HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Érdekességek > Ínycsiklandó diéta: fogyj déligyümölcsökkel!

t: 2489

Ínycsiklandó diéta: fogyj déligyümölcsökkel!

A növényi enzimeken alapuló táplálkozást az 1920-as évek Amerikájában fejlesztették ki a súlytöbblettel küszködő sztárok problémájának kezelésére. A módszer legnagyobb előnye hosszan tartó hatásában rejlik.

Mik azok az enzimek?

Olyan fehérjék, amelyek a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatokat szabályozzák. Az enzimek módosítják a kémiai reakciók sebességét, anélkül, hogy maguk megsemmisülnének vagy megváltoznának. Egy bizonyos fajtájuk csak egy bizonyos anyagra hat az emésztés során, mint ahogy egy kulcs is csak egyetlen lakatot tud kinyitni. Egy adott enzim nélkül nem képes megemésztődni egy anyag, pl. a zsír. Enzimek összeraknak vagy lebontanak, kezdeményeznek, felgyorsítanak vagy lelassítanak minden ismert folyamatot a testben: az anyagcserét, a sebgyógyulást, az immunrendszer működését stb.


Pótold a hiányt!

Felfedezték azt is, hogy a betegek vérében ezek az összetevők igen csekély mértékben találhatók meg. Megfelelő mennyiségben viszont nemcsak betegségeket, de az idő előtti öregedést is megakadályozzák. Nincs arra magyarázat, miért képesek erre, vagy hogy a test miért képes egyes enzimeket saját maga is előállítani, és miért nem tud másokat. Az egészséges szervezet csodaszereit elsősorban a májban és a hasnyálmirigyben termeli, ezek az ún. testenzimek. A növényi eredetűeket viszont megfelelő táplálkozással kell a szervezetbe juttatni. A test számára legjobban felhasználható enzimek a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevekből állíthatók elő.

Mikor?

Az ember gyomorsavszintje a délelőtti órákban a legalacsonyabb, ezért rendkívül fontos, hogy a gyümölcsleveket délelőtt fogyaszd! Az alacsony savtartalom ugyanis nem károsítja a gyümölcsökben lévő enzimeket, így azok hatékonyan felszívódhatnak. A délutáni órákban viszont a savtartalom magasabb, ezért akkor a lúgosító hatású zöldségleveket tanácsos fogyasztani.

Növényi enzimben gazdag gyümölcsök
Ananász
Forrás: archív

Ezt a fontos enzimfélét tartalmazza: bromelain
Hatása: Segíti a fehérjék lebontását, ezért serkenti az emésztést. Ezenkívül a bromelain hatékony krónikus szorulás esetén is.
Előnyei: Majdnem az összes vitamin és még 16-féle ásványi anyag található benne. Különösen magas a C-vitamin-tartalma.
Fogyasztási tipp: Akkor érett a gyümölcs, ha a héja egyenletesen sárgás-pirosas színű, és érintésre enyhén benyomódik.

Füge

Ezt a fontos enzimfélét tartalmazza: ficin
Hatása: Külsőleg felhasználva gyorsítja a sebek gyógyulását, elfogyasztva segíti a fehérje emésztését.
Előnyei: C-vitaminban gazdag. A benne lévő kálium, magnézium és vas aktivizálja az enzimeket, továbbá magas a rosttartalma.
Fogyasztási tipp: Egyszerűen vágd félbe, és kanalazd ki! Isteni finom.
Kivi

Ezt a fontos enzimfélét tartalmazza: actinidin
Hatása: Puhábbá és könnyebben emészthetővé válik tőle a hús és a hal. Csepegtesd egy kivi levét vagy helyezd a gyümölcs szeleteit ezekre.
Előnyei: Kétszer annyi benne a C-vitamin, mint a citrusfélékben, de tartalmaz még káliumot, kalciumot és vérképző vasat.
Fogyasztási tipp: Pürésíts 6 meghámozott kivit, és adj hozzá kevés citromlevet! Pillanatok alatt elkészül a jókedvre derítő ital.

Mangó

Ezt a fontos enzimfélét tartalmazza: mangain
Hatása: A benne lévő fehérjebontó enzim gyorsítja az emésztést.
Előnyei: Béta-karotinban gazdag, amely az A-vitamin növényi elővitaminja. Enyhe savtartalma miatt az érzékeny gyomrúak is jóízűen ehetik.
Fogyasztási tipp: Csak éretten fogyaszd, különben gyantás mellékíze van.
forrás: archív

Papaja

Ezt a fontos enzimfélét tartalmazza: papain
Hatása: Serkenti a fehérje emésztését, külsőleg felhasználva pedig feszesítő és hámképző tulajdonságú. Rovarcsípések kezelésére is ajánlott.
Előnyei: A benne rejlő béta-karotin javítja a látást. C-vitaminja immunerősítő, B-vitaminja gondoskodik az erősebb hajról. A kálium az izmoknak, a kalcium pedig a csontoknak tesz jót.
Fogyasztási tipp: Hosszában vágd félbe a gyümölcsöt, majd a magok eltávolítása után kanalazd ki a húsát!
Mennyit fogyaszthatsz belőlük?
Az ananász, a papaja, a füge, a kivi és a mangó nemcsak növényi enzimekben gazdag, hanem számos értékes vitamin, ásványi anyag és nyomelem (pl.: vas, cink, magnézium, kálium, nátrium) forrása is egyben. Mindemellett olyannyira kalóriaszegény táplálék, hogy 1 kg papaja kerek 80 kcal-t tartalmaz, 1 kg ananász kalóriaértéke 550 kcal, 1 kg kivié pedig 2000 kcal. Annak viszont semmi értelme, hogy diéta formájában kizárólag egzotikus gyümölcsöket fogyassz. A szervezet ebben az esetben ugyanis a kisebb mértékű fehérjefelhasználás miatt más forrásból vonja el a fontos táplálékot: az izomzatból.
Napközben 5 alkalomra elosztva iktasd be étrendedbe a gyümölcsféléből készített csemegéket. Heti egyszer a vacsorát is helyettesítheted az egészséges és kíméletes falatokkal.

Pink.hu

2010.02.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok