> Halas csemegék II.
Fogasszalagok paradicsommártással
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg fogasfilé, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg fekete olajbogyó, 2 tojás, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kis konzerv hámozott paradicsom, 4 dkg (frissen reszelt) parmezán sajt, 1-1 mokkáskanál szárított kakukkfű, bazsalikom, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj (a sütéshez)
Előkészítés: A halfilét csíkokra vágjuk, besózzuk, 20-25 percre hűtőbe tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón lepréseljük. Az olívabogyót kockára vágjuk.
Elkészítés: A tojásokat felütjük, a reszelt sajttal, 2 evőkanál olívaolajjal, a sóval, a fehérborssal elkeverjük, néhány percig állni hagyjuk. A hámozott paradicsom konzervről a levét leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és 2 evőkanál olívaolajat, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal ízesítjük. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a sózott csíkokra vágott halat lisztbe, és a sajttal elkevert tojásba forgatjuk, a forró vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A paradicsompürét serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk az olajbogyót, egy-két percig forraljuk, majd forrón a hal mellé tálaljuk.
Fűszeres-zöldbabos halfilé
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (fagyasztott) tengeri halfilé, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldbab (zöld hüvelyű, fagyasztott vagy konzerv), 2 evőkanál olaj, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet borsikafű
Előkészítés: A halszeleteket, ha fagyasztottak, hagyjuk kiengedni. A szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Elkészítés: A zöldbabot forrásban lévő vízbe dobjuk, 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha konzerv babot használunk, azt csak lecsöpögtetjük. Az olajat felforrósítjuk, a szalonnát kisütjük, a szalonnakockákat tányérra szedjük. A halat szárazra töröljük, sóval, borssal bedörzsöljük. A visszamaradt zsiradékban megsütjük a halszeleteket. Félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a kisütött szalonnát, a babot, lazán összekeverjük. Borsikafűvel, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a halszeletekre öntjük, és máris tálaljuk. Burgonyapüré illik mellé.
Gyömbéres sült hal
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tengeri halfilé, 2 evőkanál olaj, 0,5 dl száraz fehérbor, 1 csokor korianderzöld, 1 csokor újhagyma, 1 mogyorónyi friss gyömbér
Előkészítés: A halfiléket megmossuk, leszárogatjuk, sóval, őrölt borssal meghintjük. A gyömbért meghámozzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, belereszeljük a gyömbért. Beletesszük a halszeleteket, az újhagymát, aláöntjük a bort, és puhára pároljuk. Tálalás előtt leöblítjük, és apróra vágjuk a koriandert (vagy petrezselymet), és meghintjük vele a halat. Párolt rizzsel vagy friss, fehér kenyérrel kínáljuk.
Hallal töltött tortilla
Hozzávalók 4 személyre (8 darab): 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 kg tetszés szerinti halfilé, 5 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított oregánó, 3 evőkanál citromlé, 8 tortilla
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A halfilék mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megkapatjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a halat, és megpirítjuk. Hozzáadjuk az oregánót és a citromlét, folyamatosan kevergetjük egy fakanállal, hogy kisebb-nagyobb darabokra töredezzen a hal. Félrehúzzuk. A tortillákat megtöltjük a halas töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Ha szükséges használhatunk fogpiszkálókat a rögzítésükhöz. A maradék olajat felforrósítjuk, és közepes lángon aranybarnára és ropogósra sütjük benne a tortillákat.
Salátát, sajtot és csípős szószt adhatunk mellé.
(Forrás: Nana)