HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Kiállítás a gödöllői kastély Rudolf-szárnyában

t: 2730

Kiállítás a gödöllői kastély Rudolf-szárnyában

Kiállítás a gödöllői kastély Rudolf-szárnyában
2010. szeptember 29. és 2011. január 3. között

Az idén átadott Rudolf-szárnyban egy, 19. század eleji festésekkel díszített, gyönyörűen felújított teremsor szolgál ezentúl az időszaki kiállítások új otthonául. Az itt megrendezett első kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra történetét és legbecsesebb darabjait mutatja be „Az arisztokrácia porcelánja” címmel.


Kép Gödöllői Királyi Kastély


A magyar kastélyok lakói kedvelték és vásárolták a Herendit, sőt sok esetben egy-egy dekoráció a mai napig őrzi a megrendelő családok nevét. Ezek nagy részével nem kizárólag múzeumokban találkozhatunk, hiszen ma is gyártják, használják őket.
A Ferenc József készlet a budai vár és a gödöllői kastély számára készült, de az Országház étkészlete ma is ezzel a finom arany mintával van díszítve. A Gödöllő-minta hasonlóképp királyi megrendelés emlékét őrzi.
Ma is ismertek a Hadik-, Apponyi-, Batthyány- és Esterházy- minták, ma is használatos a külön megrendelésre alkotott Héderváry-szín.


Kép Aktív pihenés Ausztriában és Magyarországon

Az arisztokrata életformát a herendi porcelánok segítségével megidéző kiállítás ezeket a patinás edényeket, étkészleteket, monogramos darabokat vonultatja fel, és bemutatja azokat a tipikus főúri kellékeket is – tintatartó, porzó, írószertartó, kártyadoboz, sétabotfogó, porcelánnyelű evőeszközök – amelyeket csak külön megrendelésre készítettek „fehér aranyból”. Külön érdekesség – bár nem a kiállítás, hanem a terem berendezésének része – az utolsó terem porcelán rózsákkal díszített csillárja, amely szintén a Manufaktúra luxusterméke lehetett valaha, és a kiállítás lebontása után is a helyén marad majd.

A tárlat bevezető termében kisfilm avatja be az érdeklődőket a porcelánkészítés és -festés rejtelmeibe, és a jelesebb alkalmakkor (Vadászati nap, Advent) porcelánfestő-bemutató színesíti a programot.
A kiállítás a kastélyszínházzal együtt látogatható hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.
Belépődíj, egységesen: Barokk színházzal, kombinált jegy: 800.- Ft/fő

Információ:
Gödöllői Királyi Kastély
Telefon: 28/410-124
E-mail: informacio@kiralyikastely.hu

Bartha Kata

2010.12.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok