vékonyan margarinnal. Tegyen bele 3 szelet sovány sonkát, rakja bele a tojást, a hagymát és a paradicsomot.
Tízóraira/uzsonnára
Ízlés szerint 25 dkg szezongyümölcs – 3 kis keksszel.
(forrás: Kiskegyed Online)