Karcag a Nagykunság fővárosa, a birka pedig a kunok egyik legfontosabb állata. Ebből egyenesen következik, hogy igazi birkapörköltet Karcagon lehet enni, s ezt évente egyszer egyszerre több ezren meg is teszik. Június 25–27. között a XII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon, a Múzeum parkban ismét több száz bográcsban rotyog majd a diétásnak nem, de laktatónak annál inkább nevezhető fejedelmi étel.
S mitől karcagi a karcagi birkapörkölt? A pörköléstől. A főzés ugyanis nem a hús feldarabolásával kezdődik, hanem a birka nyúzásánál: a lábakat és a fejet nem nyúzzák, hanem megpörkölik, s így teszik a bográcsba. Ez különlegesen markáns, de élvezetes ízt kölcsönöz az ételnek.
A főzőversenyt egész napos folklórprogram, koncert és utcabál színesíti. A híres birkapörkölt mellett kiskunsági borok kóstolójával, népművészeti bemutatóval és kiállítással, városnéző sétakocsikázással várják a vendégeket.
(itthon.hu)
Plakát Prgram