HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Város a Város alatt - Az ország 7 építészeti csodájának egyike Egerben

t: 2533

Város a Város alatt - Az ország 7 építészeti csodájának egyike Egerben

A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a Várban lakni. A püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épülő palota mögötti dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult az a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót tárolták. Ez jó esztendőkben évente 11 - 12 millió bort jelentett. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, 3 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták, állagában megroggyant, életveszélyes lett. A 70-es évek végén vasbeton szerkezettel megerősítették, a menthetetlen és nagyon veszélyes szakaszokat betonnal betömedékelték. Hibát követtek el azonban, hogy nedvesség ellen nem szigetelték az alagutakat, ezáltal mind a mai napig a betonon átszivárog a talajvíz. De így a tufából kimosott mészkőből csodálatos cseppkőszerű mészképződmények alakultak ki a falakon.

Jelenleg a turista sétálás közben a felszínen a török utáni barokk várost ismerheti meg. Ebben a pincében szerette volna a város bemutatni életképekben, interaktív jelenetekben, fény- és hanghatásokkal gazdagítva a város történetét 1004-től (a püspökség alapításától), 1687-ig (a törökök kivonulásáig). A pincerendszer a városnak az Európai Kulturális Főváros 2010 pályázatban a zászlóshajó projektje volt. Mivel nem Eger nyerte el a kitüntető címet, így - bár a tervek megmaradtak - azok megvalósítása várat magára.
A pincerendszert 2007 februárjában, a 7 magyar csoda közé választották.
A Város a város alatt bejárata a Bazilika előtt, a Szent László szobor alatt található.

III. EGRI LEÁNYKÁK ÉJSZAKÁJA A VÁROS ALATT - 2010. augusztus 13-14.

Egernek az 1960-as években két híres bora volt: a Bikavér és az Leányka. A Bikavér ma megkapja méltó ünneplését a júliusi Bikavér ünnepen Szent Donát napján a Dobó téri rendezvényen.. Mi a Leánykára akarunk emlékezni rendezvényünkkel.

Június, július és augusztus hónapokban, egy-egy hétvégén a hagyományos pincelátogató séta kiegészül egy borkóstolóval. Hat jeles egri pincészet mutatja be legkedvesebb Leánykáját. A séta időtartama kb. 1,5 óra.

A borkóstolós pincelátogatások 18.00 órakor indulnak. Egy - egy turnus maximum 20 főt foglal magába, a turnusok minden fél órában indulnak. A limitált létszám miatt előzetes név szerinti bejelentkezés ajánlott:

Telefon: 36/310-832
internet: www.varosavarosalatt.hu
e-mail: info@varosavarosalatt.hu

Belépődíj: felnőtteknek borkóstolóval 1.300,- Ft
felnőtteknek borkóstoló nélkül 950,- Ft
gyermekeknek (18. évig) 500,- Ft

Város a Város alatt


Bartha Kata
Egerlink


2010.08.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Térkép
Térkép
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Egykori Érseki Pincerendszer
Eger - Nagytemplom
Eger - Nagytemplom
Eger - Vár
Eger - Vár

Legfrissebb magazinok