Vége az ünnepeknek, rogyadoznak a frizsiderek a sok megmaradt ételtől. Hiába tombolnak kint a mínuszok, a hűtés ilyenkor is sok pénzbe kerül, ha nem vigyázunk! Íme 9 tipp az energiaspórolásra.
A készülék elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen a fal és a is fontos, hogy minél távolabb legyen a hőt sugárzó egyéb eszközöktől. Ha utóbbi nem megoldható, tegyünk hőterelő tükröt, fóliát a hűtőszekrény „fűtött” oldalára.
A szellőzést akadályozhatja a hátsó rész porosodása is, ezért ezt is érdemes rendszeresen letisztítanunk, előtte azonban a hűtőt áramtalanítsuk!
Ha nem áll vízszintben a hűtőnk, előfordulhat, hogy az ajtaja sem zár tökéletesen. Érdemes tehát pontosan beállítanunk. A nem megfelelő záródást okozhatja a gumicsíkok elöregedése is. Egy papírdarabbal ez ellenőrizhető: csukjuk rá a papírra a hűtőajtót, ha könnyen ki tudjuk húzni, ideje kicserélni a szigetelést.
Meleg ételt soha ne tegyünk a hűtőbe, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel. Megtakarítást érhetünk el viszont azzal, ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a hűtőben hagyjuk kiolvadni.
Ne pakoljuk tele a hűtőt! Ha az ajánlottnál több élelmiszert tárolunk a hűtőszekrényben, az több energiát fogyaszt, vagy könnyebben nyitva maradhat az ajtaja.
A hűtőszekrényben lehetőleg úgy helyezzük el az élelmiszereket, hogy ne érjenek egymáshoz és ne zárják el a levegő szabad áramlását.
Ne hagyjuk eljegesedni a fagyasztót, a jég is majdnem duplájára emelheti az energiafogyasztást!
Az élelmiszerek tárolásához elegendő, ha a hűtőszekrényben +5, a fagyasztóban pedig –18 Celsius-fok van. A túlhűtés csak az áramszámlánkat növeli, az élelmiszerek biztonságos tárolására nincs hatása.
blikk.hu