HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Programajánló > Minőségi borok - egyhetes fesztivál Keszthelyen

t: 2064

Minőségi borok - egyhetes fesztivál Keszthelyen

Nyilvános borbírálattal, borkóstolóval, hangulatos programokkal egy héten át reggel hat órától éjfélig tart a borfesztivál Keszthelyen, a Balaton-parton. A történelmi Zala vármegye és a Balaton-felvidék legjobb minőségű borait kínálják a kedden elkezdődött borünnepen.

Kálmánné Bodó Edit, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a tizenötödik jubileumi borfesztiválon előtérbe került a fokmérő: idén csak a szakértői zsűri által kiválasztott tizennégy, kiváló minőségű bort termelő pincészet vehet részt a zalai dombokon és a Balaton-felvidéken termelt borok seregszemléjén. A látogatók így is közel száz borfajta közül válogathatnak, és majd a közönség szavazatai alapján ítélik oda a Legjobb bor és a Legjobb pincészet címet.

A XV. Zalai Borcégér keretében pénteken szakmai napot rendeznek, ahol a szőlő-bor ágazat helyzetéről tart előadást az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.

Font Sándor az MTI kérdésére elmondta, hogy a magyar borászat mind a 22 borvidéken sokat fejlődött az utóbbi időkben, de nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ha az Országgyűlés a szőlő és bor-reformtervezetet változtatás nélkül elfogadja.

Hangsúlyozta, hogy ő maga nem ért egyet az Európai Unió azon irányelvével, amely, mint mondta, kizárólag közgazdasági alapon szemléli és tömegtermeléssé próbálja átalakítani a borászatot. A hazai borászatnak továbbra is meg kell maradnia a családi kötöttségek mellett, hogy a jó és nemes borfajták beazonosítható termékként kerüljenek a piacra.

A termelőknek azzal is szembesülniük kell, hogy Magyarországon még nem jellemző a kulturált borfogyasztás és az élettani hatásait sem ismerik.

Több ezer borfogyasztón és bort nem fogyasztón végeztek egészségi vizsgálatokat. A tudományos kutatások egyértelműen kimutatták, hogy 40-60 százalékkal csökken a betegség - szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, rákos megbetegedések - kialakulásának a kockázata mindazoknál, akik naponta 2-3 deciliter minőségi bort fogyasztanak - mondta végül Font Sándor.


UTAZÁSI AJÁNLATOK >>>


hirado

2007.08.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok