1. nap
Ebéd
Makaróni-saláta
Főzzön ki 8 dkg durum-makarónit sós vízben. Pucoljon meg 1 gerezd fokhagymát, aprítsa fel, és kevés olívaolajon futtassa meg (vigyázzon, könnyen megég!). Utána keverje el 8 evőkanálnyi zöldséglével, 2 evőkanálnyi friss citromlével, sóval és borssal.
Szűrje le a tésztát, a felét tegye el vacsorára. A déli adagot keverje el az öntettel. Negyedeljen fel 15 dkg paradicsomot, kockázzon fel 4 dkg mozarella-sajtot, és aprítson fel 6 bazsalikomlevelet. Forgassa össze a tésztával.
Vacsora
Minestrone
Vágjon finomra 1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát; teáskanálnyi olajon párolja üvegesre. Pucoljon meg és aprítson fel 2 sárgarépát, 2 szál szárzellert, 1 zöldpaprikát és 2 kisebb cukkinit. Adjon hozzá 5 dekányi mélyhűtött zöldborsót, 1 doboz konzervparadicsomot felkockázva, és az egészet párolja össze a hagymával (5 perc), majd öntse fel 2 dl húslével. Sózza, borsozza; tegyen bele 1/2 teáskanálnyi oregánót is. Főzze további 10 percig. Közben dobja bele a délben félretett durum-tésztát, és forralja fel azzal is.
Tízórai/uzsonna
1 banán, illetve 1 pohár gyümölcsös túrókrém.
2. nap
Ebéd
Paradicsom mozarellával
Szeleteljen fel 10 dkg mozarella-sajtot és 30 dkg paradicsomot, rendezze egy tányérra. Locsoljon rá teáskanálnyi olívaolajat, illetve frissen vágott bazsalikomot. Pirított fehér kenyérrel egye!
Vacsora
Brokkolis tészta
Főzzön ki sós vízben 5 dkg durum-tésztát. Pucoljon meg 40 dkg brokkolit, és fedő alatt párolja kb 8–10 percig. Vágjon fel 3 hámozott paradicsomot (konzerv), és dobja a brokkolihoz. Ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval. Szűrje le a tésztát, és keverje össze a zöldséggel.
Tipp: 1 evőkanálnyi tészta-főzőlevet fogjon fel. Egy evőkanálnyi Pestót (konzerv) keverjen el a főzőlében. Locsolja a tésztára.
Tízórai/uzsonna
Kockázzon fel 15 dkg paradicsomot, sózza, borsozza; szórjon rá apróra vágott bazsalikom-levelet. (Erre is tehet 1/2 teáskanálnyi Pestót.)
3. nap
Ebéd
Pórés-gombás szendvics
Aprítson fel 1 gerezdnyi fokhagymát, 2 kisebb pórét (vagy újhagymát), 2 cukkinit, 10 dkg gombát és 2 zöldpaprikát. Párolja össze evőkanálnyi olívaolajon. Keverjen hozzá 1/2 teáskanálnyi aprított rozmaringot is (a szárított is jó). A tálat tegye a grillbe, nagy fokozatra, és pirítsa kb. 5–6 percig. A zöldségekkel töltsön meg 10 dekányi bagett-darabot; szeleteljen bele 2,5 dkg mozarellát.
Vacsora
Paradicsomos spagetti
Pároljon meg teáskanálnyi olajban 2 felkarikázott sárgarépát, majd öntsön alá 1 dl húslét, és főzze még 4–5 percig. Tegyen rá 1 doboznyi hámozott, aprított paradicsomot (konzerv) és 1/2 teáskanálnyi kakukkfüvet. Ízesítse sóval, borssal, 1/2 teáskanálnyi mézzel. Hagyja az egészet 10–15 percig rotyogni.
Közben főzzön ki 10 dkg durum-spagettit; a tésztát szűrje le (a felét tegye el 4. nap vacsorára). A maradékot keverje el a paradicsomos mártással, a tetejére szórjon kevés reszelt parmezánsajtot.
Tízórai/uzsonna
1 dl forró tejből és 1 adag feketéből készítsen capuccinót. Egyen hozzá 4 kekszet.
4. nap
Ebéd
Zöldséges tál
Pucoljon meg és aprítson fel 1 gerezd fokhagymát, 2 cukkinit, 10 dkg gombát és 2 zöldpaprikát. A fokhagymát futtassa meg kevés olajon, dobja rá a zöldségeket, tegyen bele kevés rozmaringot. Fedő alatt párolja 5–7 percig. Ízesítse sóval, borssal, kevés mézzel, esetleg balzsamecettel.
Hagyja kihűlni.
Dekányi nagyon finomra reszelt parmezánt keverjen el 4 evőkanál bazsalikommal, és szórja a zöldség tetejére. Egy szelet barna tósztkenyeret egyen hozzá.
Vacsora
Bolognai spagetti
Aprítson fel 40 dkg sárgarépát, 2 pórét vagy újhagymát, 40 dkg zellergumót, 4 szál szárzellert (vagy zellerlevelet), 2 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát, az egészet párolja meg 2 evőkanálnyi olajon. Ízesítse sóval, borssal, oregánóval és kakukkfűvel. Öntsön alá 2 dl húslét, és párolja 10–15 percig. Tegyen bele doboznyi hámozott paradicsomot (konzerv), és rotyogtassa további 15–20 percig.
Melegítse fel a tegnapról eltett spagettit a bolognai mártás felével (a szósz felét tegye el az 5. napra!).
A spagetti tetejére szórjon (módjával) reszelt parmezánsajtot.
Tízórai/uzsonna
Kávékrém
Pohárnyi vanília-joghurtot keverjen el 3 kanálnyi erős feketekávéval. A tetejére szórjon csipetnyi kakaóport.
5. nap
Ebéd
Paradicsomsaláta
Öt dekányi zsemlekockát pirítson meg szép pirosra. Hagyja kihűlni. Pucoljon meg, és kockázzon fel 40 dekányi paradicsomot. Tegye egy tányérra; locsolja meg 2 teáskanálnyi (hidegen préselt) olajjal, kevés bor- vagy balzsamecettel; sózza, borsozza. Tegye a tetejére a pirított zsemlekockákat.
Vacsora
Gyros-lasagne
Főzzön meg 2 lasagne-lapot enyhén sós vízben. Csepegtesse le, és vágja a lapokat félbe. Fogjon egy kisebb sütőformát, kenje ki vékonyan. Vegye elő az előző napon félretett bolognai mártást, és kezdje el lerakni a lasagnet. A tetejére is jusson kevés mártás. Szórja meg vékonyan parmezán-sajttal. Előmelegített (200°C) sütőben süsse 10–15 percig.
Tízórai/uzsonna
Rakjon le 2 dkg babapiskótát egy mélyebb tálba, locsolja meg 4 evőkanálnyi erős feketével. Öntsön rá 1/2 pohárnyi vanília-joghurtot.
A tetejére szórjon csipetnyi kakaóport. (forrás: Kiskegyed)