HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > A káliumban rejlik a titok

t: 1514

A káliumban rejlik a titok

Ahogy az évek telnek, úgy lesz egyre magasabb a vérnyomásunk – így feltétlenül figyelni kell arra, hogy minél alacsonyabban tartsuk.

Előjelek

„A hipertónia a szívrohamok 62%-át előre jelzi, a kardiovaszkuláris megbetegedéseknek pedig közel a fele megjósolható a magas vérnyomás által – mondta a Health magazinnak Frank Sachs, a Harvard Egyetem professzora. – Minél alacsonyabban tartjuk a vérnyomást, annál inkább csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását. Jó hírt jelent mindanynyiunk számára, hogy a hipertónia szoros összefüggésben áll a súlyunkkal, az étkezési szokásainkkal és az edzettségi szintünkkel. Ez tehát azt jelenti, hogy módunkban áll változtatni rajtuk, és ezáltal megelőzni a bajt.

Minden étkezésnél fogyasszunk friss zöldséget vagy gyümölcsöt

Fontos arányok

A kálium és a nátrium arányában lehet a titok – derül ki a Vanderbilt Egyetem hipertóniaintézetének új kutatásából. Ma általában kétszer annyi nátriumot és feleannyi káliumot fogyasztunk, mint kellene. „A felméréseink szerint a megfelelő testsúly elérése és megtartása után a legfontosabb dolog az lenne, hogy csökkentsük a nátriumbevitelt és emeljük a káliumadagot, ezzel pedig felvehetnénk a harcot a szív- és érrendszeri panaszok ellen” – mondja Mark Houston, a Szent Tamás kórház hipertóniaintézetének vezetője. A kutatás szerint a szükséges napi káliummennyiség 4,700 mg, nátriumból pedig elegendő 2,300 mg.

Első a változás

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezekből az ásványi anyagokból több jusson a szervezetünkbe? Változtassunk az életmódunkon az alábbiak szerint:

• Minden étkezés alkalmával fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt.
• Együnk magvakat – mogyorót, babféléket, csírákat –, ezek igen gazdagok ásványi anyagban.
• Fogyasszunk alacsony nátriumtartalmú ételeket. Nézzük meg a késztermékek, nassolnivalók csomagolásán, hogy a napi nátriummennyiség legfeljebb 10-15 százalékát tartalmazzák ezek az ételek.
• Szabjunk határt a gyorsételeknek. Ha mégis ezekre kényszerülünk, akkor a következő étkezésnél a zöldségek, gyümölcsök domináljanak, hogy megteremtsük a nátrium-kálium egyensúlyt a szervezetünkben. • Használjunk zöld fűszereket, gyógynövényeket, citromot és más nátriumszegény ízesítőket.
• Ne feledjük a helyes értékeket: a helyes vérnyomás kevesebb mint 120/80 mg/Hg. Efölött forduljunk háziorvoshoz!

Blikk

2009.08.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok